-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbas 165 metrų aukštyje, arba Kaip aukštalipiai Televizijos bokšte montavo specialias platformas

Aukštalipių darbas – ne iš lengviausių, tačiau jiems nebaisus ir 165 metų aukštis. Šįkart jiems teko dirbti aukščiausiame Lietuvos pastate – Televizijos bokšte. Bendrovės „IDG service“ specialistai tokiame aukštyje sumontavo ir išmontavo specialios paskirties judančią darbinę platformą, kurios pagalba Vilniaus Televizijos bokšte buvo atliekami tvarkymo darbai.
Aukštalipiai atlieka darbus 168 m aukštyje
Aukštalipiai atlieka darbus 168 m aukštyje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

14 metų dirbantis aukštalipiu bendrovės „IDG Service“ vadovas Ignas Gylys pasakojo, kad montuoti įrangą 165 metrų aukštyje tenka ne kasdien.

„Virš 50 metrų jau nėra skirtumo, koks tas aukštis. Tačiau, žinoma, 165 metrai – aukštis nestandartinis. Tokį keltuvą paskutinį kartą kabinome Gariūnų termofikacinės elektrinės kamino viduje ir darbinė platforma kabojo 250 m aukštyje. Bet niekas to nematė, pakabėjo kelias dienas viršuje ir jį nukabinome“, – 15min sakė jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aukštalipiai atlieka darbus 168 m aukštyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aukštalipiai atlieka darbus 168 m aukštyje

I.Gylio teigimu, šį kartą aukštalipiams teko ne ką sunkesnė užduotis – Televizijos bokšte – apie 165 metrų aukštyje sumontuoti pakabinamą darbinę platformą, kurios dėka darbininkai iš įmonės „Švykai“ galėtų tvarkyti betonines pastato konstrukcijas. Taip pat žemiau buvo pakabinta dar viena panaši darbinė platforma.

„Bokšte tvarkoma betoninė dalis, mes paruošėme priemones, kad darbininkai galėtų atlikti darbus. Po lėkšte buvo pakabinta 14 metrų ilgio platforma – Po lėkšte, tarp stiebo ir lėkštės krašto. Mes ją pagaminome, suprojektavome, pakėlėme ir liko paskutinis štrichas – nuleisti. Praėjusią savaitę ją nuleidinėjome“, – kalbėjo pašnekovas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aukštalipiai atlieka darbus 168 m aukštyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aukštalipiai atlieka darbus 168 m aukštyje

Anot jo, šis projektas unikalus ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos mastu, nes reikėjo suprojektuoti ir įrengti funkcionaliai veikiančią sistemą, kuri leistų nesudėtingai ir saugiai pasiekti darbo zonas bei dirbti.

VIDEO: Išskirtiniai vaizdai: aukštalipiai darbavosi ant Vilniaus televizijos bokšto

„165 metrų aukštyje sumontuota konstrukcija privalėjo būti laikina, susidūrėm su ritmais techniniais iššūkiais, nes bokštas yra įtrauktas į Lietuvos kultūros vertybių registrą. Architektūriškai nieko pakeisti negalėjome, jokių detalių nėra, kokį radome, tokį turėjome ir palikti, nieko pastovaus ten palikti negalėjome“, – sakė I.Gylys.

Be to, problemų kilo ir dėl vėjo, mat pakilus į tokį aukštį jis sustiprėja kelis kartus. Problemų kilo ir projektuojant darbinę platformą, mat ją reikėjo projektuoti naudojantis 40 metų senumo technine dokumentacija.

„Šiame projekte oras nebuvo mūsų sąjungininkas. Taip pat teko pavargti su realiais matmenimis, buvo sunku įvertinti kiek skaičiai brėžiniuose skirsis realybėje, smagu kad to nebuvo. Leistinas galimų montavimo klaidų kiekis buvo 0, padarytu klaidų – 0, turėjom vieną nesklandumą su komplektuojančiomis dalimis, bet ant kol įranga dar buvo žemės ja labai greitai ištaisėm. Terminai buvo trumpi, visas projekto terminas – metai, nuo pirmo vizito pas užsakovą su vizija, iki visos įrangos demonstravimo“, – aiškino I.Gylys.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aukštalipiai atlieka darbus 168 m aukštyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aukštalipiai atlieka darbus 168 m aukštyje

Saugumas – vienas svarbiausių aukštalipių uždavinių. Jiems ne tik reikėjo užtikrinti, kad darbuotojai dirbantys tokiame aukštyje neturėtų problemų.

„Tokių darbų sėkmė labai priklauso nuo kolektyvo, smagu kai tave supa žmonės kurie vienas kitą jaučia vien iš žvilgsnio. Taip pat investicijos į radio ryšį, įrankius, mechanizmus ir įrankius, asmenines darbų saugos priemones leidžia darbus daryti sklandžiai, saugiai ir patogiai“, – teigė pašnekovas.

Darbas Televizijos bokšte 14 metų dirbančiam aukštalipiui – svajonės išsipildymas, apie kurį svajojo nuo pat karjeros pradžios

„Turėjau slaptą svajonę karjeros saulėtekyje – pakabint darbinę platformą ant bokšto, o likimas mums padovanojo daug daugiau, pakabint jas dvi iš karto. Šis projektas Televizijos bokšte 14 metų dirbančiam aukštalipiui – beveik svajonės išsipildymas, kurią tyliai brandino nuo pat karjeros pradžios. Tai gal net Dievo dovana mums 10 metų įmonės jubiliejui kuris buvo praeitą savaitę.

Tiesa, savaitę po jų sumontavimo miegojau labai prastai. Ir kai prognozė rodydavo, kad kyla vėjas, manau, ne vienas žilas plaukas atsirasdavo“, – tikino I.Gylys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius