-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienas turtingiausių Latvijos verslininkų įrodė, kad jo namas ant jūros kranto yra laivas

Nedideliame Latvijos miestelyje Paviluostoje, vietos valdžia susidūrė su daugelį nustebinusia situacija. Vienas turtingiausių verslininkų šalyje Argods Lusiņš vos ne ant jūros kranto pasistatė namą, kuris oficialiai pripažįstamas kaip laivas.
Namas Latvijoje šalia jūros
Namas Latvijoje šalia jūros / Kursas Laiks / Dainis Ģelzis nuotr.

Laikraštis „Kursas laiks“ skelbė, kad vietos valdžia liepė savininkui nugriauti statinį apsauginėje kopų zonoje, tačiau verslininkas sugebėjo įrodyti, kad tai – ne pastatas, o laivas.

„Ukrainos gamykla suprato, kad tai yra laivas, o Latvijos jūrų administracija išdavė leidimą, kad jis galėtų statyti laivą. Mes siūlėme patraukti objektą į uostą, tačiau tai jo žemė. Tuomet kreipėmės į Aplinkos tarnybą ir jie pradėjo judinti šį reikalą“, – laikraščiui sakė Paviluostos regiono meras Uldis Kristapsons.

Aplinkos departamento Liepojos filialo direktorė Ingrid Sotnikova vietos žurnalistams aiškino, kad objektas ant kranto pradėjo kilti prieš penkerius metus ir įstaiga iškart dėl to sulaukė priekaištų. Savininkui buvo paskirta bauda už savavališką statybą ir jam nurodyta jį nugriauti, tačiau teisme paaiškėjo, kad, pagal dokumentus, tai ne pastatas, o laivas. Valstybė bylą pralaimėjo, o savininkui mokėti baudos nereikėjo.

Prieštaravimai, kad laivas turi atrodyti kaip laivas arba kad jis turėtų plūduriuoti vandenyje, teisme buvo atmesti. Pagal dokumentus, tai plaukimo įrenginys ir todėl jis gali būti šalia jūros.

„Tai ne pastatas, o laivas, todėl nereikia leidimo jo statybai“, – aiškino meras U.Kristapsons.

Pagal Latvijos įstatymus, bet kuris šalies pilietis turi teisę laikyti plaukiojimo įrangą – valtį, plaustą ar laivą – krante. „Kursas Laiks“ skelbia, kad Latvijos įstatymuose nenurodyta, jog laivu negalima laikyti, pavyzdžiui, sofa ar veranda atrodančio namo. Tai leidžia savininkui apeiti biurokratines kliūtis ir pareigas, pavyzdžiui, laivui nereikia mokėti nekilnojamojo turto mokesčių. Tiesa, vietos žurnalistai pabrėžia, kad Paviluostoje įrengtas „laivas“ nėra labai panašus į laivą, mat yra pastatytas ant šešių stulpelių.

Kursas Laiks / Dainis Ģelzis nuotr./Namas Latvijoje šalia jūros
Kursas Laiks / Dainis Ģelzis nuotr./Namas Latvijoje šalia jūros

Komentuodamas situaciją Latvijos ministras pirmininkas Maris Kučinskis laidoje „900 sekundžių“ per kanalą LNT sakė, kad statinį būtinai reikės griauti.

„Be jokios abejonės, jį reikės griauti, nes jis nelegalus, arba nuleisti jį į vandenį ir leisti jam išplaukti, kur jis turėtų ir būti. Arba leisti pradingti apskritai“, – per televiziją komentavo premjeras.

Latvijos naujienų agentūra „LETA“ informavo, kad, pasak M.Kučinskio, per dvi savaites paaiškės, kaip galėjo nutikti tokia situacija. Anot jo, jeigu įstatymuose yra spraga, ją nedelsiant reikia taisyti.

Argods Lusiņš yra bendrovės „SIA Alco“ savininkas ir žinomas dėl savo veiklos naftos versle. Jis yra vienas turtingiausių kaimyninės šalies verslininkų ir pagal laikraštį „Dienas Bizness“ užima devintą vietą turtingųjų sąraše. Jo turtas vertinamas 43 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius