Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvos bankas imasi veiksmų: gauti paskolą antrajam būstui gali tapti sunkiau

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus sako, kad nekilnojamojo turto (NT) kainų burbulo nėra, tačiau būsto rinka pamažu šyla. Dėl šios priežasties centrinis bankas pristatė kelias priemones, kaip keisti situaciją, vienas iš siūlymų – didesnis pradinis įnašas perkantiems ne pirmą būstą.
Nekilnojamasis turtas
Gediminas Šimkus / 123RF nuotr.

„Burbulo nėra. Mes vertiname ne emocijas, bet skaičius ir analitiką. Ji rodo, kad pradedame matyti, jog būsto kainos pradeda viršyti tas, kurios būtų paaiškinamos demografiniais, makroekonominiais, regioniniais kriterijais, bet tai gana neseniai atsiradęs dalykas. Sakyčiau, kad esame rinkos šilimo pradžioje“, – žurnalistams antradienį sakė G.Šimkus.

Dėl šios priežasties Lietuvos bankas siūlo kelias priemones, kaip vėsinti kaistančią NT rinką. Tarp jų – Atsakingojo skolinimo nuostatuose numatytų kreditingumo reikalavimų griežtinimas tiems, kurie ima paskolą ne pirmo būsto įsigijimui. Nuo 2022 metų sausio 1 dienos siūloma maksimalios leistinos kredito sumos ir įkeičiamo nekilnojamojo turto vertės santykį (LTV) sumažinti iki 70 proc. Tai reikštų, kad, norint paimti antrą ar paskesnę paskolą būstui įsigyti, reikės turėti ne mažesnį nei 30 proc. pradinį įnašą nuosavomis lėšomis.

Kaip įvardijo G.Šimkus, tai reiškia, kad bankas galės taikyti ir 50 proc. kriterijų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Šimkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Šimkus

„Mes nustatome minimalų kriterijų. Tai nereiškia, kad bankas taikys 30 proc., jis gali taikyti ir 50 proc. Jau ir dabar galioja reikalavimas, kad antrai paskolai pradinio įnašo reikalavimas būtų ne 15 proc., o kažkiek didesnis. Matome poreikį jį dabar tiksliau apibrėžti“, – aiškino centrinio banko valdybos pirmininkas.

Iki šiol galiojo reikalavimas tokioms paskoloms taikyti griežtesnį nei 85 proc. LTV santykį, tačiau konkretus limitas nustatytas nebuvo.

Lietuvos bankas taip pat ketina bankams ir centrinių kredito unijų grupėms pradėti taikyti 2 proc. dydžio sektorinio sisteminės rizikos rezervo (SRR, angl. Systemic Risk Buffer) normą būsto paskolų portfeliui.

Šie centrinio banko siūlymai dabar bus derinami su rinkos dalyviais. „Tai yra mūsų matymas, kas turėtų būti padaryta dabar, kad būtų užkardytos rizikos būsto rinkoje“, – nurodė G.Šimkus.

Pasak jo, antram būstui paskolą imančiųjų dalis sudaro apie 12 proc. paskolų srauto, tad siūlomos priemonės nukreiptos į rizikų užkardymą didesnę riziką turinčiuose skolinimo segmentuose.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje

G.Šimkus įvardijo, kad Lietuvos bankas darbo grupei, diskutuojančiai apie šešėlinės ekonomikos mažinimą, yra pateikęs siūlymų dėl galimybės riboti atsiskaitymą už NT grynaisiais pinigais, taip pat, anot jo, reikėtų diskutuoti apie NT mokestį. „Šis mokestis galėtų vaidinti rinką stabilizuojantį vaidmenį, norėtume pabrėžti vaidmenį, kad valstybė, konstruodama mokestį, turėtų susifokusuoti ne tik į biudžetus, bet mokestis būtų teisingas ir mokestine prasme“, – kalbėjo LB valdybos pirmininkas.

Paklausus, ar nesibaiminama tokiu žingsniu sukelti antrajam būstui paskolą imančių asmenų bangos, jis sakė, kad šias priemones palaiko ir rinkos dalyviai. „Mano galva, būtų neteisinga ir nesolidaru, jei rinkos dalyviai užmerktų akis ir pradėtų specialiai taikyti švelnesnius reikalavimus“, – įsitikinęs G.Šimkus.

Tuo metu Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento direktorius Jokūbas Markevičius tikino, kad rinkos inerciją centrinis bankas pradėjo matyti pavasarį, bet tuo metu tai buvo susiję su popandeminiu atšokimu.

Lietuvos banko nuotr./Jokūbas Markevičius
Lietuvos banko nuotr./Jokūbas Markevičius

„Visgi atšokimas, matome, virto į ganėtinai stabilų aukšto lygio NT rinkos aktyvumą, o kainų inercija, kurią pradėjome stebėti pavasarį, nesiliauja iki šiol. Matome, kad kainų augimas, naujausiais duomenimis, siekia 13–18 proc., priklausomai nuo skirtingų duomenų šaltinių. Jei toks augimas tęsis toliau, pervertinimo rizika darysis vis aktualesnė ir dėl to svarbu dabar reaguoti“, – kalbėjo J.Markevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius