-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kova dėl IT darbuotojų: ko galima išmokti iš užsienio kapitalo įmonių?

Konkurencinė kova dėl talentingų darbuotojų įgauna pagreitį. Tai ypač aktualu dinamiškumu pasižyminčioje informacinių technologijų (IT) rinkoje. Personalo atrankos specialistai teigia, kad lietuviai verslininkai turėtų pažvelgti į užsienio kapitalo IT įmonių vykdomą personalo politiką, kur sėkmingai pritaikytas darbo mokymų modelis leidžia pirmauti rinkoje.
Wix.com Lietuvos padalinio vadovė Monika Laukaitė
Wix.com Lietuvos padalinio vadovė Monika Laukaitė / Partnerio nuotr.

Interneto svetainių kūrimo platformą valdančios Izraelio bendrovės „Wix.com“ Lietuvos padalinio vadovė Monika Laukaitė pasakoja, kad IT sektorius negali būti skirstomas pagal lokacijas, vietinę ar užsienio rinką – tai sektorius, kuriame vyrauja pasaulinės praktikos bei tendencijos, todėl žvelgti į darbuotoją technologijų srityje reikėtų labai plačiai.

„Pirmiausia yra įdomus produktas, požiūris į darbuotoją, darbo kultūrą – jeigu šiais aspektais įmonėje viskas nuoseklu, darbuotojus pritraukti bei išlaikyti yra lengviau. Reikia nepamiršti, kad ne tik darbdavys renkasi darbuotoją, bet ir darbuotojas renkasi, ką ir kur dirbti“, – pastebi M. Laukaitė.

Požiūris į darbuotoją skiriasi

Personalo atrankos kompanijos „Atranka 360“ specialistė Julija Stankevičiūtė teigia pastebinti, kad sėkmingas darbuotojų pritraukimas ir tolimesnis jų išlaikymas priklauso nuo darbo kultūros, personalo vadybos bei mokymams skiriamo laiko. Anot J. Stankevičiūtės, įmonės viduje patobulinus šias sritis lietuvių verslininkams pavyktų atsikratyti neigiamų stereotipų.

Pirmiausiai yra darbo kultūra. Darbuotojai turi būti gerbiami, pripažįstamas jų indėlis įmonei. Aplinkoje, kurioje darbuotojas yra pripažintas ir įvertintas, jaučiamasi psichologiškai gerai, o dažnu atveju net ir viršijami lūkesčiai – patenkintas specialistas vykdo tokias užduotis, kurių pagal pareigybę net neprivalėtų vykdyti“, – pastebi specialistė.

J. Stankevičiūtė įvardija ir kitą priežastį, suteikiančią pranašumo darbuotojų paieškose, tai – gerai išvystyta personalo vadyba. „Turi būti užtikrintas darbuotojo ir vadovo grįžtamasis ryšys – kai pats vadovas vertina, kalbasi, įtraukia specialistą į sprendimų priėmimo procesą. Vadovų dėmesio centre turi išlikti ir darbuotojo finansinis saugumas, kadangi konkurencingas darbo užmokestis garantuoja darbuotojo savirealizaciją ir laisvę. Taip pat patariama itin atidžiai stebėti darbo krūvius – aplinka, kurioje nėra įdiegta darbuotojų darbo krūvius skaičiuojanti sistema, šiandien tampa nepatraukli“, – personalo vadybos tendencijas pateikia J. Stankevičiūtė.

Ekspertė teigia pastebinti tendenciją, kad visapusiškai į įmonės veiklą įtrauktas ir pripažintas darbuotojas geba efektyviau susitvarkyti su užduotimis. „Sakoma, kad su darbuotoju reikia elgtis gerai ir jis tuo pačiu atsilygins savo klientui“, – teigia „Atranka 360“ specialistė.

Partnerio nuotr./Monika Laukaitė
Partnerio nuotr./Monika Laukaitė

Mokymams skiria iki 20 proc. darbo laiko

Išlaikyti talentingą specialistą reikalauja tiek pat pastangų ir investicijų, kiek jį pritraukti. Pašnekovės pataria drąsiai investuoti į darbuotojų įgūdžių tobulinimą ir kompetencijų kėlimą, esą tokiu būdu gerėja darbo kokybė ir efektyvumas.

„Reikėtų atsižvelgti į kiekvieno darbuotojo poreikį organizuojant mokymus, todėl patariama juos skirstyti pagal darbuotojo pageidavimus bei įgūdžius. Tiesa, visai komandai turi būti suteikta galimybė mokytis tarptautiniu mastu“, – pastebi J. Stankevičiūtė.

„Wix.com“ atstovė Lietuvoje M. Laukaitė įsitikinusi, kad nuolatinis darbuotojų mokymasis yra sėkmės įmonėje raktas. Izraeliečių bendrovėje taikoma praktika – mokymasis darbo metu didina verslo efektyvumą ir tarpusavio supratimą.

„Mes siekiame, kad iki 20 proc. darbo laiko būtų skirta darbuotojams mokytis ir tobulėti. Kaip tai veikia? Vieną pusdienį per savaitę darbuotojas atsitraukia nuo savo tiesioginių darbų komandoje ir susitinka su savo srities kolegomis iš kitų komandų, pavyzdžiui, programuotojai su programuotojais, dizaineriai su dizaineriais, ir tą dieną jie dalinasi gerosiomis praktikomis, mokosi naujų technologijų, vysto bendrus projektus. Taip pat programuotojai vieną savaitę per ketvirtį papildomai skiria mokymuisi bei tobulėjimui“, – pasakoja M. Laukaitė.

Pašnekovė teigia, kad prieš keletą metų įvedus oficialų laiką mokytis darbo metu, „Wix.com“ komanda pastebėjo abipusę naudą. „Pirma, darbuotojui tai patogus laikas mokytis ir tobulėti. Antra, įmonės viduje atsirado daugiau skaidrumo, žinojimo, kas vyksta skirtingose komandose ir su kokiais iššūkiais susiduria tos pačios srities specialistai plėtodami skirtingus „Wix.com“ platformos produktus. Darbuotojai patys ėmė dalintis gerosiomis praktikomis. Pastebėjome, jog tuo pačiu kokybė ir projektų efektyvumas šoktelėjo į viršų“, – apie mokymų grąžą darbo metu pasakoja „Wix.com“ atstovė Lietuvoje.

Europos Sąjungos investicijos darbuotojų mokymą

Ūkio ministerijos administruojama ES investicijų priemonė „Kompetencijų vaučeris“ suteikia įmonėms galimybę gauti finansavimą darbuotojų mokymams tuo metu, kai jų reikia ir ta apimtimi, kurios reikia. Priemone gali pasinaudoti privatūs juridiniai asmenys ir valstybės arba savivaldybės įmonės. Vienai įmonei galima skirti finansavimo suma darbuotojų mokymams yra 4 500 Eur 12 mėnesių laikotarpiui. Įmonėms finansuojama iki 80 procentų mokymų išlaidų.

Įmonės jau dabar gali kreiptis dėl darbuotojų mokymo išlaidų kompensavimo į UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (Invega). Mokymų paslaugas darbuotojams teikia profesionalūs mokymų tiekėjai pagal patvirtintas mokymų programas, įtrauktas į Mokymo teikėjų ir mokymo programų sąrašą. Programų sąrašą rasite VšĮ „Versli Lietuva“ interneto svetainėje. Neradus reikiamos mokymų programos, galima kreiptis dėl jos įtraukimo į sąrašą.

Daugiau informacijos apie priemonę „Kompetencijų vaučeris“ galima rasti Ūkio ministerijos ir ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius