Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Poilsiautojas pasipiktino nelegaliai įrengtais nameliais Nidoje: įmonė turės juos nugriauti

Pajūryje poilsiaujantis Evaldas nustėro pamatęs Nidos centre įrengtus namelius, kurie iškilo apleistoje automobilių stovėjimo aikštelėje. Pasirodo, namukai įrengti nelegaliai, o įmonė, negavusi leidimų jų statyti, turės juos nugriauti. Bendrovės vadovas 15min pripažįsta nusižengimą ir tikino, kad savivaldybės reikalavimas bus įvykdytas.
Nidos centre pastatyti nelegalūs nameliai
Nidos centre pastatyti nelegalūs nameliai / Skaitytojo nuotr.

Į 15min redakciją kreipėsi skaitytojas Evaldas, kuris nustebo pamatęs G.D.Kuverto gatvėje pastatytus namelius. Jis tikino į Nidą atvykstantis atostogauti jau 20 metų ir tokį dalyką išvydo pirmąkart.

Nameliai automobilių aikštelėje

„Situacija liūdna. Ypač kad tai vyksta Nidoje, Kuverto gatvėje. Aikštelė kokius 10 metų yra nenaudojama. Gyventojai triukšmo nekelia, viskas su jais gerai. Bet ten tokios špokinyčios pristatytos, šiuo metu 13 tokių namukų yra saugomoje aikštelėje ir visa tai vyksta Nidos centre“, – stebėjosi jis.

Skaitytojo nuotr. /Nidos centre pastatyti nelegalūs nameliai
Skaitytojo nuotr. /Nidos centre pastatyti nelegalūs nameliai

Evaldas teigė pabandęs pats išsiaiškinti, kas, kodėl ir kaip atsirado sklype. Vietiniai jam paaiškino, kad šiuose namukuose gyvena kavinėse dirbantis jaunimas.

„Jaunimėlis, atvažiuojantis dirbti į Nidos kavines, neturi, kur apgyvendinti, tai jie čia gyvena. Kas leido? Meras sakė, važiuokit. Matyt, kad tuščiai nestovėtų, pristatė tų namukų“, – svarstė skaitytojas.

Skaitytojo nuotr. /Nidos centre pastatyti nelegalūs nameliai
Skaitytojo nuotr. /Nidos centre pastatyti nelegalūs nameliai

Leidimas nebuvo išduotas

Neringos savivaldybės atstovė spaudai Sandra Vaišvilaitė 15min informavo, kad miesto valdžia buvo gavusi bendrovės „Miesto dviratis“ prašymą pritarti laikiniems statiniams sklype G.D.Kuverto g. 13. Tačiau tokio leidimo jie negavo.

„Išnagrinėjusi pateiktą informaciją bei esamą situaciją, Neringos savivaldybės administracija informavo UAB „Miesto dviratis“, kad nėra pagrindo suteikti pritarimą šiems statiniams. Taip pat atkreiptas dėmesys į tai, kad statytojo teisės statyti statinius realizuojamos tik nuosavybės, nuomos, panaudos ar patikėjimo teise valdant žemės sklypą, kuriame planuojama statyti statinius. Dokumentai, įrodantys statytojo teisę, nebuvo pateikti“, – 15min atsakė ji.

Skaitytojo nuotr. /Nidos centre pastatyti nelegalūs nameliai
Skaitytojo nuotr. /Nidos centre pastatyti nelegalūs nameliai

S.Vaišvilaitės teigimu, Neringos savivaldybė pareikalavo, kad visi savavališkai pastatyti statiniai ir įrenginiai būtų išardyti. Statytojas įpareigotas statybvietę sutvarkyti iki 2019 metų rugsėjo 27 dienos.

Statiniai – valstybinėje žemėje

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) atstovė Asta Kazickienė 15min sakė, kad inspekcija informaciją apie galimai nelegalius statinius gavo dar gegužės pabaigoje. Pasirodo, be Nacionalinio parko direkcijos pritarimo buvo pastatyta 13 statinių – medinių namelių.

„Inspekcijos Klaipėdos teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentas (Klaipėdos departamentas) atliko faktinių duomenų patikrinimą vietoje, surašė faktinių duomenų patikrinimo vietoje aktą. Klaipėdos departamentas atsižvelgdamas į teisinį reguliavimą ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2012 m. birželio 29 d. nutartį civilinėje byloje Nr. 3K-3-324/2012, konstatavo, kad šie objektai – 13 medinių namelių valstybinėje žemėje G. D. Kuverto g. 13, Neringoje yra kilnojamieji daiktai, kurie nelaikomi statiniais, nes neatitinka visų statinio požymių, todėl Inspekcija neturi pagrindo imtis Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros įstatymo 11 straipsnyje nustatytų veiksmų“, – rašoma VTPSI atstovės komentare 15min.

Kadangi pastatai yra žemės sklype, kuris priklauso valstybei, VTPSI kreipėsi į Nacionalinę žemės tarybą.

Skaitytojo nuotr. /Nidos centre pastatyti nelegalūs nameliai
Skaitytojo nuotr. /Nidos centre pastatyti nelegalūs nameliai

Pripažįsta klaidą

Bendrovės „Miesto dviratis“ vadovas Andrius Emde 15min sakė, kad Neringos savivaldybei buvo pateiktas projektas nameliams įrengti, tačiau jis nebuvo suderintas.

„Savivaldybė pateikė raštą, kad juos reikia nugriauti. Mes neprieštaraujame savivaldybei, šiek tiek esame nusivylę, kad Kuršių nerijoje negalimi jokie statiniai. Tad tuos namelius demontuosime. Turime raštą ir datą, iki kada juos reikia išmontuoti“, – tikino pašnekovas.

Skaitytojo nuotr. /Nidos centre pastatyti nelegalūs nameliai
Skaitytojo nuotr. /Nidos centre pastatyti nelegalūs nameliai

A.Emdės teigimu, nameliai skirti ne tik kavinėse dirbančiam jaunimui, bet ir renginius aptarnaujančiam personalui.

„Lietuvos futbolo federacijos renginys vyko, apgyvendinome ten trenerius. Po to didžėjus apgyvendinome, atlikėjus, muzikantus. Nidoje, kaip žinote, opi problema, nes nėra vietos, kur apgyvendinti ir ypač nėra pigaus apgyvendinimo. Todėl buvo toks sprendimas priimtas, pateiktas projektas Kuršių nerijos nacionaliniam parkui ir savivaldybei, deja, nepavyko suderinti. Ką padarysi, teks juos nugriauti“, – aiškino jis.

Įmonės vadovas stebėjosi, kad Kuršių nerijoje negalima statyti net jokių namelių, furgonėlių, kuriuose pigiai galima būtų apgyvendinti žmones.

„Kvailai patys pasielgėm, nežinojom šito dalyko. Galvojome, kad kaip ir kitur susiderinsime. Deja, nepavyko, prarasime daug pinigų. Nieko nepadarysi, patys kalti“, – kalbėjo A.Emde.

Kiek investavo, pašnekovas neatskleidė, tačiau patikino, kad „daug“.

„Ir nudažėme namelius, patys padarėme, kad būtų tokie gražūs, bet įstatymas yra įstatymas“, – tikino A.Emde.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius