-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė nutarė griauti Kuršių nerijoje esančius neteisėtus statinius, gyventojai reikalauja žalos atlyginimo

Vyriausybė trečiadienį apsisprendė nutraukti Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano korekcijų derinimą ir griauti čia esančius neteisėtus statinius.
„Nidos seklyčios“ rotonda kelia daug diskusijų.
„Nidos seklyčios“ rotondą tikriausiai teks nugriauti. / Nidos seklyčios nuotr.

„Institucijos negeba surasti kompromiso, todėl procedūra yra baigta. Nutarimo įsigaliojimo data yra kitų metų vasario 1 diena“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Pasak premjero, bylose dėl žalos atlyginimo dėl nugriautų statinių turėtų atstovauti Aplinkos ir Kultūros ministerijos, kurių reguliavimo srities įstaigos nesusitarė dėl Kurčių nerijos tvarkymo plano korektūros. Valstybei patyrus žalą, turės būti kreipiamasi į teismą dėl žalos atlyginimo regreso tvarka iš atsakingų asmenų ir institucijų.

Vyriausybė buvo nurodžiusi Kultūros ir Aplinkos ministerijoms iki spalio vidurio baigti derinti Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano korekcijas. Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba siūlė, kad šiek tiek adaptavus galėtų likti stovėti neteisėti statiniai, bet plano korekcijoms prieštarauja Kultūros paveldo departamentas. Jis sako, kad griauti ar pertvarkyti siūlomuose pastatuose paveldosaugos reikalavimai bei kultūros vertybių vertingosios savybės nėra pažeidžiamos, todėl jų visai nereikia griauti ar pertvarkyti. Kultūros paveldo departamentas siūlė rengti atskirą planą paveldosauginei teritorijai.

2012 metų birželį tuometinė Vyriausybė patvirtino Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planą. Pagal jį UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje buvo numatyta nugriauti penkis objektus, kai kuriuos iš jų sudaro po kelis statinius. Vėliau buvusio premjero Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė inicijavo plano pakeitimą – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba plano korekcijas bando suderinti nuo 2015 metų rudens.

Iki šiol iš penkių griauti pasmerktų objektų nugriautas tik vienas – Juodkrantėje stovėjęs bendrovės „Meirona“ valdytas jachtų klubas ir žuvų restoranas. Tačiau vis dar stovi, pavyzdžiui, trys neteisėti moteliai Preilos g. 8B Preiloje, du viešbučiai adresu L.Rėzos g. 1 Juodkrantėje. Kai kurie pastatai pagal 2012 metų planą turi būti ne visiškai nugriauti, bet pertvarkyti, tai vis dar nepadaryta, pavyzdžiui, komplekse „Seklyčia“ Lotmiškio g. 1 Nidoje, pastatuose L.Rėzos g. 26A Juodkrantėje.

Tegul griauna, bet sumoka

Juodkrantėje, prie nugriauto žuvų restorano stovi dar du namai, kuriuos valstybė planuoja griauti. Vieno iš jų, L.Rėzos g. 1A butą valdanti Salomėja Rubinienė 15min teigė su šia istorija gyvenanti jau 11 metų, todėl galimam sprendimui, kad ir koks jis bebūtų, buvo pasiruošusi.

„Griaus? Įsivaizduojate, ką tai reiškia Lietuvai? Pati kalta ir pati negali savo klaidų ištaisyti. Mes buvome jau pasiruošę ir tokiam, ir tokiam atvejui. Jau sakėme, kad spręstų, nesvarbu kaip. Jeigu reikia griauti, tai grąžinkite mums pinigus. Mes pirkome legalius pastatus, staiga jie tapo nelegaliais. Valstybė kalta ir jie turi sumokėti dabar“, – komentavo ji.

Anot S.Rubinienės, pati situacija, kai dvi institucijos nesugebėjo suderinti Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano ir dėl to dabar kentės žmonės, yra keista.

„Jie ten daug metų tarpusavyje pešasi ir nesusitaria. Bet šis sprendimas yra juokingas. 2015 metais nutarta planą koreguoti, negriauti pastatų, kad institucijos susiderintų ir staiga Vyriausybė nesusiderina, jie pešasi. Kadangi jie nesugeba susiderinti, priimamas sprendimas griauti“, – sakė ji.

Šiuo metu moteris bute negyvena, tik retkarčiais užsuka, mat šiuo metu jai iškelta byla dėl iškeldinimo.

„Mes raktus dar turime. Mums iškelta byla dėl iškeldinimo, tačiau 2015 metais ji buvo sustabdyta, nes vyko derinimas ir buvo tikimasi, kad bus pasiekta taikos sutartis“, – pasakojo S.Rubinienė.

Jos teigimu, šiuo metu keturios name gyvenančios šeimos bando prisiteisti apie 1,15 mln. eurų.

„Į šią sumą neįskaičiuoju moralinių ir visų kitų išlaidų, kurias turėjome per 11 metų“, – kalbėjo S.Rubinienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius