-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus savivaldybė Nacionalinį stadioną finansuos be ES pinigų – skirs daugiau nei 50 mln. eurų

Vyriausybei nebeskiriant Europos Sąjungos (ES) paramos, Vilniaus miesto savivaldybė Nacionalinio stadiono statyboms skirs daugiau nei 50,1 mln. eurų vietoje planuotų 2,96 mln. eurų. Šias lėšas savivaldybė turės numatyti 2023 metų biudžete. Toks sprendimas priimtas trečiadienį vykusiame sostinės Tarybos posėdyje. Tiesa, Vyriausybės indėlis projekte lieka ir ji turėtų skirti 58,4 mln. eurų.
Vienas iš nacionalinio stadiono projektų ir esamo griaučiai
Vienas iš nacionalinio stadiono projektų ir esamo griaučiai / 15min ir Vilniaus savivaldybės nuotr.

Tokiam sprendimui pritarė 33 Tarybos nariai, susilaikė – 10, prieš balsavo 1.

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius prieš posėdį žurnalistams teigė, kad jam sprendimas neskirti europinių lėšų Nacionalinio stadiono statyboms atrodo keistas. Tačiau su valdžia sutarta, kad pinigai, kurie turėjo būti skirti stadionui, bus panaudoti kitiems objektams finansuoti.

„Stadioną ir daugiafunkcį kompleksą finansuosime iš savo lėšų. Iš esmės tai Vilniaus savivaldybei reiškia tą patį. Tiesiog yra aiškūs kiti projektai, kurie gauna europinį finansavimą, kuriuos būtų tekę finansuoti iš savo lėšų, jeigu ne tas pakeitimas. Pirmas objektas, kurį galime išskirti, neseniai atrinktas tiltas tarp „Litexpo“ ir Vingio parko. Jį būtų tekę finansuoti savo lėšomis“, – aiškino Vilniaus meras.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Anot jo, šis sprendimas skylės Vilniaus miesto biudžete nepaliks.

„Tą galiu tvirtai pasakyti. Tiesiog mums sumažėja europinių pinigų skyrimas daugiafunkciui kompleksui, lieka tik jo prieigoms kai kur, bet atsiranda europiniai pinigai kitur. Suma sumažėjusi ir padidėjusi yra ta pati“, – patikino R.Šimašius.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Trumpoji spaudos konferencija apie Nacionalinio futbolo stadiono statybų rezultatus
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Trumpoji spaudos konferencija apie Nacionalinio futbolo stadiono statybų rezultatus

Tuo metu Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis teigė, kad siekiant surinkti reikiamą pinigų sumą, savivaldybė kasmet ketina sutaupyti po 7 mln. eurų. Likusią sumą, apie 25 mln. eurų, savivaldybė planuoja pasiskolinti 2023 metais.

„Metų gale biudžetas retai būna įsisavinamas 100 proc. Lieka likučiai, kurių panaudoti nespėjome. Dažniausiai tuos likučius skiriame skolos mažinimui ir jos grąžinimui, tačiau niekas mums neuždraudžia tų pinigų pasilikti ir laikyti tolimesniems projektams. Ketverius metus iš eilės sutaupant po 7 mln. eurų, kas yra maždaug 1 proc. biudžeto, galėtume vėliau turėti reikia sumą pinigų tam savivaldybės įsipareigojimui finansuoti“, – žurnalistams po Tarybos sprendimo kalbėjo P.Poderskis.

Anot jo, sutartis su konkurso laimėtoja „Icor“ bendrove „Axis Industries“ turėtų būti pasirašyta vėlyvą vasarą arba ankstyvą rudenį.

„Axis Industries“ pasiūlymas
„Axis Industries“ pasiūlymas

P.Poderskis Tarybai pristatė, kad bendra projekto suma kyla ir dabar siekia apie 93,4 mln. eurų (be PVM) arba apie 108,5 mln. eurų (su PVM). Tiesa, „Axis Industries“ dar nėra pateikusi galutinio kainos pasiūlymo.

„Tie 79,9 mln. eurų yra nediskontuota pinigų suma bendrų kapitalo investicijų, kuri nelabai ką turi bendra su tuo, kas bus išleidžiama. Kas bus išleidžiama, spręsis pagal paskutinį dalyvio pasiūlymą, kurio mes dar nesame gavę. Manau, kad bendra projekto suma bus apie 90 mln. eurų be PVM“, – BNS aiškino P.Poderskis.

„Kadangi teismas leido atnaujinti visas procedūras. Turime galutinai sutarti dėl projekto. Nematau prielaidų, kad čia iš esmės kažkas keistųsi. Yra keletas detalių, kurias turime aptarti. Ankstesniame etape, prieš metus suma šiek tiek buvo pakilusi dėl to, kad buvo pakelta futbolo dangos kokybė – nuo dirbtinės į hibridinę. Čia yra vienintelis dalykas, dėl kurio anksčiau nustatyta truputėlį didesnė suma. O daugiau kilimo nėra. Suma mažesnė nei buvo numatyta konkursą skelbiant ir tai tikrai geras pasiūlymas“, – trečiadienį prieš posėdį žiniasklaidai komentavo R.Šimašius.

„Axis Industries“ pasiūlymas
„Axis Industries“ pasiūlymas

„Axis Industries“ lėšas gaus tik visiškai užbaigusi statybą, o koncesijos sutartis su privačiu investuotoju bus sudaryta 25 metams.

Jeigu sutartis bus nutraukta iki statybos leidimo išdavimo, „Axis Industies“ savivaldybei turės sumokėti 500 tūkst. eurų, iki paslaugų teikimo pradžios – 10 mln. eurų, o jei nutrauks sutartį po paslaugų teikimo pradžios – 2 mln. eurų.

Nuo kovo pradžios konkurse konkuravusios bendrovės „Vilniaus nacionalinio stadiono“ prašymu, Vilniaus apygardos teismas buvo uždraudęs savivaldybei pasirašyti sutartį su „Axis Industries“. Kiek vėliau laikinųjų apsaugos priemonių mastas buvo sumažintas, tačiau draudimas sudaryti sutartį buvo likęs galioti.

Kol dėl bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ skundų procesas stojo, Vyriausybė nusprendė perskirstyti daugiau kaip 29,4 mln. eurų ES lėšų kitiems projektams. ES lėšas, kurios anksčiau buvo numatytos daugiafunkcio komplekso įgyvendinimui, savivaldybė planuoja panaudoti 10 kitų miestui svarbių projektų.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Trumpoji spaudos konferencija apie Nacionalinio futbolo stadiono statybų rezultatus
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Trumpoji spaudos konferencija apie Nacionalinio futbolo stadiono statybų rezultatus

Pagal pirminį planą, iš 79,9 mln. eurų bendros projekto vertės savivaldybė turėjo finansuoti 2,96 mln. eurų.

15min primena, kad liepos 5 dieną Lietuvos apeliacinis teismas atmetė bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ skundą ir konstatavo, kad šios bendrovės reikalavimas grąžinti ją į daugiafunkcio komplekso konkursą yra nepagrįstas. Toks teismo sprendimas leido tęsti konkurso procedūras ir panaikino kliūtis sudaryti sutartį su konkurso nugalėtoju „Axis Industries“.

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ šį sprendimą svarsto teikti kasaciniam teismui.

„Axis Industries“ ketina pastatyti ne mažiau kaip 15 tūkst. vietų futbolo stadioną, sporto muziejų. Stadionas tėra tik dalis daugiafunkcio komplekso, su kuriuo kartu bus sukurta dar 15 sporto objektų – 1 IAAF reikalavimus atitinkanti lengvosios atletikos aikštė, kas Vilniuje leis rengti tarptautinio lygio lengvosios atletikos varžybas, 6 krepšinio salės, 3 futbolo treniruočių aikštės, rankinio, gimnastikos, bokso salės. Komplekse taip pat atsiras 300 vietų vaikų darželis, kultūros ir ugdymo veiklų centas, biblioteka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius