-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalyje – neįtikėtinas būsto nuomos pasiūlos šuolis: kainos krenta, žmonės turi iš ko rinktis

Skaičiuojama, kad nuo karantino pradžios Lietuvos nuomos skelbimų rinka išaugo 52 procentais, o Vilniuje – 80 proc. Mažiausias prieaugis fiksuojamas pajūryje. Ekspertų teigimu, didelė dalis trumpalaike nuoma užsiimančių žmonių perėjo į ilgalaikę. Dėl to smarkiai išaugo pasiūla, o ilgalaikės nuomos kaina sumažėjo. Nuomotojai mano, kad pasibaigus karantinui, jei į šalį plūstels turistų banga, trumpam laikui nuomojamų būstų kainos galėtų kilti.
Šiltas vakaras Vilniuje
Šiltas vakaras Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nekilnojamojo turto bendrovė „Resolution“ nuo karantino pradžios pradėjo skaičiuoti pasiūlą. Įmonės vadovės Džiugintos Daujotaitės teigimu, šiuo metu dėl įvairiausių priežasčių sandorių skaičius itin sumažėjo, pasiūlos kreivė tapo labai aktuali.

„Nuolat sekame, kas siūloma pirkėjams/nuomininkams bei kaip skirtinguose miestuose ir skirtinguose segmentuose auga arba krenta pasiūla. Fiksuojame didžiausią šiuo metu Lietuvoje veikiantį portalą Aruodas.lt“, – 15min teigė ji.

Skirtinguose didmiesčiuose vis kitaip elgiasi tiek nuomos rinkos dalyviai, tiek tie, kurie ėmėsi pardavimų.

Vilniuje – didžiausias pasiūlos prieaugis

„Resolution“ duomenimis, daugiausiai naujų skelbimų atsirado Vilniuje. Per septynias savaites jų padaugėjo 80 proc. ir rinkai buvo pasiūlyta 820 naujų butų nuomai.

Pasak D.Daujotaitės, Vilniuje yra daugiausiai nupirktų investicinių būstų, tikintis gauti pajamas iš trumpalaikės nuomos. Tiesa, didelė dalis jų pirkti su banko paskola, todėl nuomotojams svarbios gaunamos pajamos, kurias paveikė karantinas.

„Dėl to šie būstai perėjo į ilgalaikę nuomą. Mes visuomet sakėme, jog Vilniuje investuoti į būstą, tikintis iš jo grąžos trumpalaikės nuomos pagrindu – itin rizikinga. Taip yra dėl itin didelio tokių būstų kiekio bei to, jog tokiais atvejais pajamingumas – mažas, ypač imant tokiam būstui banko paskolą“, – 15min sakė ji.

Bendrovės nuotr./Džiuginta Daujotaitė
Bendrovės nuotr./Džiuginta Daujotaitė

Kaunas apsikeitė vietomis su Klaipėda

„Resolution“ skaičiuoja, kad nuo Karantino pradžios Kaune nuomos skelbimų skaičius augo 31 proc. ir rinkai buvo pasiūlyta papildomai 556 butai.

„Kauno rinka šiuo atveju plėtėsi ne centrinėje miesto dalyje, o daugiau gyvenamuosiuose kvartaluose (kotedžai, individualūs namai), tad būsto rinka neturėtų turėti itin didelių pokyčių“, – mano D.Daujotaitė.

Tuo metu Klaipėdos rinka kol kas reaguoja labai vangiai, per septynias savaites 17 skelbimų pokytis, kuris sudarė 7 proc. prieaugį.

„Manome, kad taip yra dėl šiais metais susiklosčiusių itin palankių sąlygų Lietuvos pajūriui, kuriame be abejonės šią vasarą atostogaus didžioji dalis tautiečių. Tai, kad būstai nėra nuomojami ilgalaikei nuomai gali būti tendencija, kad jie bus nuomojami trumpalaikės nuomos pagrindais – tautiečių atostogoms“, – įsitikinusi pašnekovė.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Ilgasis savaitgalis Palangoje
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Ilgasis savaitgalis Palangoje

Stebi nuomos kainų kritimą

Mariaus Čiulados, nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovo teigimu, nuomos rinka yra daug lankstesnė ir greičiau reaguojanti į rinkos svyravimus nei pardavimo rinka. Be to, šiuo metu pastebimi pasikeitimai, kurių anksčiau nebuvo.

„Visų pirma, Senamiestyje gerokai padidėjusi pasiūla, nes daug nuomotojų persiorientuoja iš trumpalaikės nuomos į ilgalaikę. Nutrūkus turistų srautui, šis segmentas susitraukė praktiškai iki nulio. Keletas šio verslo atstovų laikinai pritaikė būstus karantino poreikiams, tačiau tai tik laikinas kelių savaičių sprendimas, kuris jau praktiškai išsisėmė“, – kalbėjo jis.

M.Čiulados teigimu, šiuo metu paklausa nespėja reaguoti į padidėjusią pasiūlą, todėl stebimas nebūdingas šiam metų laikui kainų kritimas apie 10 proc. sostinės senamiestyje. O kituose miesto rajonuose matomas iki 5 proc. kainų kritimas.

„Rinka tapo „lėtesnė“. Nuomininkai išrankesni, ilgiau dairosi, neskuba priimti sprendimų. Tokioje rinkoje pranašumą įgyja kokybiškiau, „kaip sau“ įrengti butai, o „nuomininkui bet kas tiks“ stiliaus butai gali ir nesulaukti savo kliento“, – aiškino jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – Marius Čiulada
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – Marius Čiulada

Be to, pastebimas didesnis nuomos kainų kritimas senos statybos butuose arba ten, kur baldai prastesni, senesni.

„Pastebimas užsienio darbininkų (ukrainiečių, baltarusių), kurie paprastai dirbdavo statybos ar transporto sektoriuose sumažėjimas, kurį lydi ir jiems skirto būsto paklausos mažėjimas. Taip pat dalis studentų sugrįžo į savo gimtines iki rudens, todėl ir šiame segmente šiek tiek sumažėjo paklausa. Visa tai lemia laikiną paklausos susitraukimą, lydimą nedidelio kainų tūptelėjimo 5–10 proc.“, – aiškino jis.

Mato kelis scenarijus

Trumpalaikės nuomos administravimo platformos „Houseys“ viena iš įkūrėjų Agota Lukšaitė mano, kad, grįžus turizmui, nuomos kainos turėtų išaugti.

„Didelei daliai butų pasitraukus ar dalinai pasitraukus į ilgalaikę nuomą, taip pat, tikėtina, užsidarius kai kuriems viešbutukams/B&B ir pan., pasibaigus pandemijai ir grįžus turizmui, trumpalaikės nuomos kainos turėtų šiek tiek išaugti. Galbūt net grįžti į tai, ką stebėjome 2018 metų pavasarį/vasarą“, – teigė ji.

A.Lukšaitės teigimu, nuo 2018 iki 2019 metų vien Vilniaus rinkoje atsirado papildomai apie 200 naujų butų bei keli viešbučiai. Dėl to pasiūla viršijo paklausą, nepaisant turistinių srautų augimo, ir trumpalaike nuoma užsiimantys asmenys turėjo drastiškai mušti kainas. Pavyzdžiui, jos duomenimis, pernai gegužę 4 žvaigždučių viešbučiai fiksavo apie 50 eurų kainą už naktį su pusryčiais.

„Nors priežastys ir skiriasi, iš principo galime labai spekuliatyviai mėginti lyginti su 2018 metų pavasariu, kuomet pakankamai staigiai iš trumpalaikės nuomos rinkos dingo nemažas skaičius butų (dėl atitinkamų priežasčių perėjo į vidutinio laikotarpio nuomą vietoj trumpalaikės). Tuomet butų kainos kilo nuo 20 iki 50 proc.. Savaime suprantama, situacija nėra ta pati, todėl negalime garantuoti būtent tokios rinkos kaitos. Reikia labai atsižvelgti į tarptautines ir vietines turizmo srautų prognozes ir atitinkamai situaciją vertinti šiame kontekste“, – 15min sakė ji.

Martyno Zarembos nuotr./Agota Lukšaitė
Martyno Zarembos nuotr./Agota Lukšaitė

A.Lukšaitės nuomone, pasibaigus karantinui, gali įvykti du scenarijai. Atvėrus valstybių sienas ir skatinant turizmą, gali plūstelėti banga turistų. Tačiau esant mažesnei pasiūlai, trumpalaikės nuomos kainos automatiškai kiltų.

„Girdėjome iš Booking.com, jog žmonės labiau linkę užsisakyti butus, o ne viešbučius, kadangi tai suteikia daugiau privatumo. Todėl galime numatyti, jog pirmiausia pildysis butai, o tada viešbučiai. Dėl to manau, kad neradę buto žmonės ims viešbutį. Arba atvirkščiai, priklausomai nuo to, koks pirmasis pasirinkimas“, – komentavo ji.

Tačiau, jei prasidės antra COVID-19 banga bei šalys valstybių sienas atvers palaipsniui, A.Lukšaitės teigimu, staigaus antplūdžio nebus. Dėl to kainos masiškai kilti neturėtų, o pasiūla spės augti su paklausa.

„Stiprus smūgis suduotas visai turizmo industrijai, ne vien trumpalaikei nuomai ir jos atsistatymą labai sunku prognozuoti. Europos kelionių komisija prognozuoja atsistatymo pradžią tik 2021 pradžioje, o atsistatymą iki prieš COVID – tik 2023 metais.

Taigi viskas, ką mes dabar galime pasakyti, yra spekuliacijos, remiantis turima ankstesne statistika“, – apibendrino ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius