-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apklausa: dauguma bankų mano, kad nekilnojamojo turto kainos kitais metais nekils

Šių metų pradžioje laukę spartaus nekilnojamojo turto (NT) brangimo, bankai antroje metų pusėje kainų perspektyvas vertina gerokai santūriau – perpus sumažėjo manančių, kad kainos kils, ir dabar dauguma mano, kad jos nesikeis, rodo naujausi bankų apklausos dėl skolinimo sąlygų duomenys.
Nuosavas namas
Nuosavas namas / 123FR nuotr.

„Lietuvos bankas ne kartą akcentavo, kad pagrindo sparčiam NT kainų augimui nėra, o daugiau nei trejus metus galiojantys Atsakingojo skolinimo nuostatai mažina žalingą nepamatuotų lūkesčių įtaką ir burbulų susidarymą“, – sako Darius Kulikauskas, Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento Makroprudencinės analizės skyriaus viršininkas.

Apklausos duomenimis, du trečdaliai apklaustų bankų tikisi, kad ateinančiais metais NT kainos nesikeis, nors dar pavasarį dauguma prognozavo kainų augimą

Apklausos duomenimis, du trečdaliai apklaustų bankų tikisi, kad ateinančiais metais NT kainos nesikeis, nors dar pavasarį dauguma prognozavo kainų augimą. Vis dėlto NT rinkos dalis bankai vertina skirtingai. Pavyzdžiui, palankiau vertinamos komercinės paskirties NT ir naujos statybos būsto perspektyvos – 40 % apklaustų respondentų mano, kad tokio NT kainos per ateinančius 12 mėn. padidės iki 10 %. Gerokai santūresni yra bankų lūkesčiai dėl senos statybos būsto kainų – maždaug trečdalis respondentų prognozuoja kainų kritimą.

Bankų požiūrį į NT rinkos perspektyvas atspindi ir būsto paskolų sąlygų pokyčiai. Nors dauguma apklausoje dalyvavusių bankų paskolų būstui įsigyti sąlygų iš esmės nekeitė, tačiau dalis bankų jas griežtino didindami vidutinės rizikos paskolų maržą. Be to, dalis bankų atsargiau nei prieš pusmetį vertino lūkesčius, susijusius su bendra ekonomine situacija. Kita vertus, anot apklaustų bankų, konkurencija tarp bankų ribojo pernelyg didelį būsto paskolų sąlygų griežtėjimą.

Lietuvos bankas nuolat atlieka komercinių bankų ir užsienio bankų filialų vadovaujančių darbuotojų apklausas dėl skolinimo sąlygų, pateikdamas ir papildomų klausimų dėl NT rinkos bei kitų veiksnių, galinčių daryti įtaką skolinimo sąlygoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius