Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pirmąjį Lietuvoje aukščiausios energinės klasės namą lietuvis stato iš tėvo sukurtos medžiagos

Pasvalio rajone kyla pirmasis Lietuvoje aukščiausios A++ energinės klasės namas. Statytojas tvirtina, kad statybos atsieis ne ką brangiau nei B klasės pastato, mat jis naudos savo tėvo sukurtą termoizoliacinę medžiagą.
Statomo A++ namo Pasvalio rajone pamatai
Statomo A++ namo Pasvalio rajone pamatai / „EKIE namas“ nuotr.

Itin efektyvaus namo statybų šiemet įkurta įmonės „EKIE namas“ ėmėsi klientų užsakymu. Tikimasi, kad pastatas iškils iki rugsėjo.

„Klientai norėjo energiškai efektyvaus medinio namo. Pradėjus skaičiuoti, pamatėme, kad verta statyti A++ energinio naudingumo pastatą. Šios klasės namams reikalaujama daugiau nei pusę visos energijos tiekti iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Ant stogo bus pastatyta saulės jėgainė, tad tikimės, kad gyvenimas nieko nekainuos“, – pasakoja bendrovės direktorius Žilvaras Čiplys.

Anot jo, šis namas kainuos tiek pat, kiek ir B energinio efektyvumo klasės mūrinio namo statybos. Už kvadratinį metrą pirkėjai mokės apie 1,1 tūkst. eurų.

Ž.Čiplys pasakoja, kad mažesnę statybų kainą lėmė tai, kad bus panaudojama jo tėvo Kosto Čiplio išrasta termoizoliacinė medžiaga.

„Medžiaga patentuota ir naudojama tik mūsų. Be to, energinės klasės kėlimas statybas brangina tik 5 proc., o architektūrai tenka 30 proc.“, – sako jis.

Statomame name naudojamas džiovintos klijuotos medienos karkasas, įrengti pamatai su vėdinimo angomis, o saulės elektrinės gaunamos energijos perteklius sandėliuojamas elektros tinkluose, vėliau bus naudojamas ūkio reikmėms.

„Name įrengtas 95 proc. naudingumo rekuperatorius. Šildymu ir vėsinimu rūpinasi “oras-oras„, o karšto vandens ruošimui – “oras-vanduo„ šilumos siurblys“, – teigia Ž.Čiplys.

Pagal energinį naudingumą pastatai skirstomi į 9 klases: nuo G iki A++. Pastarosios klasės sertifikatas rodo, kad pastatas beveik nenaudoja energijos, o reikalingą minimalų kiekį gauna iš saulės, vėjo ir kitų atsinaujinančių šaltinių. Tokiame name karštam vandeniui ruošti naudojama ne mažiau kaip 30 proc., o šilumai, vėdinimui, vėsinimui ir apšvietimui – 70 proc. atsinaujinančių išteklių energijos.

Nuo 2016 metų lapkričio mėnesio, pagal Europos Sąjungos direktyvų nurodymus, visoje Lietuvoje bus išduodami leidimai statyboms ne mažesnės kaip A klasės namams, o nuo 2018 metų statytojai bus įpareigojami pasiekti A+ klasės reikalavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius