-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus daugiabučius administruojančių įmonių konflikto įkaitais tapo gyventojai

Septynių sostinės Šeškinės gyvenamojo rajono daugiabučių gyventojai atsidūrė kurioziškoje situacijoje: jų namų administravimą perėmė įmonė „Ozo miestas“, kurios atstovai tvirtina, jog administratorių pasirinko žmonės. Tuo tarpu buvusi administratorė bendrovė „Šilėja“ teigia, kad „Ozo miestas“ klastojo dokumentus, mat tarp naujo administratoriaus paslaugų panorusių gyventojų atsirado ir prieš kelerius metus mirusių.
Šeškinės mikrorajonas
Šeškinės mikrorajonas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Į 15min redakciją kreipėsi viename iš šių daugiabučių gyvenanti Lina. Anot jos, žinia, kad namo administravimą perėmė „Ozo miestas“, gyventojams buvo netikėta.

„Vieną dieną pamatėme pašto dėžutėje laišką, kad nuo šiol namus administruoja „Ozo miestas“. Nesuprasdami, kas darosi, kreipėmės į „Šilėją“. Mums paaiškino, kad jie („Ozo miestas“, – red. past.) bando atimti mūsų namo administravimą. Iš „Ozo miesto“ paprašėme sutarties kopijos, vaikščiojome pas kiekvieną kaimyną. Visi iki vieno sakė, kad čia ne jų parašai, kad jie suklastoti ir nieko nežino apie „Ozo miestą“. Registrų centre sudaryta jungtinės veiklos sutartis, kurioje mirusių žmonių parašai – turime visas kopijas“, – pasakojo moteris.

Keistų parašų ne vienas

Pasirodo, mes pasirašėme, prikėlėme žmones iš mirusiųjų, – pasakojo Lina.

Linos teigimu, iš jungtinės veiklos sutartį su nauju namo administratoriumi „Ozo miestu“ pasirašiusiųjų penki žmonės yra mirę. Vilnietės teigimu, į gyventojų užklausas bendrovė nereaguoja, o į susitikimus atvyksta advokatas, tvirtinantis, kad gyventojai patys pasirinko administratorių.

„Mes nematėme tų žmonių, kurie turėjo mums pasiūlyti kažką, nežinojome, kad kažkas apskritai vyksta. Pasirodo, mes pasirašėme, prikėlėme žmones iš mirusiųjų. Su manim susisiekė dar kelių namų žmonės, kurie yra lygiai tokioje pačioje padėtyje. Jie („Ozo miestas“, – red. past.) mums tik aiškino, kad mes pasirinkome, mes pasirašėme. Nors visi žmonės aiškina, kad jie nieko nepasirašė“, – teigė Lina.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Daugiabutis Šeškinėje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Daugiabutis Šeškinėje

Anot jos, perėmusi administravimą bendrovė „Ozo miestas“ iš „Šilėjos“ pareikalavo daugiau kaip 30 tūkst. eurų, kuriuos gyventojai kaupė pastato remontui.

Advokatas susirinkime mums pasakė, kad reikalauja iš „Šilėjos“ sukauptų lėšų, kurios skirtos namo rekonstrukcijai, – teigė Lina.

„Advokatas susirinkime mums pasakė, kad reikalauja iš „Šilėjos“ sukauptų lėšų, kurios skirtos namo rekonstrukcijai. Esame dėkingi „Šilėjai“, nes jie sulaikė kaupiamųjų lėšų perdavimą. Matome puikiai, kad apgaudinėja“, – įsitikinusi Lina.

Vis dėlto, kol daugiabučių administratorės ginčijasi, kieno teisybė, gyventojai negauna ir tinkamų paslaugų. Pasak Linos, nors „Ozo miestas“ jau porą mėnesių administruoja Šeškinės daugiabučius, paslaugų kokybė jų netenkina.

„Išeina, kad mes neturime nieko: „Ozo miestas“ neteikia jokių paslaugų – vieną kartą per mėnesį išvalė laiptinę. „Šilėjos“ negalime atgal atgauti, nes ji negali vykdyti veiklos mūsų name“, – pasakojo daugiabučio gyventoja.

Aiškėja, kad panašioje situacijoje galėjo atsidurti dar 6 daugiabučių Šeškinėje gyventojai.

Ginčas dėl akcijų sandorio

„Šilėją“ valdančios pastatų priežiūros bendrovės „Sostinės vystymo grupė“ vadovas Rimantas Daugėla 15min pasakojo, kad su pastatų priežiūros paslaugų bendrove „Civinity“, kurios antrinė įmonė yra „Ozo miestas“, bylinėjamasi jau kelerius metus.

Vilniaus m. sav. nuotr./Vilniaus daugiabučiai
Vilniaus m. sav. nuotr./Vilniaus daugiabučiai

Jo teigimu, konfliktas tarp „Sostinės vystymo grupės“ ir „Civinity“ prasidėjo dar 2013-aisiais, kai pastaroji nusprendė įsigyti Šeškinės daugiabučių administratorės savininkę.

Jie bando užregistruoti visus namus su padirbtais parašais, paskui kreipiasi į savivaldybę, kad mus išbrauktų iš administratorių.

„Su „Ozo miesto“ akcininkais bylinėjamės jau beveik 3 metus. Jie iš mūsų norėjo nupirkti akcijas, bet to nesugebėjo padaryti, nes neturėjo pinigų. Po to mus mėgino šmeižti, bet nieko neišėjo – pralošė pirmos instancijos teismus. Tuomet pagrasino, kad jeigu neparduosiu akcijų, daugiabučiai pereis pas juos, ir pradėjo periminėti namus. Šiuo metu jie sudarė 7 sutartis dėl namų“, – teigė R.Daugėla.

Anot jo, įtariant, kad naujieji administratoriai jungtinėse veiklos sutartyse klastojo gyventojų parašus, policijoje pradėti keli tyrimai ir pateikti ieškiniai teismams.

„Jie bando užregistruoti visus namus su padirbtais parašais, paskui kreipiasi į savivaldybę, kad mus išbrauktų iš administratorių. Dabar mes su jais kovojame civiline tvarka. Dėl šių 7 namų yra paduoti ieškiniai teismui“, – sakė „Sostinės vystymo grupės“ vadovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Įvažiavimas į Vilniaus vakarinio aplinkkelio III etapo statybvietę
Luko Balandžio / 15min nuotr./Daugiabučiai

Vilniaus apylinkės teismui pateiktame ieškinyje rašoma, kad 2016 metų balandį „Ozo miestas“ inicijavo „Šilėjos“ administruojamų namų Šeškinės, Buivydiškių, Ukmergės, Ozo ir Dūkštų gatvėse jungtinės veiklos sutarčių sudarymą.

Sugebėjo sutartį nutraukti

R.Daugėla patvirtino, kad namo gyventojai, kuriame gyvena į 15min paskambinusi Lina, galiausiai sugebėjo surinkti parašus ir atsisakyti „Ozo miesto“ paslaugų.

„Vienas namas sugebėjo surinkti parašus ir nutraukė sutartį. Ten labai daug suklastotų parašų, pasirašė mirę žmonės. Kitas namas irgi bandė surinkti, bet jiems nepavyko, nes reikia ne mažiau kaip trijų ketvirtadalių visų pasirašiusiųjų, o kai pasirašo mirę žmonės, neįmanoma surinkti tų parašų. Šios sutartys sudarytos pažeidžiant įstatymus: nesušaukiant namo susirinkimo, nedarant protokolo. Vyrai nelabai gražiai žaidžia“, – kalbėjo R.Daugėla.

„Šilėja“ neteikė paslaugų

Kitokią įvykių versiją pateikė kita viename iš „Ozo miesto“ perimtų daugiabučių gyvenanti Marina. Jos tikinimu, keičiant administratorių visi gyventojų parašai buvo rinkti sąžiningai ir tvarkingai, be to, daugelis seniai norėjo keisti daugiabučio administratorių.

„Man paaiškino, kad ateina „Ozo miestas“, mokesčiai bus mažesni ir aš pirmoji pasirašiau. Padariau savo pasirinkimą. Gyvename čia virš 35 metų, per tą laiką „Šilėja“ nieko nepadarė. Tą patį ir jiems pasakiau. Atėjo pas mane „Šilėjos“ vadybininkė ir klausė, kodėl pasirašiau, bet tai mano pasirinkimas ir noriu, kad ateitų „Ozo miestas“. Tų moteriškių kaltinimai yra iš piršto laužti. Aš tuos sąrašus mačiau, bet man pateikti sąrašai buvo netvarkingi, o kai aš pasirašinėjau, viskas buvo tvarkinga“, – 15min pasakojo moteris.

Taip pat Marina atmeta kaltinimus, kad „Ozo miestas“ nesirūpina perimtais namais. Priešingai – ji jų teikiamomis paslaugomis labai patenkinta.

„Ozo miestas“ labai prižiūri namą. Mano sūnus net stebėjosi, kad atėjęs vyriškis taip gerai valė laiptinę, kaip nė viena iki šiol busi valytoja nevalė. Kai paskambinu, kad išvežtų šiukšles, tučtuojau jas išveža. Šaunuoliai, jie stengiasi“, – teigė ji.

Administratorių pasirinko gyventojai

Gyventojai yra laisvi pasirinkti pastato administratorių, o verslininkai – pasiūlyti jiems geresnes sąlygas, – komentavo N.Šarauskas.

„Ozo miesto“ valdytojos „Civinity“ Lietuvos regiono direktorius Nerijus Šarauskas tvirtina, kad naują administratorių Šeškinės daugiabučių gyventojai pasirinko laisva valia.

„Gyventojai yra laisvi pasirinkti pastato administratorių, o verslininkai – pasiūlyti jiems geresnes sąlygas.

7 daugiabučių, kuriuos anksčiau administravo „Šilėja“, gyventojai apsisprendė paslaugas pirkti iš mūsų, nes pamatė, kad galime pasiūlyti patrauklesnes kainas. Perėmę šių namų administravimą, organizavome susitikimus su gyventojais, atsakėme į jiems rūpimus klausimus dėl paslaugų įkainių, bendrųjų patalpų remonto, pastatų modernizavimo.

„Ozo miestas“ minėtų daugiabučių administravimą perėmė gyventojų daugumai nusprendus pakeisti iki tol paslaugas teikusį namo administratorių“, – 15min komentavo N.Šarauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus senamiesčio stogai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus senamiesčio stogai

Bendrovės „Civinity“ vadovas ginasi, kad parašai buvo renkami sąžiningai, tiesa pripažįsta, jog galėjo taip nutikti, kad tarp sąrašų pateko ir mirusių žmonių parašai.

„Mūsų vadovybė neturi duomenų, kad kuris nors įmonės darbuotojas būtų suklastojęs gyventojo parašą. Į „Ozo miestą“ taip pat nesikreipė nei vienas asmuo su kaltinimu, kad jo parašas galėjo būti suklastotas.

Dėl minimo atvejo, kad už mirusį asmenį pasirašė kažkas kitas, į „Ozo miestą“ niekas nesikreipė ir mums toks faktas nėra žinomas.

Renkant parašus vadovaujamasi Registrų centro duomenimis apie butų savininkus ir tam tikrais atvejais, pavyzdžiui, esant mirusiam savininkui, bet nesant įrašo apie savininko mirtį Registrų centre galėjo būti taip, kad už mirusį asmenį pasirašė faktiškai ten gyvenantis asmuo, įrašydamas šio mirusio asmens vardą pavardę bei pasirašydamas. Deja, tikrinti pasirašančių asmenų tapatybės nei „Ozo miestas“, nei koks nors kitas juridinis subjektas, išskyrus specialiąsias tarnybas, neturi teisės. Dėl minimo atvejo, kad už mirusį asmenį pasirašė kažkas kitas, į „Ozo miestą“ niekas nesikreipė ir mums toks faktas nėra žinomas“, – teigė N.Šarauskas.

Jo teigimu, namai, kuriuos vietoj „Šilėjos“ dabar administruoja „Ozo miestas“, yra tvarkomi pagal sudarytą grafiką. Atliekos išvežamos keturis kartus per savaitę, o laiptinės – du kartus per savaitę.

„Namo administravimo funkcijos perėmimo metu, spalio pradžioje dviem savaitėms buvo sutrikęs vieno namo laiptinių valymas dėl valymo personalo pasikeitimo, tačiau situaciją greitai atstatėme: likusias dvi spalio savaites laiptinių valymo paslauga buvo teikiama pagal įprastą grafiką, o kaip kompensaciją gyventojams – šių paslaugų neapmokestinome už visą spalio mėnesį. Šiuo metu tiek laiptinių valymas, tiek ir atliekų išvežimas vyksta įprastu ritmu, pagal sutartą grafiką“, – pasakojo N.Šarauskas.

Niekaip nesusitaria

Pasak jo, „Ozo miesto“ ir daugiabučių gyventojų jungtinės veiklos sutartys įregistruotos Vilniaus miesto savivaldybėje, tačiau „Šilėja“ iki šiol bendrovei neperduoda namų administravimo ir gyventojų sukauptų lėšų.

„Bendrovė atsisako perduoti mūsų įmonei namų administravimą bei pervesti jų sukauptas lėšas, todėl gyventojų pavedimu kreipėmės į teismą. „Šilėja“ gyventojus, kurie nutarė keisti administratorių ir registravo sutartis, taip pat padavė į teismą“, – teigė „Civinity“ vadovas.

N.Šarauskas patvirtino, jog „Civinity“ anksčiau planavo įsigyti „Sostinės vystymo grupę“, tačiau tokių planų atsisakė, mat paaiškėjo, jog įmonė turi finansinių problemų.

„2013 metais pasirašėme sutartį dėl akcijų įsigijimo, už jas sumokėjome avansą, tačiau paaiškėjo, kad įmonė nuslėpė esminę informaciją, jog yra skolinga 100 tūkst. eurų, o „Šilėja“ iššvaistė daugiau nei 900 tūkst. eurų administruojamų namų gyventojų kaupiamų lėšų, kurios turėtų būti skirtos turto remontui ir modernizavimui. Tuomet Vilniaus valdžia kreipėsi į Generalinę prokuratūrą“, – teigė jis.

Vilniaus savivaldybė išties kreipėsi į prokuratūrą dėl daugiabučių administratorės „Šilėja“ veiksmų, tačiau tyrimas pradėtas nebuvo.

Pasak N.Šarausko, dėl šios priežasties sandoris buvo sustabdytas, tačiau „Sostinės vystymo grupė“ esą atsisakė grąžinti sumokėtą avansą. Dėl šio ginčo vis dar vyksta teismai.

„Šilėja“ šiuo metu administruoja apie 220 daugiabučių, kurių dauguma yra Šeškinės mikrorajone. „Ozo miestas“ 45 daugiabučiams pastatų administravimo paslaugas teikia Ozo, Šeškinės, Žvėryno, Žirmūnų, Šnipiškių rajonuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius