Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžiečiai maudosi pusę amžiaus veikiančiame baseine, svajoja apie naują, bet reikia 15 milijonų

Sporto ir sveikatingumo kompleksas „Aukštaitija“ Panevėžyje veiklą pradėjo dar 1965 m. Sovietmečiu pastatytame baseine, nemačiusiame kapitalinio remonto, iki šiol mokosi plaukti vaikai, treniruojasi sportininkai, maudosi gyventojai. Apie naują, olimpinį baseiną gyventojams valdžia kalba ne pirmus metus, tačiau kol kas atsinaujinimo darbai vyksta tik gatvėje šalia komplekso. Panevėžiečiai nepamiršo premjero Sauliaus Skvernelio pareiškimo, kad naujas baseinas iškils jau 2020 metais.
Sporto ir sveikatingumo kompleksas „Aukštaitija“
Sporto ir sveikatingumo kompleksas „Aukštaitija“ / K.Mikoliūnaitės nuotr.

Laukia rekonstrukcijos

Panevėžys garsėja plaukikais, skinančiais medalius tarptautinėse varžybose, tačiau joms ruoštis sąlygos nėra pačios geriausios.

Neskaitant privačių baseinų, mieste yra du 25 metrų sporto baseinai (sporto ir sveikatingumo komplekse „Aukštaitija“ ir „Žemynos“ progimnazijoje), kurie neatitinka tarptautinėms varžyboms rengti keliamų sąlygų.

K.Mikoliūnaitės nuotr./ Sporto ir sveikatingumo kompleksas „Aukštaitija“
K.Mikoliūnaitės nuotr./ Sporto ir sveikatingumo kompleksas „Aukštaitija“

Šiuo metu miesto valdžia yra paskelbusi atvirą rekonstrukcijos architektūrinių idėjų konkursą minėtam sporto ir sveikatingumo kompleksui „Aukštaitija“ rekonstruoti.

Norima pastatyti naują 50 metrų ilgio 10 takų baseiną, atitinkantį tarptautinius FINA standartus, įrengi sveikatingumo zoną, sporto sales, kavinę.

O esamą 4 takų 25 metro baseiną „Aukštaitijos“ komplekse, pastatytą 1965 metais, ir nė karto kapitališkai nerenovuotą – ketinama rekonstruoti. Tačiau kol kas sovietmečiu alsuojančiame baseine bene kasdien plauko mokiniai, miesto gyventojai, sportininkai.

K.Mikoliūnaitės nuotr./ Saulius Raziūnas
K.Mikoliūnaitės nuotr./ Saulius Raziūnas

„Mes daug ką čia rekonstravome. Įsivaizduokite, 1965-ti [statybos] metai. Tai ir filtrai pakeisti, ir chloravimo įranga pastatyta šiuolaikinė. (...) Žinoma, nepasakysi, kad čia labai modernus tas baseinas, bet turime, ką turime“, – vaikščiodamas aplink baseiną 15min pasakojo Panevėžio kūno kultūros ir sporto centro (PKKSC) direktorius Saulius Raziūnas.

Žinoma, nepasakysi, kad čia labai modernus tas baseinas, bet turime, ką turime, – kalbėjo S.Raziūnas.

Ne tik profesionalams

Šiuo metu minėtas baseinas yra Panevėžio miesto savivaldybės turtas, kurį patikėjimo teise valdo PKKSC.

S.Raziūnas pasakojo, kad apie naujo, tarptautinius FINA reikalavimus atitinkančio baseino, statybas rimtai pradėta kalbėti po panevėžiečių plaukikų, tokių kaip Danas Rapšys, tarptautinių laimėjimų. 50 metrų ilgio baseino Panevėžyje nėra, sportininkams tenka prisitaikyti prie esamų sąlygų.

„Neleidžiam numirti tam baseinui, žinome, kad reikalingas“, – sakė jis.

K.Mikoliūnaitės nuotr./ Sporto ir sveikatingumo kompleksas „Aukštaitija“
K.Mikoliūnaitės nuotr./ Sporto ir sveikatingumo kompleksas „Aukštaitija“

PKKSC direktorius atkreipia dėmesį, kad naujo baseino reikia ne tik sportininkams treniruotis, bet ir miesto gyventojams.

„Negali pasakyti, kad vien tik tai aukštam meistriškumui reikalingas tas baseinas. Tas baseinas reikalingas apskritai miesto gyventojams. Kuo daugiau tų gerų rezultatų, tuo daugiau norinčių plaukioti. Čia natūralu“, – kalbėjo jis.

S.Raziūnas tikisi, kad renovuotame sporto ir sveikatingumo komplekse paslaugos bus pigesnės ir labiau prieinamos gyventojams, nei siūlo privačios įmonės, o norinčių komplekse apsilankyti, pasak jo, tikrai netrūks.

K.Mikoliūnaitės nuotr./Sporto ir sveikatingumo kompleksas „Aukštaitija“
K.Mikoliūnaitės nuotr./Sporto ir sveikatingumo kompleksas „Aukštaitija“

Šiuo metu valanda plaukiojimo „Aukštaitijos“ baseine suaugusiam kainuoja 4 eurus, o „Žemynos“ progimnazijoje – 2,80 euro. Tuo metu pavyzdžiui, vieną kartą apsilankyti sporto klube „Impuls“ Panevėžyje, kur yra baseinas, kainuoja 11 eurų.

Planuoja investuoti 15 mln. eurų

Atviras rekonstrukcijos architektūrinių idėjų konkursas „Aukštaitijos“ kompleksui rekonstruoti paskelbtas šių metų rugsėjį. Planuojama, kad bendras sporto ir sveikatingumo komplekso plotas bus apie 7,7 tūkst. kv. metrų, o biudžetas – 15 mln. eurų.

„Tikrai žinome, kad patys statybiniai darbai prasidės geriausiu atveju 2021 metais“, – 15min sakė Panevėžio miesto savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėja Daiva Gasiūnienė.

Pasak jos, rekonstruotas sporto ir sveikatingumo kompleksas „Aukštaitija“ su nauju olimpiniu baseinu duris turėtų praverti 2023 metais.

Tikrai žinome, kad patys statybiniai darbai prasidės geriausiu atveju 2021 metais, – sakė D.Gasiūnienė.

„Valstybės investicijų programoje“ (VIP) nurodoma, kad „Aukštaitijos“ sporto komplekso plaukimo baseino Panevėžyje (Jakšto g. 1) statybai 2021 metais bus skiriama 200 tūkst. eurų, o 2022 m. – 712 tūkst. eurų. Iš kur kiti pinigai?

D.Gasiūnienė teigė, kad be VIP numatomų lėšų, finansavimo gali tekti prašyti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų arba privataus sektoriaus.

„Sunku pasakyti dabar. Labai toli negali taip stipriai prognozuoti, todėl, kad tik po techninio projekto matysis pilna statybos darbų sąmata. Ir tik tada apskritai bus aiškus lėšų poreikis“, – kalbėjo ji.

K.Mikoliūnaitės nuotr./ Daiva Gasiūnienė
K.Mikoliūnaitės nuotr./ Daiva Gasiūnienė

Ne pirmas kartas

Be to, tai nėra pirmas bandymas surengti konkursą komplekso, kuriam priklauso ne tik baseinas, bet ir krepšinio salė, futbolo stadionas, rekonstrukcijai.

Anot Panevėžio miesto savivaldybės atstovės, jau buvo organizuotas vienas viešasis pirkimas, tačiau jis nenusisekė. Šis bandymas – antrasis.

„Ekonominio naudingumo būdu buvo perkama, gavome vieną vienintelį pasiūlymą“, – apie pastarąjį konkursą kalbėjo D.Gasiūnienė ir pridūrė, kad pasiūlymas dar šiek tiek neatitiko sąlygų.

Anot jos, dabar situacija kitokia.

„Žinome, kad tikrai turėsime dalyvių, bent taip jaučiame, nuojauta tokia, pagal skambučius, pagal paklausimus, pagal domėjimąsi“, – sakė Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėja.

Beje, pirminė data, kai tiekėjai turėjo pateikti pasiūlymus, buvo spalio 30 d., tačiau terminas buvo pratęstas iki lapkričio 13 d.

K.Mikoliūnaitės nuotr./ Sporto ir sveikatingumo kompleksas „Aukštaitija“
K.Mikoliūnaitės nuotr./ Sporto ir sveikatingumo kompleksas „Aukštaitija“

Apie tai, kad olimpinis baseinas Aukštaitijos sostinėje turėjo būti pradėtas statyti anksčiau nei 2021 m., liudija ir politikų pasisakymai.

Pernai sausį Panevėžyje lankėsi premjeras Saulius Skvernelis. Tada jis sakė, kad naujasis baseinas galėtų iškilti 2020 metais.

„50 metrų uždaras dešimties takelių plaukimo baseinas Panevėžyje bus pradėtas statyti 2019 metais“, – tuomet feisbuke rašė Panevėžio miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius