-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Statybos prie Bernardinų sodo sustojo: verslininkai savivaldybę kaltina verslo žlugdymu

Šalia Vilniaus Bernardinų sodo vartų dar pernai sparčiai kilo naujo pastato mūrai. Tačiau vėlų rudenį statybos staiga sustojo ir nėra atnaujintos iki šiol. Statytojai, bendrovė „Liumeksis“, priekaištauja sostinės savivaldybei ir jos bendrovei „Vilniaus parkai“ dėl trukdymo. Pastarosios atkerta, kad statybos negali būti tęsiamos, o jungtinės veiklos sutartis – nutraukta.
Statybos Maironio g. 2
Spaudos konferencija sustojusių statybų vietoje Maironio g. 2 / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Įeinant į prieš kelerius metus atnaujintą ir pavadinimą tuomet pakeitusį Bernardinų sodą (iki tol visa teritorija Gedimino pilies kalno papėdėje vadinta Sereikiškių parku) dešinėje vartų pusėje į akis krinta nebaigtos statybos. Namo kraigas iškilęs virš tvoros, tačiau statybininkų čia jau apie metus nei pamatysi, nei išgirsi.

Vadina verslo žlugdymu

Statybos sustojo. Kaip tvirtina statytojų atstovai, prieš 9 metus statybų bendrovė „Liumeksis“ pasirašė sutartį su Vilniaus savivaldybės įmone „Vilniaus parkai“ dėl sudegusio pastato Maironio g. 2 rekonstravimo. Tačiau prieš dvejus metus esą „Vilniaus parkai“ persigalvojo ir nusprendė sutartį nutraukti, „neįvardydami jokių konkrečių pažeidimų ir netenkinančių sąlygų, neatsižvelgdami į faktą, kad verslas į šį projektą jau investavo 1,2 mln. eurų – pastatas beveik pastatytas“. Bendrovės atstovai tai vadina brutaliu verslo žlugdymu.

„Ar Vilniaus mieste yra vietos teisingumui? Ar Lietuvoje tarp verslo ir savivaldybės įmonės pasirašytą sutartį pastaroji gali nutraukti, nusprendusi, kad vis dėlto jos nebetenkina sutarties sąlygos? Kokią žinią siunčiame investuotojams? Kad bet kuriame projekto įgyvendinimo etape jis gali būti sužlugdytas, o investuotojai palikti ant ledo su nuostoliais ir skolomis?“ – taip gana pompastiškai UAB „Liumeksis“ direktorius Ričardas Armonavičius ir jo advokatas Liudas Paltanavičius kvietė į spaudos konferenciją, kurioje žadėjo aptarti susidariusią situaciją.

Anot R.Armonavičiaus, jo dabar jau mirusio tėvo bendrovė šią teritoriją su buvusia joje kavine bei šašlykine išsinuomojo dar 1993 metais, čia vykdė veiklą, bet 2002 m. pastatas sudegė, liko tik apie 37 proc. Tuomet nuspręsta imtis naujų statybų. Jungtinės veiklos sutartis su Vilniaus savivaldybės bendrove „Vilniaus parkai“ „Liumeksis“ pasirašė 2008 metais.

Ekonominė krizė lėmė, kad kurį laiką jokie procesai čia nevyko, sako R.Armonavičius. Tik 2013 m. pabaigoje gautas statybos leidimas, bet, kaip sako įmonės direktorius, rankose jis jį turėjo tik 2014-ųjų pradžioje.

Už akių buvo priimtas sprendimas nutraukti jungtinės veiklos sutartį tuo metu, kai pastatas jau buvo pastatytas arba per statybas, – sakė R.Armonavičius.

„Teisiškai valstybinės institucijos išduotas statybos leidimas. Visi paruošiamieji darbai – sutartys su rangovais, tiekėjais ir t.t. Archeologiniai tyrimai, kaip žinote, mieste yra sudėtingi, tai užėmė daugiau nei metus. Ir 2015 m., maždaug po metų–pusantrų gavus statybos leidimą, mes per metus, kaip ir žadėjome, nors statybos leidimas galioja iki 2023 m., pastatėme šitą pastatą“, – kodėl statybos prasidėjo tik 2015 metais, paaiškino R.Armonavičius.

Tačiau tada, kaip tikina „Liumeksis“ direktorius, ir prasidėjo trukdymai. „Ganėtinai daug pastačius, mes sužinome, kad savivaldybės valdoma įmonė inicijavo sutarties nutraukimą. Už akių buvo priimtas sprendimas nutraukti jungtinės veiklos sutartį tuo metu, kai pastatas jau buvo pastatytas arba per statybas. Užkonservuoti iki galo neleido, statybos leidimas iki šiol galioja – nėra panaikintas, savivaldybė su mumis nebendrauja, nekontaktuoja. Jų kokie nors norai, pareiškimai mums nėra žinomi“, – sakė R.Armonavičius.

Bendrovės direktorius spėja, jog su jais nesikalbama todėl, kad tai maža įmonė, nevystanti šimtus milijonų eurų kainuojančius projektus. Į pastatą Maironio g. 2 jau investuota 1,2 mln. eurų. Todėl, kaip tvirtina jis, iki šiol jie net nėra sulaukę aiškių pretenzijų iš savivaldybės įmonės, tačiau į procesą buvo pajungtos „kažkokios bendruomenės, o po to – sunkioji artilerija, prokuratūra, teismai“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Spaudos konferencija dėl statybų Maironio g. 2
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Spaudos konferencija dėl statybų Maironio g. 2

„Kai tave įvelia į tokius dalykus, tu net nežinai, kada tai baigsis. Kaip sako teisininkai, 2-3-4 metais. Pasakysiu tiesiai – tai verslo sužlugdymas, nes verslą sužlugdyti galima ir per tris mėnesius. Iki šiol mums skaičiuojamos palūkanos, paimta paskola, ją reikia ir reikės dengti. Mes vis tiek išlošim, netikiu, kad nėra teisybės, nes ji turi būti, nes niekas mums iki šiol nepaaiškino, kodėl tai vyksta – vieni sako, kad kokia žavi vieta, bet tai ne argumentas. Yra teisiškai sudaryta sutartis, yra savivaldybės tos įmonės valdybos pritarta, pasirašyta, teisiškai vykdoma, statybos leidimas galioja“, – kalbėjo R.Armonavičius.

Anot direktoriaus, jie prašė leisti uždengti stogą ir langus, medžiagos tam yra paruoštos, tačiau leidimo negavo, todėl esą su nerimu laukiama žiemos. Jeigu jiems būtų leista tęsti darbus, per metus ši kavinė būtų baigta.

„Teisinis nihilizmas“

„P.K.P. ADVICE“ advokatas L.Paltanavičius šį procesą pavadino „išskirtiniu teisinio nihilizmo pavyzdžiu“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ričardas Armonavičius ir Liudas Paltanavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ričardas Armonavičius ir Liudas Paltanavičius

„2008 m. buvo pasirašyta jungtinės veiklos sutartis, kurios pagrindu UAB „Liumeksis“ turėjo rekonstruoti šį pastatą. Pagal sutartį UAB „Liumeksis“ rekonstruoto pastato dalis turi atitekti 88 proc., UAB „Vilniaus parkai“ – 12 proc. Vėliau, 2015 m., iškilus konfliktinei situacijai buvo atrastas susitarimas su UAB „Vilniaus parkai“, buvo atsisakyta bet kokių pretenzijų vieni kitiems ir buvo pradėti statybos darbai. Vystytojui vykdant darbus, jungtinės veiklos sutarties partneris – UAB „Vilniaus parkai“ už nugaros gavo teismo sprendimą, kuriuo panaikino jungtinės veiklos sutartis ir tuo būdu sustabdė statybas. Mes tiesiog stebimės, kas yra tokio veiksmo užsakovas ir kas yra tikrasis naudos gavėjas“, – kalbėjo advokatas.

Registrų centre, anot advokato, yra įregistruotas tik 3 proc. baigtumas šio pastato, tačiau pastatyta yra tikrai gerokai daugiau – pastatas, anot jo statytojų, kone baigtas – baigtumas siekia 70 proc., nors neturi stogo, langų, vidaus apdailos.

Pasak L.Paltanavičiaus, savivaldybė nepateikia jokių reikalavimų, ko pagal jungtinės veiklos sutartį neįvykdė UAB „Liumeksis“, diskusijos nėra. Esą paskutinė diskusija buvusi apie tai, kad savivaldybės bendrovė norėtų jiems priklausysiančias patalpas skirstyti į dvi dalis ir įrengti informacinį centrą bei tualetus pastato rūsyje parko lankytojams. Su tuo „Liumeksis“ teigia sutinkantis.

Savivaldybė: bendrovė nori privilegijų

Vilniaus savivaldybė teigia, kad 2008 m. kovo 26 d. tarp UAB „Vilniaus parkai“, kurios savininkė yra savivaldybė, ir UAB „Liumeksis“ buvo sudaryta jungtinės veiklos sutartis dėl bendradarbiavimo projektuojant ir rekonstruojant (atstatant) UAB „Vilniaus parkai“ nuosavybės teise priklausančius pastatus, adresu Maironio g. 2.

„Paskutinėmis praeitos Vilniaus miesto valdžios kadencijos dienomis (2015 m. balandžio pirmoje pusėje) tarp bendrovių buvo sudaryta papildoma sutartis, kuri yra 2008 m. jungtinės veiklos sutarties dalis ir ja kiekvienai iš bendrovių buvo nustatytos nuosavybės teise atitenkančių pastatų Maironio g. 2 patalpos po jų rekonstravimo. Pagal sutartį UAB „Vilniaus parkai“ po rekonstrukcijos nuosavybės teise būtų įgijusi vos 12 proc. viso patalpų ploto, o likusi dalis būtų atitekusi UAB „Liumeksis“, be to, tokiu susitarimu UAB „Vilniaus parkai“ nebetektų pastatų užimamo žemės sklypo nuomos teisių. Taigi UAB „Liumeksis“ po rekonstrukcijos iš esmės neatlygintinai nuosavybės teise būtų gavusi didžiąją dalį UAB „Vilniaus parkai“ priklausančių pastatų, kartu įgaudama ir geroje miesto vietoje esančios valstybinės žemės nuomos teises“, – teigiama Vilniaus savivaldybės komentare.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Statybos Maironio g. 2
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Statybos Maironio g. 2

Kaip teigiama, įvertinusi tokias aplinkybes, taip pat siekdama apginti viešuosius interesus į racionalų, efektyvų ir maksimalią naudą teikiantį savivaldybės turto valdymą, UAB „Vilniaus parkai“ kreipėsi į teismą dėl jungtinės sutarties ir jos papildomo susitarimo nuginčijimo. Vilniaus miesto apylinkės teismas tiek jungtinę veiklos sutartį, tiek papildomą 2015 m. sutartį pripažino negaliojančiomis, tačiau ginčai vis dar tęsiasi dėl daugkartinių UAB „Liumeksis“ prašymų atnaujinti procesą jau išnagrinėtoje byloje.

„Teigtina, kad UAB „Liumeksis“ tokiais savo veiksmais (siekis atnaujinti teismų procesus, spaudimas per žiniasklaidą, politikus) siekia užtarimo anksčiau minėtos ir miestui nenaudingos sutarties galiojimui atstatyti, sudarant įspūdį, kad tiek jungtinės veiklos sutartis, tiek jos papildomas susitarimas buvo nuginčyti nepagrįstai ir bendrovei nesuprantant tokio veiksmo priežasčių. Tačiau UAB „Liumeksis“ puikiai suvokia, kad jungtinės veiklos sutartis su vėlesniu jos papildymu buvo išimtinai naudinga tik šiai bendrovei, todėl visais įmanomais būdais siekia tokią privilegijuotą padėtį atkurti“, – teigia Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Liumeksis“ puikiai suvokia, kad jungtinės veiklos sutartis su vėlesniu jos papildymu buvo išimtinai naudinga tik šiai bendrovei, – teigia Vilniaus miesto savivaldybė.

„Liumeksis“ direktorius R.Armanavičius sako, kad jau 2008 m. sutartyje buvo paskirstyta, kokia dalis rekonstruoto pastato atiteks bendrovei ir kokia – UAB „Liumeksis“. Tie 12 ir 88 proc. atsirado esą tik todėl, kad buvo prisirišta prie procentų keičiantis sprendimui, kokio dydžio bus pastatas. Iš pradžių tikėtasi toje vietoje turėti dar trečią pastato aukštą, bet su tuo nesutiko Kultūros paveldo departamentas.

Teismuose – penki ginčai

Šiuo metu teismuose svarstomos penkios civilinės bylos.

L.Paltanavičius tvirtina, kad jiems susidaro įspūdis, jog „Vilniaus parkai“ laukia, kada projekto vystytoją ištiks finansinė krizė ar jis „neturės jėgų gintis“. Tada esą kažkas ateis ir sukurtą turtą sau pasiims.

Statytojai neslepia nerimo ir dėl to, kad UAB „Vilniaus parkai“ faktiškai nevykdo jokios veiklos – sostinės parkus administruoja viešoji įstaiga „Vilniaus miesto parkai“, tad, bendrovę likvidavus ar jeigu ji bankrutuos, patirtų nuostolių niekas neatlygins.

Ginčai tęsiasi jau seniai

15min apie šias statybas rašė beveik prieš metus – 2016 m. lapkričio 21-ąją. Tuomet savivaldybei priklausančios bendrovės „Vilniaus parkai“ direktorė Jolanta Lukošienė stebėjosi, kodėl statybos šioje teritorijoje nesiliauja. Esą sutartis su „Liumeksis“ išties buvo sudaryta dar 2008 metais, tačiau bendrovė čia nieko nedarė, statybų nepradėjo, todėl nuspręsta sutartį nutraukti. Tada statybos prasidėjo ir vyko gana sparčiu tempu. Ginčai persikėlė į teismus, pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės, tačiau statybos tebevyko – jos sustabdytos tik kiek vėliau.

O sutartį, anot J.Lukošienės, nutraukti sumanyta dėl to, kad peržiūrėjus ją rasta savivaldybės bendrovę netenkinančių sąlygų, todėl, ginant viešąjį interesą, buvo siūloma peržiūrėti tą sutartį, bet įmonė nesutiko bendradarbiauti.

Tuomet bendrovės „Liumeksis“ direktorius R.Armonavičius 15min užtikrino, kad statybos yra legalios, o statybas jie sustabdė laikinai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius