Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CVbankas.lt: ne darbas, o rojus, bet su viena sąlyga – turite būti IT specialistas

Visi mes norėtume dirbti iš Maldyvų, drybsodami ant gulto po palme ir gurkšnodami kokteilį. Bet ne visiems, oi ne visiems tai įmanoma. Tad lindėsime ir toliau savo biuruose, skrebendami klaviatūras, kai tuo tarpu geidžiamiausiems darbdaviai pasiruošę tuos Karibus ir Havajus su visais kokteiliais atnešti šalia darbo stalo.
Svajonių darbas
Svajonių darbas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Karjera cvbankas.lt

Jeigu esate kietas IT specialistas, tikriausiai žinote savo kainą. Ir darbdaviai prieš jus šoka įspūdingus viliotinius, kad jūs atsidurtumėte jų, o ne kitoje komandoje. Ką gi, konkurencija geras dalykas, jei skatina investuoti į darbuotojų motyvaciją.

„Papildomos motyvacinės priemonės darbuotojams vis labiau populiarėja, daug jų taikoma Lietuvoje veikiančiose didžiosiose tarptautinėse įmonėse. Kalbant apibendrintai, galima pastebėti dėsningumą, kad kuo didesnė konkurencija dėl tam tikrų darbuotojų, tuo daugiau darbdaviai imasi naudoti papildomas motyvacines priemones tiems darbuotojams pritraukti ir išlaikyti. Ne paslaptis, jog didžiausia konkurencija šiuo metu verda dėl IT specialistų, todėl šios srities darbo skelbimuose papildomas motyvacines priemones sutiksime išskirtinai dažnai“, – sako portalo CVbankas.lt vadovas Tomas Toleikis.

Kuo didesnė konkurencija dėl tam tikrų darbuotojų, tuo daugiau darbdaviai imasi naudoti papildomas motyvacines priemones tiems darbuotojams pritraukti ir išlaikyti.

Peržvelgus paskutinius darbo skelbimus, galima susidaryti įspūdį, kad darbuotojai kviečiami tiesiog papramogauti – jiems sukurtos komfortiškos poilsio ir žaidimų zonos, stalo futbolas ir tenisas, vaizdo žaidimai, nemokami užkandžiai ir gėrimai. Ir šalia to – pavydėtinas atlyginimas. Bet apsigauti nereikėtų – dirbti visgi reikės, ir, ko gero, daug ir labai gerai, kad visa ši investicija darbdaviui atsipirktų.

„Kolegos pirmiausia atsisiuntė patį simuliatorių, o jo dalis dabar siunčiasi iš viso pasaulio ir nuolat jį tobulina. Juokaujame, kad, ko gero, ne kiekviena Formulės 1 komanda su tokiu treniruojasi, – šypsosi UAB „Tesonet“ personalo vadovė Marta Sprogytė. – Dar turime žaidimų kambarį, kuriame yra bokso kriaušė, TRX diržai, gimnatstikos žiedai, įvairūs skersiniai, kur galima pasportuoti ir prasitampyti raumenis tarp darbų. Entuziastų būrelis per dieną du-tris kartus periodiškai eina pasportuoti. Visgi mūsų sėdimas darbas, tai reikia truputėlį pajudėti, juk sveikata svarbiausia“.

Daugelis IT srities darbdavių skelbimuose akcentuoja ir papildomų mokymų, seminarų bei kitokio mokymosi galimybes. Tai atspindi tiek darbuotojų susidomėjimą tobulėjimu, tiek ir pačios įmonės interesą, kad jos darbuotojai būtų kuo aukštesnės kvalifikacijos.

Kitas dažnai minimas privalumas – lankstus darbo laikas. Juk ne paslaptis, kad IT specialistai yra naktiniai paukščiai ir geriausiai jiems dirbasi tamsiuoju paros metu. Be to, sudaromos sąlygos pailsėti ir darbo metu.

„Mūsų ofise yra įrengtas miego kambariukas, tad jeigu žmogų po pietų labai kankina miegas, jis gali čia nusnūsti“, – sako M.Sprogytė. Paklausta, ar darbuotojai nepiktnaudžiauja tokiais malonumais, pašnekovė nusišypso: „Mes nuveiktus darbus matuojame pagal rezultatus, o ne pagal laiką, praleistą prie projekto ar kompiuterio. Ir pagal rezultatus matosi, ar žmogus dirba, ar ne. Kartais sėdint prie kompiuterio gali apimti snaudulys ir tu nesugalvosi kažkokio įdomaus sprendimo ar nepadarysi tiek darbų, kaip tas žmogus, kuris nuėjo, pailsėjo ir kitą pusdienį dirba produktyviai. Puikiai matosi, kad nuo ofise esančių pramogų darbai nenukenčia“.

Pašnekovės teigimu, jau kuriant šį ofisą, buvo apgalvota, kad kiekvienas galėtų čia įnešti savo indėlį. „Turime kolegę, kuri yra baigusi masažo mokyklą. Tad ji į miego kambarėlį atvežė savo masažo stalą ir kartais pamasažuoja kolegas. Jai praktika, o kolegoms – malonumas. Turime dar vieną kolegą, kuris mus moko savigynos, parodo tam tikrus triukus“.

Darbas įmonėje vertinamas pagal labai konkrečius rezultatus, o ne pagal laiką, praleistą prie kompiuterio.

Visi žino, kas labiausiai pamišę dėl pačios naujausios ir geriausios kompiuterinės įrangos. Juk jei esi šios srities specialistas, turi žengti koja kojon su visomis naujovėmis. Darbdaviai stengiasi ir čia patenkinti savo darbuotojų norus. Informacinių technologijų specialistams tai yra pagrindinis darbo įrankis ir darbuotojams svarbu, kad tai atitiktų jų poreikius.

UAB „Orka Software“ direktoriaus Donato Savickio teigimu, įvairios motyvacinės priemonės ne tik pagerina darbuotojų požiūrį į įmonę ir motyvuoja ateiti dirbti, bet ir skatina lojalumą. Vyksta mažesnė darbuotojų kaita, kas labai svarbu, kadangi apmokyti žmones yra pakankamai brangu ir laiko sąnaudos yra pakankamai didelės.

„Daugelis mūsų įmonėje taikomų motyvacinių priemonių yra skirtos psichologinei aplinkai gerinti, kad darbuotojams būtų malonu būti darbe. Mūsų motyvacinės priemonės yra pačios įvairiausios – investuojame į darbuotojų gerbūvį, mokymus, darbo aplinką, laisvalaikį. Turime bendrus hobius. Visi mūsų darbuotojai buriuoja ir mes kaip įmonė kartu dalyvaujame regatose, organizuojame keliones į Lenkiją ar Turkiją, kur galime kartu buriuoti ir leisti laisvalaikį. Taip pat labai skatiname darbuotojus sportuoti ir kasmet vykstame pas partnerius į Vokietiją, kur dalyvaujame triatlono varžybose“, – pasakojo įmonės UAB „Orka Software“ direktorius Donatas

Motyvacinės priemonės ne tik pagerina darbuotojų požiūrį į įmonę ir motyvuoja ateiti dirbti, bet ir skatina lojalumą.

Savickis.

Kai kurie darbdaviai pasirengę pasirūpinti ne tik ypatinga jūsų darbo aplinka, bet ir turiningu laisvalaikiu ar net atostogomis. Tad nesunkiai rasite išvykų baidarėmis, įvairių žygių, o kai kas ras galimybę kartu su kolektyvu išvykti pailsėti į užsienį, be to, netgi du kartus per metus.

„Rinkoje situacija yra tokia, kad gana sunku konkuruoti atlyginimais, ypatingai atėjus tokioms užsienio kapitalo įmonėms kaip „Danske bankas“, kur atlyginimai yra beveik daniški. Mes stengiamės darbuotojus motyvuoti kitomis priemonėmis, kurios yra labiau apčiuopiamos, nei papildomas 100 eurų“, – sakė UAB „Mediapark“ direktorius Povilas Redko. Įmonės vadovas prisipažino kaip tik esantis oro uoste ir su darbuotojais keliaujantis į Maroką, kur jų laukia maloniai praleistas laikas kartu ne darbinėje aplinkoje ir nepamirštami įspūdžiai – kelionė į dykumą su nakvyne. „Stengiamės rinktis aktyvų poilsį ir du kartus per metus išvažiuojame bent 5 dienoms“.

„Sotūs, laimingi, gražiai aprengti“ – šis posakis labai tinka apibūdinti darbdavių rūpestį savo žmonėmis, tad nemokami užkandžiai ir gėrimai IT įmonėse yra jau standartinis privalumas.

„Maistą užsakinėjame į ofisą du kartus per savaitę, tad virtuvėje visada yra duonos, dešros, sūrio, visada galima sumuštinį pasidaryti, jogurtų, užkandukų, riešutų, kad badu nemirtumėm. Turime virš 200 darbuotojų ir net tris virtuvėles, į kurias du kartus per savaitę užsakinėjam maisto. Taigi badu nemirsim, nusnausti irgi galim, jei reikia“, – juokauja UAB „Tesonet“ personalo vadovė Marta Sprogytė.

Na, o kad kelionė į darbą jums būtų maloni ir nesukeltų jokių nepatogumų, kai kurie darbdaviai linkę apmokėti transporto išlaidas su Citybee ir Taxify.

Mes stengiamės darbuotojus motyvuoti kitomis priemonėmis, kurios yra labiau apčiuopiamos, nei papildomas 100 eurų.

Išlipę iš taksi pateksite į svajonių biurą – modernaus dizaino, erdvų ir šviesų, su gryną orą užtikrinančia augmenija.

Jeigu laikui bėgant ši rojaus aplinka jums įgris, įmonė suteiks jums galimybę atsigauti ir kurį laiką padirbti kitoje šalyje, taip įgyjant unikalios patirties. Kaip sakoma, pravėdinsite galvą ir grįžę kibsite į darbus atsiraitoję rankoves.

Jus motyvuoja kiti dalykai? Tuomet drąsiai išsakykite savo idėjas darbdaviui ir jis suteiks jums šias „malonias smulkmenas“, kad tik jūs – patys svarbiausi žmonės jo įmonėje – būtumėte laimingi ir kurtumėte kokybišką produktą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius