-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TOP 10: kokių specialistų labiausiai ieškoma Darbo biržoje?

Tiek pernai, tiek šiemet paklausiausios profesijos Darbo biržoje titulo neužleidžia vežėjai. Taip pat jaučiamas didelis parduotuvių, reklamos specialistų, vairuotojų, įvairių statybos darbininkų stygius. Nors bedarbių taip pat rikiuojasi nemenka eilė, tuščias darbo vietas užpildyti sunku, nes pretendentai neturi tinkamos kvalifikacijos, kompetencijų ar patirties. O be to, darbdaviai neretai siūlo minimalų darbo užmokestį.
Vilkikai kelyje „Via Baltica“
Vilkikai kelyje „Via Baltica“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šių metų pirmąjį pusmetį didžiausia buvo sunkiasvorių sunkvežimių ir krovininių transporto priemonių vairuotojų paklausa. Labai geidžiami jie buvo ir praėjusių metų pirmą pusmetį. Tiesa, paklausa per metus smuko per pusę – pernai pirmąjį pusmetį buvo registruota per 12 tūkst. darbo vietų tokiems specialistams, o šiemet – tik kiek daugiau nei 6 tūkst.

„Vairuotojų paklausos mažėjimą lėmė ir pasikeitusi užsieniečių leidimų išdavimų tvarka. Transporto ir saugojimo sektorius stipriai priklausomas nuo tarptautinės prekybos. Taip pat mažėjo apsaugos darbuotojų, pardavėjų, siuvėjų bei lengvųjų automobilių, taksi bei furgonų vairuotojų paklausa“, – aiškina Darbo birža.

Labiausiai augo statybos darbininkų paklausa. Augant statybų sektoriaus daliai paklausos struktūroje, labiausiai augo statybos darbininkų poreikis.

Antroje vietoje pagal populiarumą – pardavėjai. Darbdaviai per pirmąjį pusmetį registravo per 6 tūkst. laisvų darbo vietų.

Jau kiek mažiau reikia lengvųjų automobilių, taksi ir furgonų vairuotojų – beveik 4 tūkst. Penktoje vietoje – virėjai, šeštoje – dažytojai ir giminiškų profesijų darbininkai, septintoje – plytų mūrininkai, aštuntoje – suvirintojai, devintoje – betonuotojai. Paskutinę vietą paklausiausių dešimtuke užima siuvėjai, kailininkai ir kepurininkai.

Darbo biržoje taip pat registruota daug laisvų darbo vietų statybininkams, administratoriams, dailidėms, plytelių klojėjams, kepėjams ir t.t.

Darbo biržos duomenimis, trys iš penkių per 2017 m. pirmą pusmetį įregistruotų laisvų darbo vietų buvo paslaugų sektoriuje, kas penkta – pramonėje (21,1 proc.), kas septinta – statybose.

Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, paklausos struktūroje mažėjo paslaugų ir didėjo kitų sektorių dalis, labiausiai statybos. Paslaugų sektoriaus mažėjimą labiausiai lėmė transporto ir saugojimo sektorius.

Labiausiai augo statybos darbininkų paklausa. Augant statybų sektoriaus daliai paklausos struktūroje, labiausiai augo statybos darbininkų poreikis. Šių metų pirmąjį pusmetį darbo pasiūlymų grindų ir plytelių klojėjams bei tinkuotojams buvo registruota 2,5 karto daugiau negu per tą patį laikotarpį pernai.

Du kartus augo plytų mūrininkų poreikis, apie 1,7 karto – statybininkų montuotojų ir darbininkų izoliuotojų poreikis.

Ko trūksta pretendentams?

Darbo vietas sunku užpildyti, kai pretenduojantys į jas asmenys neturi tinkamos kvalifikacijos, kompetencijų ar patirties, aiškina Darbo birža.

„Dažniausiai reikalaujamos kompetencijos: užsienio kalbų žinios (pagrindinės: anglų, rusų) – ypač transporto (logistikos) vadybininkams, vadovams, padavėjams, darbo kompiuteriu įgūdžiai, gerai išmanyti ir naudotis „MS Office“ programomis, darbų saugos instrukcijų žinojimas, vairuotojo pažymėjimas, įvairūs kiti pažymėjimai“, – aiškina specialistai.

Jie pastebi, kad mažėja darbo jėgos poreikis, darbams kur reikalingas rankų darbas. Darbdaviai pageidauja įdarbinti atsakingus darbuotojus, kurie moka dirbti kompiuterizuotose, automatizuotose darbo vietose.

Siūlo minimumą

Dažniausiai siūlomas minimalus atlyginimas, rašoma Darbo biržos apžvalgoje. 2017 metų pirmąjį pusmetį 79 proc. visų darbo pasiūlymų, kuriems nurodytas vidutinis darbo užmokestis, jis buvo mažesnis nei 800 Eur. Didesnį nei 1000 Eur atlyginimą siūlė – 19,1 proc. darbdavių.

Didžiausias vidutinis darbo užmokestis buvo nurodomas projekto ar padalinio vadovui, informacinių technologijų specialistui, jūrų laivo įrangos technikui, prekių ir paslaugų plataus profilio statybininkui, suvirintojui, langų ir durų montuotojui. Tačiau šių profesijų atstovams taip pat buvo registruota laisvų darbo vietų ir su mažesniu darbo užmokesčiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius