Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Taip atrodys nauja Pilaitės mokykla: 18 architektūrinių idėjų

Pilaitėje planuojama statyti naują mokyklą. Vilniaus savivaldybė suteikia galimybė pamatyti, kokią mokyklą Pilaitėje, Tolminkiemio g., siūlo statyti architektai – 18 dalyvių varžosi architektūrinės idėjos konkurse. Ekspertų komisijos atrinktos trys geriausios idėjos ir laimėtojai galutinai paaiškės liepos mėnesio pabaigoje. Prizinis fondas trims pirmosioms vietoms – 12, 10 ir 8 tūkst. eurų.
Architektų pasiūlyti Pilaitės mokyklos projektai
Architektų pasiūlyti Pilaitės mokyklos projektai / Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

Mokykla šiame sparčiai augančiame rajone planuojama jau ne vienerius metus. Tik statybos vis dar neprasidėjo. Tačiau dabar, atrodo, ledai pajudėjo.

„Kartojau ir kartosiu – šiuo metu švietimas turi būti ir Vilniaus, ir Lietuvos prioritetas. Sienos moksleivių nemoko, bet kad mokymosi aplinka taip pat svarbi, kaip ir mokymosi turinys – turbūt niekas neprieštaraus. Todėl labai džiaugiuosi, kad naujos mokyklos Pilaitėje konkursui gavome net 18 architektūrinių idėjų – turime iš ko pasirinkti, turime į ką seilę pavarvinti. Pasižvalgykite po tokias mokyklas – atviras, ryškias, modernias. Liepos pabaigoje bus išrinktas geriausias projektas, statybos darbai turėtų prasidėti jau kitų metų rudenį“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė meras Remigijus Šimašius ir parodė tuos projektus.

Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis tai, kad idėjų projektams yra net 18, įvertino kaip puikų rezultatą. Jis taip pat pirmininkaus ekspertų komisijai, kuri atrinks laimėtojus.

„Tiek kiekybiniu, tiek kokybiniu aspektu matyti, kad architektų bendruomenė neabejinga švietimo architektūrai ir šiandienos iššūkiams. Dalyvių gausą ir darbų kokybę lėmė ir gerai parengtos konkurso sąlygos – bendradarbiaujant su Lietuvos architektų sąjunga užduotis paruošta įtraukiant bendruomenę ir mokinius. Idėjų ekspoziciją visi norintys galės apžiūrėti M.Mažvydo progimnazijoje nuo birželio 20 dienos“, – teigia M.Pakalnis.

Komisiją be jo sudaro architektai, urbanistai, edukologai ir savivaldybės deleguoti atstovai: Vilniaus mero patarėjas švietimo ir ugdymo klausimais Albertas Lakštauskas, Žemynos gimnazijos direktorė Rūta Krasauskienė, „Paleko architektų studijos“ architektas Rolandas Palekas, „Processoffice“ architektas Vytautas Biekša, VGTU architektūros fakulteto dekanas, architektas Liutauras Nekrošius bei „Arches“ architektas Edgaras Neniškis.

Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Architektų pasiūlyti Pilaitės mokyklos projektai
Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Architektų pasiūlyti Pilaitės mokyklos projektai

Naują mokyklą sparčiausiai augančiame rajone planuojama pastatyti Tolminkiemio gatvėje, joje mokysis apie 1000 moksleivių. Išrinkus idėją, mokyklos projektavimo darbus planuojama atlikti per 12 mėnesių, o kitų metų rudenį pradėti statybos darbus.

Savivaldybės teigimu, besiplečiančioje Pilaitėje būtina didinti švietimo paslaugų prieinamumą, todėl rajone bus statomi du nauji darželiai ir nauja mokykla. Šiuo metu Pilaitėje veikia dvi savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklos – M.Mažvydo progimnazija ir Pilaitės gimnazija, kuriose mokosi 2260 mokiniai. Prognozuojama, kad mokinių skaičius rajone tik augs, todėl šioje seniūnijoje turėtų veikti dvi progimnazijos ir viena gimnazija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius