-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiabučių atnaujinimas: energinis efektyvumas ir išskirtiniai architektūriniai sprendiniai (1 dalis)

Vizualiniai sprendimai yra svarbi kompleksinės daugiabučių modernizacijos sudedamoji dalis, reikšmingai prisidedanti prie daugiabučių kvartalų ir viso miesto pokyčių. Dažniausiai daugiabučių modernizacijos metu kyla klausimai dėl fasado apdailos medžiagų ir jų spalvinės gamos pasirinkimo bei balkonų įstiklinimo. Kokybiškos medžiagos ir gerai apgalvoti sprendimai padeda sumažinti energines sąnaudas bei kurti estetiškai patrauklų pastato vaizdą.
Kvartalinė renovacija Klaipėdoje.
Kvartalinė renovacija Klaipėdoje. / BETA nuotr.

Daugiabučio modernizacijos metu yra koncentruojamasi į energinio pastato efektyvumo padidinimą, o namo fasado apšiltinimas turi didelę reikšmę energinių sąnaudų sumažinimui.

Pastato sienų apšiltinimas yra svarbus ne tik dėl šilumos nuostolių mažinimo, bet ir dėl geresnės namo estetinės būklės, išaugusios statinio vertės, sumažėjusio išorinio triukšmo lygio, o ir didesnio komforto jaučiamo ne tik žiemą, bet ir vasarą.

Kai gyventojai nėra apsisprendę dėl sienų fasado apdailos, pirmiausia reikėtų pagalvoti apie sienų konstrukcijas, kurios iš principo gali būti dviejų tipų: vėdinamos (su oro tarpais) arba nevėdinamos (be oro tarpų). Sienos konstrukcijos tipas didele dalimi nulemia su pastato šiltinimu susijusius sprendimus, o tarp jų – fasadų apdailą.

BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Klaipėdoje.
BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Klaipėdoje.

Fasado apdailos pasirinkimas

Vienas iš galimų variantų – sienos konstrukcijos su oro tarpais, kuris leidžia rinktis iš didelės išorės apdailos medžiagų įvairovės. Kitas pasirinkimas – tinkuojamas fasadas, pasižymintis individualios spalvinės ar faktūrinės gamos plačiu pasirinkimu.

Taip pat fasado apdailos medžiagų pasirinkimą gali nulemti kainos veiksnys. Vis dėlto, priimant sprendimą dėl fasado, verčiau pasitarti su specialistais, kurie atkreips dėmesį į kitus svarbius faktorius ir pasiūlys geriausiai kokybės ir kainos santykį atitinkantį variantą.

Svarbu aukšta darbų kokybė

Atnaujinant daugiabutį, svarbu turėti pirminę viziją, kuri didžiąja dalimi lemia pastato architektūrinius sprendinius, fasado apdailos medžiagų pasirinkimą ir kitus niuansus. Lygiai taip pat svarbu užtikrinti aukštą darbų kokybę, kad galutinis renovacijos rezultatas džiugintų gyventojus bei prisidėtų prie ryškių daugiabučio kvartalo ir viso miesto vizualinių pokyčių.

Klaipėdoje, Veterinarijos g. 29, esantis 1991 m. statybos penkiaaukštis daugiabutis gali būti laikomas vienu iš sėkmingų renovacijos pavyzdžių, kuomet gyventojų lūkesčiai buvo išpildyti su kaupu.

„Tokius puikius rezultatus gali lemti tik didelis gyventojų, administratorių, projektuotojų, rangovo ir techninės priežiūros darbas. Aktyvus gyventojų įsitraukimas padeda surasti geriausią ir labiausiai tinkamą modernizuojamo daugiabučio viziją, kuri lemia tolimesnius architektūrinius ir techninius sprendimus. Kartais kai kurie sprendimai yra per brangūs, todėl ieškome finansiškai patrauklesnių, bet ne mažiau efektyvių alternatyvų, kurios duotų norimą rezultatą“, – pasakoja Klaipėdoje daugiabučius namus administruojančios įmonės direktorė Rasa Rimaitė.

Pašnekovė atkreipia dėmesį, jog norint įgyvendinti ne tipinio, o kažkuo išsiskiriančio, estetiškai patrauklaus daugiabučio projektą, itin reikšmingas yra projektuotojų indėlis.

„Vis dėlto didžiausi nuopelnai gali būti skiriami projektuotojams, kuriems nuoširdžiai įdomu tai, kuo jie užsiima. Tokiais atvejais atsižvelgiant į gyventojų galimybes, daugiabučio ir jo kvartalo ypatumus, yra surandami geriausi architektūriniai ir spalviniai sprendimai, o pats investicinis renovacijos darbų projektas nėra įgyvendinamas atmestinai. Šis išskirtinis projektas yra kruopštaus projektuotojų, administratoriaus ir be abejo gyventojų darbo rezultatas. Be gyventojų palaikymo ir pasitikėjimo būtų neįmanomas Matome, jog iš aukštos kokybės darbų ir trupučio vaizduotės gali gimti išties gražūs ir išliekamąją vertę turintys projektai“, – džiaugiasi R. Rimaitė.

Partnerio nuotr./Kvartalinė renovacija Klaipėdoje.
Partnerio nuotr./Kvartalinė renovacija Klaipėdoje.

Neįprasti spalviniai sprendimai

Daugiabučio modernizacijos metu parinktas tinkuojamas sienų fasadas leido rinktis iš plačios spalvų paletės, o medžiagos struktūrą panaudoti išgaunant įvairius apdailos elementus. Veterinarijos g. 29 daugiabučio spalvinės gamos parinkimas prisideda prie daugiabučių kvartalo įvaizdžio, taip pat miesto viešųjų erdvių bendros koncepcijos kūrimo. Veterinarijos g. 29 esantis daugiabutis išsiskiria skoningu spalvų deriniu – sodri raudona spalva derinama kartu su pasteline rusva ir gelsva spalvomis.

„Ant šoninių daugiabučio fasadų buvo pravestos dekoratyvinės juostos, sudarančios dviejų atspalvių piešinį. Šis sprendimas neįprastas spalvinis sprendimas pastatui suteikia gyvybingumo ir savito žaismingumo, kuris patraukia kiekvieno klaipėdiečio akį. Iš tiesų šis daugiabutis namas yra pavyzdys kaip gali atrodyti miegamųjų rajonų daugiabučiai, o kvartalinės renovacijos metu, kuomet modernizuojamos daugiabučių grupės, pasiekti tokius rezultatus yra daug paprasčiau“, – pažymi R. Rimaitė.

Balkonų įstiklinimas – kitas svarbus akcentas

Siekiant didžiausio galimo energetinio pastato efektyvumo, daugiabučių modernizacijos metu yra skiriamas ypatingas dėmesys seniems balkonams, kurie per nesandarias konstrukcijų sankirtas su sienomis prisideda prie šilumos nuostolių.

Taip pat vizualine prasme balkonai yra itin svarbi daugiabučio detalė: įvairios balkonų konstrukcijos, naudojami ornamentai ir stiklas bei pasirinktos spalvos kuria atitinkamą įspūdį.

„Veterinarijos g. 29 esančiame daugiabutyje buvo įrengti nauji balkonų įstiklinimai. Vėlgi, tai buvo projektuotojų pasiūlymas, kadangi pastatas pasižymėjo masyviais, kryžiaus formos balkonais, kurie labai keitė pastato vaizdą. Tipinės kartotinės sovietinės architektūros pastatas atrodė sunkus ir masyvus, gyventojai neturėjo kambariuose pakankamai šviesos, apribotas matomumas iš kambario vidaus, kas sudarydavo diskomfortą ir slegiantį jausmą čia gyvenantiems. Todėl gyventojams buvo pasiūlyta šias masyvias balkono atitvaras demontuoti ir įrengti šiuolaikiškus ir lengvos konstrukcijos harmoningai su pastato visuma derančius balkonus. Reikia pasidžiaugti, kad gyventojai buvo gana lankstūs ir pasiryžo priimti tokį sprendimą. Žinoma, tam reikėjo ir mūsų pastangų, tačiau bendromis jėgomis šį sprendimą įgyvendinome“, – pasakoja R. Rimaitė.

Anot pašnekovės, šiandien šiuolaikiški balkonai kuria lengvumo įspūdį ir priderinta ruda spalva puikiai įsilieja į pastato visumą: „Gyventojai neabejotinai džiaugiasi, kad pasiklausė projektuotojų patarimo ir jį įgyvendino. Matome akivaizdžius vizualinius skirtumus, tačiau ir komforto prasme pokytis akivaizdus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius