-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Diskusija 15min studijoje: 10 proc. sumažinti naujos statybos butų kainas Vilniuje nesudėtinga

Šių metų vasarį, pirmą kartą po trejų metų, užfiksuotas nedidelis butų kainų Vilniuje mažėjimas. Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ skaičiavimu, didžiausias kritimas – naujos statybos butų, kurie yra gyvenamuosiuose rajonuose, rinkoje.
Arnoldas Antanavičius ir Indrė Genytė-Pikčienė
Arnoldas Antanavičius ir Indrė Genytė-Pikčienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Skaičiuojama, kad sostinėje butų kainos per metus augo 3,2 proc. iki 1467 eurų už kv. m vasarį. Tačiau, palyginti su sausio mėnesiu, kaina šiek tiek sumažėjo. Sausį vidutinė butų pardavimo kaina siekė 1469 eurus už kv. metrą. Kainų kritimas fiksuotas tik Vilniuje – Kaune ir Klaipėdoje jos ir toliau kilo.

Viešosios įstaigos „Real Data“ vadovas ir nekilnojamojo turto analitikas Arnoldas Antanavičius 15min studijoje teigė, kad nuo 2014 metų iki dabar kainos augo itin sparčiai ir pasiekė viršutinę ribą. Todėl kainoms toliau augti nėra pagrindo, taip pat yra daug priežasčių įžvelgti kritimą.

„Rinka po truputį balansuojasi ir dabar ieško tikrosios kainos. Po nuoseklaus kilimo, įsivertinant, kad ir pasiūlos daugėja, kad finansavimo aplinka prastėja, paklausai po truputį traukiantis, kainos turi koreguotis. Vertinčiau, kad tai pradžia. Kokio gilumo? Dar tikrai nėra tragedija, bet jau kreivė į kitą pusę sukasi“, – diskusijoje 15min studijoje teigė jis.

A.Antanavičiaus nuomone, 10 proc. sumažinti naujos statybos kainas Vilniuje nesudėtinga. Šiuo metu plėtotojai jau siūlo įvairias nuolaidas, kurias pateikia akcijų ir specialių pasiūlymų forma.

„Dabar vyksta aktyvus akcijų, dovanų, įvairių komercinių pasiūlymų laikotarpis, kur kainos mažinamos ne tiesiogiai, o per papildomas naudas. Tai būna 4–7 tūkst. eurų dovanų arba kaip ir netiesioginė nuolaida, kuri procentaliai yra 4–5 proc. Tai yra tikresnė kainų korekcija, bet dar pamažėti 4–5 proc. nebūtų kokia nors tragedija ir būstas taptų įperkamesnis“, – kalbėjo jis.

VIDEO: Ekspertai apie smuktelėjusias būsto kainas Vilniuje: jeigu jau nusprendėte pirkti būstą, tai pirkite

„Luminor“ vyriausioji analitikė Indrė Genytė-Pikčienė tikino, kad pernai pasikeitė statistinis pirkėjas. Anksčiau rinkoje vyravo tie, kurie pirko butus investicijai – siekdami juo išnuomoti. Dabar žmonės perkasi butus savo reikmėms.

„Gyvenamojo nekilnojamojo turto rinka pasiekė prisisotinimo tašką, ką matėme sandorių skaičiuje, kuris iki tol tendencingai kilo, pernai pradėjo trypčioti vietoje, o šių metų pradžioje stebėjome reikšmingesnius kritimus. Tai rodo, kad pasikeitė pirkėjas. 2014–2016 metais vyravo daugiau pirkėjai, kurie pirko būstą investiciniais tikslais. Pernai situacija pasikeitė, nes nuomos rinka buvo prisisotinusi ir atsirado daugiau norinčių įsigyti būstą savo reikmėms“, – tikino ji.

Paklausus ekspertų, ką atsakyti žmogui, kuris klausia, ar verta pirkti būstą, ar dar reikėtų palaukti, jie aiškino, kad viskas priklauso nuo to, kurioje gyvenimo fazėje yra pirkėjas. Bendro recepto visiems nėra.

„Jeigu žmogus turi būstą ir nori jį keisti, tai kodėl nepasinaudoti kainų piku. Bet jei žmogus neturi jokio turto, tai kita situacija. Aš siūlyčiau nueiti, pasikonsultuoti su banku, išsitestuoti galimybes nepalankiomis sąlygomis ir žinant daugiau“, – sakė I.Genytė-Pikčienė.

A.Antanavičius patarė pirkti būstą tik tuomet, jei yra nuosavų lėšų, neimant paskolos iš banko.

„Jeigu jau nusprendėte pirkti, tai pirkite. Bet mano rekomendacija neiti ir šiandien nesiskolinti, nes galite turėti problemų. Jei nėra pinigų pirkti, tuomet nuomokitės, pažiūrėkite, kas įvyks, nes per metus–dvejus gyvenimas iš esmės nepasikeis, o galite pamatyti įvairių galimybių“, – teigė jis.

Taip pat 15min išsakė savo nuomonę, ar butų kainos jau pasiekė piką. 58 proc. teigė, kad kainos jau pasiekė viršūnę, todėl butai pigs. 33 proc. mano, kad kainos toliau kils, o 9 proc. butų kainos nerūpi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius