-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paaiškėjo, kaip po 10 mln. eurų investicijos atrodys atgimusi Kauno Vienybės aikštė

Pirmą kartą Lietuvoje, bendradarbiaujant savivaldai ir privačiam verslui, istorinė viešoji erdvė transformuosis į modernią, gyvybingą, dieną ir naktį savo estetiniais ir techniniais sprendimais miestiečius džiuginančią aikštę. Gruodžio 14 d. pristatytas Kauno Vienybės aikštės rekonstrukcijos projektas, kurį kartu rengė bendra lietuvių ir vokiečių architektų komanda.
Aikštės vaizdas po rekonstrukcijos
Aikštės vaizdas po rekonstrukcijos / Kompiuterinė vizualizacija

Vienybės aikštės atnaujinimas – tai didžiausia pastarųjų metų viešojo ir privataus sektoriaus investicija į miestų viešąsias erdves Lietuvoje. Į aikštės rekonstrukciją ją vykdanti SBA grupės įmonė „Urban Inventors“ investuos daugiau nei 10 mln. eurų. Kartu su aplinkinių pastatų rekonstrukcija bendros investicijos sieks apie 30 mln. eurų.

Kompiuterinė vizualizacija/Aikštės vaizdas po rekonstrukcijos
Kompiuterinė vizualizacija/Aikštės vaizdas po rekonstrukcijos

Į aikštės rekonstrukciją ją vykdanti SBA grupės įmonė „Urban Inventors“ investuos daugiau nei 10 mln. eurų.

„Suvokiame šio objekto svarbą. Planuodami Vienybės aikštės rekonstrukciją, siekėme atrasti tai, kas geriausiai tiktų kiekvienai amžiaus grupei, visų pomėgių, įvairiausių interesų žmonėms, kas būtų inovatyvu, pažangu, patrauklu ir ilgaamžiška. Kūrybinėms paieškoms prireikė laiko, o šiandien džiaugiamės galėdami pristatyti galutinius sprendimus.

Tai bus pavyzdys, kaip turi atrodyti visos viešosios erdvės, kaip europinis miestas turėtų judėti į priekį. Norėjome integruoti istoriškumą ir modernumą, suvienyti praeitį ir ateitį. Kaune atsiras europietiška aikštė. Turime nebijoti būti modernūs. Taip pat šiam projektui pritraukėme užsienio architektus, o tai – žingsnis į priekį“, – apie Vienybės aikštės atnaujinimo projektą sakė bendrovės „Urban Inventors“ direktorius Lionginas Šepetys.

Pasak jo, vizualizacijose atsispindi beveik galutinis rezultatas, kaip Vienybės aikštė atrodys po rekonstrukcijos. Žinoma, augalai galutinį vaizdą įgaus per tam tikrą laiką. Tokį vaizdą, kaip vizualizacijose, žmonės turėtų matyti jau kitų metų gruodį – tuomet žadama pabaigti projektą. Požeminė stovėjimo aikštelė užbaigta turėtų būti jau gegužę.

Jau jos pavadinimas skleidžia pagrindinę mintį: aikštėje turėtų nebijoti riedlente pravažiuoti jaunimas, taip pat apsilankyti ir vyresnio amžiaus žmonės.

Kauno vicemeras Simonas Kairys pabrėžė privataus verslo investicijų į viešąsias miesto erdves svarbą.

„Viešos erdvės yra labai svarbios – atspindi miesto veidą. O Vienybės aikštė – neeilinė erdvė, juk šalia yra Karo muziejus, Studentų skveras. Džiugu, kad Kaunas pastaraisiais metais sparčiai atsinaujina. Įgyvendinami projektai, keičiantys Kauno veidą ir darantys miestą modernia, patogia, patrauklia vieta gyventi ir dirbti. Vienybės aikštės rekonstrukcija, įgyvendinama aktyviai ir profesionaliai įsitraukusiam privačiam verslui, yra puikus tokio bendro darbo pavyzdys“, – sakė S.Kairys.

Kauno miesto savivaldybės nuotr. /Kauno Vienybės aikštė prieš rekonstrukciją
Kauno miesto savivaldybės nuotr. /Kauno Vienybės aikštė prieš rekonstrukciją

Gyva ir draugiška miestiečiams

Vienybės aikštė Kaune mena Sąjūdžio mitingus ir Vasario 16-osios minėjimus, žmonės čia suplūsdavo į džiazo koncertus po atviru dangumi. Ir po rekonstrukcijos aikštėje numatyta vieta, kurioje bus galima įrengti sceną viešiems koncertams ir renginiams, čia sudarytos visos galimybės visuomeninėms ir reprezentacinėms funkcijoms.

Aikštės dalyje greta J.Zikaro „Laisvės“ skulptūros atsiras interaktyvaus fontano zona, natūraliai sukursianti pagarbų atstumą nuo pagrindinių pėsčiųjų srautų ir pabrėšianti istorinę aikštės ašį tarp Vydūno ąžuolo ir skulptūros. Planuojamas toks fontano sprendimas, kuris leistų visiškai išjungti vandens sroves renginių metu. Įprastą vasaros dieną fontanas teiks gaivos ir gyvybės ir neabejotinai taps patrauklia žaidimų erdve mažiesiems kauniečiams. Kitomis dienomis įspūdinga vandens arka formuotų taką link „Laisvės“ skulptūros.

Kompiuterinė vizualizacija/Aikštės vaizdas po rekonstrukcijos
Kompiuterinė vizualizacija/Aikštės vaizdas po rekonstrukcijos

Dalyje aikštės turėtų atsirasti Lietuvos klimatui tinkantys žalieji plotai, apsodinti medžiais ir įvairiais daugiamečiais augalais. Tarp jų vingiuotų pasivaikščiojimo takeliai. Pristatytame projekte pateikiamas siekiamas sukurti bendras vaizdas, o konkretus apželdinimo projektas bus kuriamas drauge su geriausiais Lietuvos dendrologais ir apželdinimo specialistais.

Žaliuosiuose plotuose tarp augmenijos galėtų rastis ir nedideli vandens baseinėliai, teikiantys gaivos karštą vasaros dieną ir atspindintys dangaus žydrumą.

Po rekonstrukcijos aikštėje numatyta vieta, kurioje bus galima įrengti sceną viešiems koncertams ir renginiams.

Atskirose aikštės erdvėse rasis plotai, skirti riedučių ar riedlenčių mėgėjams, savo erdvę ras ir norintys ramiai pasėdėti medžių paunksmėje, ir pasilepinti kavinių promenadoje, atsirasiančioje pirmajame (iki šiol buvusiame cokoliniame) rekonstruojamo pastato aukšte. Visiškai šalia, tarp rekonstruojamo verslo centro ir Vytauto Didžiojo Universiteto rektorato pastato, įsikurs jaukus džiazo kiemelis, kuriame laisvos muzikos dvasia kvies visus norinčius atsipalaiduoti po darbų ar paskaitų.

Atnaujintoje vietoje turėtų atsirasti erdvė, vadinamasis amfiteatras, kurioje galima būtų žiūrėti filmus po atviru dangumi. Nepamirštas ir aikštės vaizdas naktį: bus panaudotas dviejų rūšių apšvietimas. Iliuminacinis apšvietimas įamžins istorinius išėjimus iš aikštės, iliuminacijos įformins ir baseiną.

Sutelktos stiprios pajėgos

Aikštės projektavimo darbams pasitelkti geriausi lietuviai ir ne Lietuvoje dirbantys architektai ir dizaineriai. Architekto Rimanto Giedraičio vadovaujama kūrybinė komanda ruošė Vienybės aikštės rekonstrukcijos projektą bendradarbiaudami su vokiečių architektų įmone „3delux“. Architektūrinė vaizduotė ir atidi vietovės analizė bei gilus jos istorijos bei emocinio krūvio pajutimas yra svarbiausi principai, kuriais remiasi „3delux“ kūrybinė komanda.

VIDEO: Kauno Vienybės aikštės pristatymas architektų vizualizacijose

„Svarbiausia mums buvo pajausti miesto dvasią, jo istoriją – tik tada galėjome pradėti rengti projektą. Europoje yra daug pavyzdžių, kaip sėkmingai modernios visuomenės poreikiams atgimsta istorinės miesto aikštės, skverai. Ir kiekviena šių istorijų yra labai individuali – negali paimti ir tiesiog perkelti vienos šalies patirties į kitą. Mes stengėmės išgirsti Vienybės aikštės pasakojamą istoriją, suprasti jos raidą ir tik tada galėjome imtis projekto. Kaunas gali tapti Lietuvoje pionieriais su tokia modernia viešosios erdvės sutvarkymo koncepcija“, – apie didžiausius iššūkius, su kuriais teko susidurti, pasakojo Vokietijos architektų biuro „3deluxe“ vadovas architektas Peteris Seippas.

Pasak jo, modernus požiūris į istorinę vietą gali sukurti ilgaamžišką projektą, kuriuo džiaugsis ateities kartos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Peteris Seippas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Peteris Seippas

Ir toliau projekte dalyvaus ir lietuviškos įmonės, ir technologijų ar sprendinių kūrėjai iš viso pasaulio.

„Mūsų tikslas – pritraukti ir panaudoti Vienybės aikštės atnaujinimo projekte geriausias šiuolaikines pajėgas ir priemones, kad viena svarbiausių Kauno aikščių atgytų naujam kunkuliuojančiam ir įtraukiančiam gyvenimui, kad ji vienytų ir telktų kauniečius bendram buvimui, kūrybai“, – sakė L.Šepetys.

Pagarba istorijai

Rekonstruojant Vienybės aikštę svarbiausia užduotis ir misija – sujungti istoriją, dabartį ir ateitį.

„Ši aikštė buvo pamiršta, funkcionuodavo tik renginių metu. Mūsų tikslas – padaryti ją tokią, kad ji būtų gyva bet kokiu paros metu, miela bet kokio amžiaus grupės žmonėms. Svarbi užduotis, kurią mums formulavo projekto vystytojas, taip pat buvo siekis išlaikyti Vienybės aikštės istorines zonas, istoriškai ir kultūriškai svarbias vietas bei tradicijas ir kartu sukurti naujus traukos centrus, kurie į Kauno miesto širdį grąžintų šurmulį ir gyvybę“, – sakė architektas Rimantas Giedraitis.

Rengiant Vienybės aikštės rekonstrukcijos projektą didžiausias dėmesys buvo skirtas jos istorinio paveldo išsaugojimui. Aikštės rekonstrukcijos metus atkurtos perspektyvos ir vaizdiniai ryšiai su svarbiausiomis Kauno miesto peizažo dominantėmis, pažymėtos senosios, autentiškosios Vienybės aikštės ribos, išsaugoti visi svarbiausi istoriniai ir urbanistiniai akcentai.

Kompiuterinė vizualizacija/Aikštės vaizdas po rekonstrukcijos
Kompiuterinė vizualizacija/Aikštės vaizdas po rekonstrukcijos

„Ir užsakovai, ir partneriai, su kuriais dirbome kurdami rekonstruojamos Vienybės aikštės sprendinius, kiekviename žingsnyje jautė pagarbą paveldui ir istorijai. Mums visiems buvo labai svarbu sukurti naują, šviesią, modernią, žmonių ir gyvybės pilną miesto aikštę“, – sakė R.Giedraitis.

Pasak jo, iš pradžių atrodo, kad aikštės vaizdas kontrastuoja su Kauno veidu, tačiau buvo atsižvelgta į naujausias tendencijas Europoje.

Planuojama, kad naujoji Vienybės aikštė kauniečius pakvies jau 2018 m. žiemą.

Investuos 10 mln. eurų

Į Vienybės aikštės atnaujinimą ir 500 vietų požeminės automobilių aikštelės statybas koncernui SBA priklausanti bendrovė „Urban Inventors“ investuos daugiau nei 10 mln. eurų. 450 automobilių stovėjimo vietomis darbo dienomis ir darbo valandomis naudosis šalia aikštės veiksiančio verslo centro darbuotojai, o nedarbo dienomis ir nedarbo valandomis – miestiečiai. 50 vietų požeminėje automobilių aikštelėje apskritą parą bus rezervuota tik Kauno miesto ir miestiečių reikmėms. Po 25 metų automobilių aikštelės eksploatacija bus perduota miestui.

Dar daugiau nei 20 mln. eurų bus investuojama į senojo „Pramprojekto“ pastato rekonstrukciją. Čia bus įrengtas 17 000 kv. m A klasės verslo centras, o jame įsikursiančioms įmonėms bus pasiūlyta apie 2 000 darbo vietų. Pastatas bus suskirstytas į atskirus korpusus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius