Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Antakalniečių pastangos nenuėjo veltui: Vilniaus savivaldybė iškėlė sąlygas „Lidl“

Antakalnio rajono gyventojams pasipiktinus, kad pušyne ketinama iškirsti 100 medžių, nes ten planuojama statyti „Lidl“ parduotuvę, Vilniaus miesto savivaldybės valdininkams teko rengti susitikimą su prekybos tinklo atstovais. Miesto valdžia iškėlė kelias sąlygas, į kurias neatsižvelgus, parduotuvės Nemenčinės plente statyti neleis. 
Lidl parduotuvės vizualizacija Antakalnyje
Lidl parduotuvės vizualizacija Antakalnyje

Vilniaus miesto savivaldybė feisbuke pranešė penktadienį susitikusi su prekybos tinklo „Lidl“ atstovais. Vokietijos mažmenininkė sostinės Nemenčinės plente suplanavo statyti parduotuvę, o tokias žinias gyventojai pasitiko protesto nuotaika. Ypač dėl pušų, kurių dalį reikėtų iškirsti.

Vilniaus valdžia mano, kad „Lidl“ planuoja pernelyg didelę intervenciją į gamtinę aplinką, taip pat nepateikti tvarūs transportinės infrastruktūros plėtojimo sprendiniai.

„Lidl projektuotojams pasiūlyta detaliau išsinagrinėti teritorijos gamtinę ir urbanistinę aplinką ir parengti sprendinius nepažeidžiant tiek gamtinio tiek urbanistinio konteksto“, – rašoma pranešime socialiniame tinkle.

Lidl vizualizacija
Lidl vizualizacija

Anot savivaldybės, būtina mažinti sklypo užstatymo tankį, pastato užstatymo plotą, automobilių stovėjimo aikštelės dydį. Taip pat rasti tvarų automobilių patekimo į sklypą sprendimą, užtikrinant saugų eismą Nemenčinės plentu ir saugią įvažiavimo į sklypą ir dviračių tako sankirtą.

„Būtina išsaugoti pagrindines vertingų medžių grupes sklype bei Nemenčinės plentą ir dviračių taką skiriančią pušų juostą, palikti pakankamą, natūraliam medžių augimui reikalingą netechnogeninių dangų plotą apie vertingų medžių grupes bei išsaugomus pavienius medžius“, – nurodo savivaldybė.

Lidl projektas Antakalnyje
Lidl projektas Antakalnyje

Teigiama, kad „Lidl“ atstovai šias pastabas priėmė geranoriškai, todėl tikimasi, kad į jas bus atsižvelgta.

„Kitu atveju projektui pritarti Vilniaus miesto savivaldybė negalės“, – tikina sostinės valdžia.

Tikimės papildyti „Lidl“ komentaru.

Pasipiktino medžių kirtimu

15min primena, kad Nemenčinės plente „Lidl“ planuoja statyti 2,2 tūkst. kv. m ploto parduotuvę. Tačiau vietos gyventojai pasipiktino, kad pagal galiojantį Vilniaus miesto bendrąjį planą ši teritorija skirta vienbučių ir dvibučių gyvenamų namų statybai. Tačiau savivaldybė pakeitė šių sklypų žemės naudojimo būdą ir suteikė teisę iškirsti pušyną bei statyti prekybos centrą.

Projektiniuose pasiūlymuose teigiama, kad dėl būsimos automobilių aikštelės reikės iškirsti dalį medžių. „Parenkant pastato sieną buvo atsižvelgta į maksimalų esamų medžių išsaugojimą“, – teigiama dokumente. Čia planuojama 43 automobilių stovėjimo vietos. Projektą rengė UAB „313 architects“. Būtent tai labiausiai ir užkliuvo antakalniečiams, kurie įsitikinę, kad dėl asfaltuotos aikštelės iškirsti pušis būtų nedovanotina.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nemenčinės plentas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nemenčinės plentas

Rugpjūčio pabaigoje prekybos tinklo „Lidl“ atstovas spaudai Valdas Lopeta 15min tvirtino, kad projektas jau yra pakoreguotas.

„Jau dabar yra sugalvoti keli sprendimai, kurie išsaugos kelias dešimtis teritorijoje esančių medžių ir planuojamų kirsti brandžių medžių skaičių sumažino iki 18 vienetų sklypo ribose ir 14 – už sklypo ribų“, – sakė jis. Todėl projekto užsakovai teigia atsisakę antrojo įvažiavimo į stovėjimo aikštelę ir taip, pasak jų, išsaugojo 21 medį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius