-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po ketverių metų Gedimino prospekte pašalintas daug aistrų sukėlęs įstiklinimas

Liepos 1-osios Architektų dienos proga architektų Stanislavo Mužinskio ir Ježio Soltano 1938 m. pastatas Gedimino pr. 27 atgauna pirminį vaizdą – pašalintas nelegalus įstiklinimas.
Pastatas Vilniaus Gedimino pr.
Pastatas Vilniaus Gedimino pr. / 15min iliustracija

2018 m. vasarą pastato pirmasis aukštas buvo įstiklintas ir tai sukėlė paveldosaugininkų pasipiktinimą bei daug diskusijų viešojoje erdvėje.

Liepos 1 d., minint Architektų dieną, Gedimino pr. praeiviams už akių užkliuvo vykstantys įstiklinimo pašalinimo darbai. Socialiniuose tinkluose pasipylė sveikinimai, kad pagaliau tai padaryta.

Šis pastatas įtrauktas į Kultūros vertybių registrą, jo vertingomis savybėmis pripažinti fasadų architektūriniai sprendimai, tūrinės detalės.

Pagal architektų Stanislavo Mužinskio ir Ježio Soltano projektą statyta tuometė Visuomeninio draudimo įstaigos būstinė yra vienas vertingiausių tarpukarinio Vilniaus moderniosios architektūros statinių. Į Kultūros vertybių registrą pastatas įtrauktas 1993 m.

Įstiklinta neteisėtai

Dalis saugotino pastato sostinės Gedimino pr. ir A. Jakšto gatvių sankirtoje buvo įstiklinta neteisėtai, nusprendė Vilniaus miesto apylinkės teismas, įpareigojęs savavališkas statybas pašalinti, praėjusių metų pabaigoje pranešė jam ieškinį pateikusi Vilniaus apygardos prokuratūra.

Į teismą pastaroji kreipėsi 2020 m. gruodį. Teisme ji siekė, kad būtų panaikintas leidimas įstiklinti pastato Gedimino pr. 27 tarp kolonų esančią erdvę ir atstatyti buvusią padėtį.

Šių veiksmų prokurorai ėmėsi po to, kai 2020 m. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas konstatavo, jog Lietuvos architektų rūmai neturi teisės ginčyti sprendimų dėl saugotino pastato įstiklinimo, nes jie priimti anksčiau, nei rūmai gavo teisę tiesiogiai kreiptis į teismą dėl viešojo intereso gynimo. Apie tai rašė ir 15min.

Apskundus Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimą, Vilniaus apygardos teismas priėmė galutinę nutartį civilinėje byloje – atsakovų Vilniaus miesto savivaldybės administracijos ir UAB „Vilniaus Žalgirio dengtas plaukimo baseinas“ apeliaciniai skundai atmesti, galioti lieka Vilniaus miesto apylinkės teismo 2021 m. spalio 27 d. sprendimas.

Nuspręsta, kad statybos padariniai pagal neteisėtai išduotus statybą leidžiančius dokumentus turi būti pašalinti, t. y. į kultūros vertybių registrą įtrauktas ir valstybės saugomoje teritorijoje (Vilniaus miesto istorinėje dalyje, vadinamoje Naujamiesčiu) esantis pastatas, privalės būti atstatytas (atkurtas), statybvietė sutvarkyta.

Kultūros paveldo departamento vertinimu, pastato pirmojo aukšto erdvė tarp kolonų buvo įstiklinta nelegaliai ir tokiu būdu buvo pažeista pastato vertingoji savybė – funkcionalizmo stiliaus fasadų architektūrinio sprendimo visuma.

„Vilniaus Žalgirio dengtas plaukimo baseinas“ gavęs leidimus įstiklino atvirą pastato Gedimino pr. 27 pirmo aukšto dalį ir ten norėjo įrengti sezoninę kavinę. Daugiau nei 3,2 tūkst. kv. metrų ploto patalpas pastate įmonė valdo nuo 2007-ųjų. Sprendimai tvarkant patalpas, šalia kurių įsikūrusi kavinė „Vero cafe“, 2018 metų vasarą sukėlė daug diskusijų viešojoje erdvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius