Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Konkursas „Už darnią plėtrą“: etalonu tapęs verslo kvartalas, iškilęs vietoje duonos fabriko

Pirmasis 11-ojo geriausio NT projekto konkurso „Už darnią plėtrą“ dalyvis – Vilniuje, Saltoniškių gatvėje, kylančio verslo kvartalo S7 pirmasis statinys DC PIER. Pastatas pakeitė iki 1997 metų čia veikusio duonos fabriko teritoriją. Verslo centras gavo tarptautinį BREEAM „New Construction Excellent“ sertifikatą – pirmasis toks Lietuvoje ir tik antrasis Baltijos šalyse.
Verslo centras S7
Verslo centras S7 / Bendrovės nuotr.

Šis projektas pretenduoja tapti geriausiu metų komerciniu projektu.

„Pirmiausia pasirinkome filosofiją – skandinavišką požiūrį į statinius, aplinką ir bendruomenę. Tapo aiškūs esminiai principai: darbuotojo gerovė, tvarumas ir prioritetas bendruomenės poreikiams“, – sakė verslo centrą vystančios įmonės „M.M.M. projektai“ generalinė direktorė Natalija Monkevičienė.

Objektas išsiskiria tuo, kad į ekologiją ir pastato tvarumą investuota nuo pat statybų pradžios: statybinės atliekos turėjo būti tvarkomos gamtai palankiu būdu. 85 proc. statybinių atliekų buvo perdirbtos ar panaudotos antrą kartą. Reikalavimai keliami ir statybinėms medžiagoms: rinktasi tokias, kurios nekenkia žmonių sveikatai. Jau kuris laikas Vakarų Europos dirbantieji tikisi į darbuotojo gerovę orientuotos aplinkos.

Bendrovės nuotr./Verslo centras S7
Bendrovės nuotr./Verslo centras S7

DC PIER pastatas vartoja 40 proc. mažiau elektros energijos ir 52 proc. mažiau vandens negu tokio tipo pastatai. A energijos klasė bei 32 proc. mažesnė CO2 emisija – dar vienas įrodymas, kad šiuolaikiški statiniai aplinką gali veikti minimaliai. Prie to prisideda 18 plokščių saulės kolektorių, kurių sistema pašildo pastatui reikalingą vandenį. Tuo pačiu metu saulė generuoja apie dešimtadalį visam DC PIER reikalingos elektros energijos.

Be to, buvo iš esmės kitaip pasižiūrėta ir į žmones, dirbsiančius šiame bei kituose pastatuose, – čia įrengta oro kokybės sistema. Dar viena ypatybė, į kurią turėtų atkreipti naujuose biurų pastatuose dirbantys žmonės – DC PIER langai atidaromi.

Taip pat ant pastato sumontuota lauko žaliuzių sistema, kuri leidžia maksimaliai efektyviai panaudoti saulės šviesą. N.Monkevičienė pasakojo, kad ši sistema įvertina pastato geografinę padėtį, datą ir laiką, taip pat saulės pakilimo kampą ir žaliuzių menteles pakreipia taip, kad patalpas apsaugotų nuo tiesioginių saulės spindulių, o šviesos į vidų patektų maksimaliai.

Pastate įsikūrusio „Danske Bank“ Globalių paslaugų centro (GSL) iniciatyva dėmesys DC PIER skirtas ir darbuotojų maitinimui: valgykloje naudojami per dvylika dienų suyrantys ekologiški indai. Maža to, visas vartoti tinkamas maistas, kuris nebuvo panaudotas valgykloje, paaukojamas labdaros valgykloms – kasdien sveiko maisto sulaukia apie 100 labdaros valgyklų lankytojų.

Bendrovės nuotr./Verslo centras S7
Bendrovės nuotr./Verslo centras S7

Taip pat pagalvota ir apie mobilumą: įrengtos įkrovos stotelės elektromobiliams, verslo kvartalo S7 apylinkės apjuostos dviračių takais, įrengtos dviračių saugyklos bei dviratininkams skirti dušai, darbuotojai skatinami vienas kitą pavėžėti į darbą.

Dar projektavimo stadijoje „M.M.M. projektai“ pasirinko ne dangoraižius, bet mažaaukštę statybą, architektūrą derinant su natūraliu miesto landšaftu.

„Nors ir padarėme viską, kad DC PIER poveikis aplinkai būtų minimalus, suprantame, kad naujas verslo kvartalas papildomai apkrauna aplinkinę infrastruktūrą, ypač susisiekimo. Savo lėšomis rekonstruojame aplinkines gatves“, – apie pasirinktus sprendimus pasakojo N.Monkevičienė. Į Geležinio Vilko gatvės atkarpos atnaujinimą, naują šviesoforinę sankryžą Žalgirio gatvėje, naujus šaligatvius ir dviračių takus „M.M.M. projektai“ 2018 ir 2019 metais investuos 1,975 mln. eurų.

Bendrovės nuotr./Verslo centras S7
Bendrovės nuotr./Verslo centras S7

Projektą konkursui teikia bendrovė „M.M.M. projektai“. Projektuotojai – Aleksandras Gvildys su „ARCHINOVA“ ir Ulrikas Raysse'as su „ARROW ARCHITECTS“. Generalinis rangovas – „Mitnija“, o BREEAM konsultantas – „Vesta Consulting“.

Projektas pradėtas įgyvendinti 2016 metų balandžio pabaigoje, o baigtas 2017 metų rugpjūtį. Bendros investicijos į projektą siekė 26,6 mln. eurų.

Visos patalpos pastate išnuomotos „Danske Bank“ Globalių paslaugų centrui (GSL).

Plėtra – tik darni!

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija kartu su Darnios plėtros akademija 11-ąjį kartą rengia tradicinį konkursą „Už darnią plėtrą“, kuris atviras visiems nekilnojamojo turto plėtotojams. Tai vienintelis nekomercinis visiems atviras nekilnojamojo turto plėtotojų konkursas Lietuvoje.

Pagrindiniai konkurso tikslai – puoselėti darnios plėtros idėjas, atkreipti dėmesį ir pristatyti visuomenei geriausius nekilnojamojo turto plėtotojų projektus, skatinti bendradarbiavimą tarp verslo, mokslo, valstybinių ir nevyriausybinių organizacijų.

Svarbiausias vertinimo kriterijus – objekto pritaikymas darnios plėtros principams. Atskirai vertinami urbanistiniai sprendimai, padedantys pastatui ar jų kompleksui įsilieti į aplinką, prisidėti prie papildomo miestiečio komforto, intuityvaus judėjimo mieste. Konkurse pagrindiniu prizu gali būti apdovanoti tik bent vieną žiemą išgyvenę pastatai, tai daroma siekiant įvertinti realias energines pastato sąnaudas ir įvairių technologinių sprendimų efektyvumą. Taip pat vertinamas projekto ekonominis efektyvumas.

LNTPA nuotr./Konkurso „Už darnią plėtrą“ apdovanojimas
LNTPA nuotr./Konkurso „Už darnią plėtrą“ apdovanojimas

Iki šiol išdalintos 41-ios ekspertų įvertinimą žyminčios statulėlės. Jos buvo suteikiamos geriausio gyvenamojo namo, geriausios konversijos, geriausio visuomeninio projekto, biurų pastato taip pat ateities projekto ir kitose kategorijose. Šiemet konkurse laukiama per 20 dalyvių, galutinis skaičius paaiškės rugsėjo pabaigoje.

Šiais metais dalyvių vertinimo komisijoje yra architektai Tauras Paulauskas ir Linas Naujokaitis, Statybininkų asociacijos atstovas Alvydas Kvedaravičius, Vilniaus miesto mero patarėja architektė Dalia Bardauskienė, Vilniaus Gedimino technikos universiteto profesorius Vytautas Martinaitis, Aplinkos ministerijos Statybų ir teritorijų planavimo departamento direktorius Marius Narmontas, „Swedbank“ NT klientų skyriaus vadovas Martynas Trimonis, bei žiniasklaidos atstovai: naujienų agentūros BNS Plius redaktorė Evelina Povilaitytė ir žurnalo IQ priedo „Statyk PRO“ redaktorius Darius Babickas.

15min yra šio konkurso informacinis partneris, todėl skaitytojams pristatysime konkursui „Už darnią plėtrą“ pateiktus projektus. Portalo skaitytojai taip pat turės galimybę prisidėti prie geriausiųjų rinkimų bei rinks savo favoritą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius