-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suomių sprendimas: įdiegus naujas technologijas žmones pakeis robotai

Nedidelė, bet inovatyvi suomių įmonė „Fastems“ kuria pažangias valdymo sistemas ir įrenginius, leidžiančius bendrovėms iš viso pasaulio dirbti produktyviau ir išvengti klaidų. Didelio poveikio technologijomis (DPT) besiremianti įmonė kuria ir tokius sprendimus, kurie užtikrina sklandų darbą sandėliuose be... žmonių.
Šiuolaikinė pramonį
Šiuolaikinė pramonį

Didelio poveikio technologijos (DPT) – tai pažangios gamybos technologijos, besiremiančios mikro ir nanoelektronika, pažangiosiomis medžiagomis, pramoninėmis biotechnologijjomis, fotonika, nanotechnologijomis ir pažangiosios gamybos sistemų technologijos.

DPT pritaikomos įvairiose pramonės srityse ir padeda spręsti visuomenės problemas. Prognozuojama, kad šalys ir regionai, kurie visapusiškai išnaudos DPT galimybes, gebės sukurti pažangią ir tvarią ekonomiką. DPT diegiančios įmonės turi galimybę sumažinti gamybos sąnaudas, pagerinti produktų ir paslaugų kokybę, padidinti savo darbuotojų produktyvumą ir sumažinti gamybos laiko sąnaudas.

Ryškiausią pažangą pasiekia tos bendrovės, kurios savo veikloje sugeba pasinaudoti kelių DPT samplaika.

Pasak Ūkio ministerijos Pramonės politikos skyriaus vedėjo Vaido Griciaus, DPT yra svarbios įmonėms dėl galimybės modernizuotis, padidinti konkurencingumą ir kurti aukštesnės pridėtinės vertės produktus. „Ryškiausią pažangą pasiekia tos bendrovės, kurios savo veikloje sugeba pasinaudoti kelių DPT samplaika“, – įsitikinęs pašnekovas.

Gintaras Vilda
Gintaras Vilda

Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos „Linpra“ direktorius Gintaras Vilda teigia, kad nors šalies pramonės įmonės dar daugiausiai atlieka užsienio įmonių, daugiausiai Vakarų Europos įmonių, užsakymus. Didelio poveikio technologijų diegimas ir naudojimas padėtų joms iš subtiekėju, smulkių darbų atlikėjų tapti inovatyvios produkcijos gamintojomis.

G. Vilda pastebi, kad lietuviai galėtų pasimokyti iš sėkmingai savo veikloje DPT diegiančios ir savo šalį tarptautinėje rinkoje pristatančios suomių įmonės „Fastems“.

Padeda išvengti klaidų

Nedidelė Suomijoje veikianti įmonė per pastaruosius metus padarė didelį proveržį. Ji gerai žinoma visoje Europoje ir gali būti sektinas pavyzdys lietuvių kompanijoms, siekiančioms savo veikloje sėkmingai suderinti kelias DPT. „Fastems“ gamina ne tik programinę įrangą, bet ir automatizavimo įrenginius (robotus) bei suteikia techninį aptarnavimą visame pasaulyje. Ši suomių bendrovė įvairioms verslo įmonėms diegia robotikos sprendimus, integruoja verslo valdymo automatines ir robotines sistemas.

380 darbuotojų turinti įmonė gali pasigirti 70 mln. Eur siekiančia metine apyvarta. 30 metų veikianti bendrovė „Fastems“ visame pasaulyje yra įdiegusi 4 000 nuolat atnaujinamų verslo valdymo sistemų. Pasak asociacijos „Linpra“ direktoriaus G.Vildos, šios sistemos ypač naudingos tuo, kad padeda optimizuoti procesus – leidžia atsisakyti mechaninio žmogaus darbo ir išvengti žmogiškųjų klaidų.

Įmonė išsiskiria iš savo konkurentų, nes kuria ne tik daiktus, bet ir daiktų panaudojimo inžinerinius sprendimus – daiktus sujungia į tam tikrą visumą.

„Ši įmonė išsiskiria iš savo konkurentų, nes kuria ne tik daiktus, bet ir daiktų panaudojimo inžinerinius sprendimus – daiktus sujungia į tam tikrą visumą. Pavyzdžiui, kuria tokias logistikos sistemas, kurios užtikrintų sklandų sandėlio darbą jame nesant nė vieno žmogaus“, – įmonės išskirtinumą ir sėkmės receptą apibūdina G. Vilda.

Pasak pašnekovo, kuriant tokį sprendimą, į vieną visumą integruojama įmonės verslo valdymo sistema, robotikos sprendimai („rankos“, paimančios ir padedančios produktus į lentynas ir iš jų), transportavimo sistemos (pagal tam tikrus algoritmus produktus vežiojantys liftai) ir brūkšninių kodų nuskaitymo sistemos.

„Kai klientas užsisako daug įvairių prekių, kurios išdėstytos skirtingose sandėlio vietose, užsakymui atlikti nereikia žmogaus – už jį darbą atlieka sistema ir įrenginiai“, – teigia G. Vilda.

Aedilis Elseta

Priemonė inovatyvumui ir augimui

Lietuvos pramonės įmonės skatinamos diegti DPT pasinaudojant ES investicijų priemone „DPT pramonei LT+“.

Š. m. kovo 7 d. Ūkio ministerija paskelbė kvietimą teikti paraiškas finansavimui gauti pagal priemonę „DPT pramonei LT+“

Š. m. kovo 7 d. Ūkio ministerija paskelbė kvietimą teikti paraiškas finansavimui gauti pagal priemonę „DPT pramonei LT+“. Paraiškas įmonės gali teikti iki 2017 m. birželio 21 d. Kvietimui skirta 26,5 mln. Eur Europos Sąjungos investicijų.

Tikimasi, kad ši finansinė priemonė paskatins tradicinės pramonės transformaciją, o labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės ims aktyviai diegti svarbias pramonės inovatyvumui ir visos ekonomikos augimui didelio poveikio technologijas.

Iki 2020 metų pagal priemonę „DPT pramonei LT+“ įmonėms numatyta skirti 52,42 mln. eurų ES investicijų.

Daugiau informacijos apie priemonę „DPT pramonei LT+“ galima rasti Ūkio ministerijos (www.ukmin.lt), Lietuvos verslo paramos agentūros (www.lvpa.lt) arba ES investicijų (www.esinvesticijos.lt) svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

undefined
undefined

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius