-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 priežasčių, kodėl delniniai įrenginiai neskirti vaikams iki 12 metų

JAV pediatrų akademija ir Kanados pediatrų draugija tvirtina, kad vaikams iki dvejų metų itin svarbu neturėti jokio sąlyčio su išmaniosiomis technologijomis, nuo 3 iki 5 metų vaikams laikas turėtų būti apribotas iki vienos valandos, o 6–18 metų vaikai turėtų praleisti ne daugiau nei dvi valandas per dieną, skelbia „Huffington Post“.
Šįkart pašiepdama „Apple“ gerbėjus „Samsung“ reklamuoja išmaniojo telefono ir planšetės hibridą „Galaxy Note“.
Išmaniosios technologijos / Kadras iš „YouTube“

Vaikai ir jaunimas išmaniosioms technologijoms skiria 4–5 kartus daugiau laiko, o tai sukelia itin rimtas, dažnai net ir gyvybei pavojingas pasekmes.

Vadinamųjų delninių įrenginių, tokių kaip mobilieji telefonai, planšetės, elektroniniai žaidimai, atsiradimas labai padidino technologijų prieinamumą ir naudojimą, ypač mažiems vaikams.

Ergoterapeutė Cris Rowan ragina tėvus, mokytojus ir vyriausybes uždrausti nešiojamųjų prietaisų naudojimą vaikams iki 12 metų. Specialistė pateikia 10 priežasčių, kurie sudaryti remiantis įvairiais tyrimais.

1. Greitas smegenų vystymasis

Iki dvejų metų kūdikio smegenys padidėja tris kartus ir toliau sparčiai vystosi iki 21 metų amžiaus. Įrodyta, jog technologijoms stimuliuojant besivystančias smegenis gali kilti dėmesio sutelkimo problemų, tai gali tapti sutrikusio mokymosi, padidėjusio impulsyvumo, sumažėjusios savireguliacijos priežastimis.

2. Atsiliekanti raida

Technologijų naudojimas apriboja judėjimą, o tai gali sukelti raidos problemų. Vieno iš trijų pradėjusių lankyti mokyklą vaikų vystymasis yra sutrikęs, tai neigiamai veikia raštingumą ir akademinius pasiekimus.

Judėjimas gerina dėmesio sutelkimą ir mokymosi galimybes. Technologijų naudojimas iki 12 metų yra žalingas vaiko vystymuisi ir mokymuisi.

3. Nutukimas

Televizija ir vaizdiniai žaidimai labai glaudžiai susiję su nutukimo problema. Vaikai, kuriems leista turėti elektronikos prietaisų jų kambariuose, yra 30 procentų labiau linkę į nutukimą.

Vienas iš keturių kanadiečių ir vienas iš trijų amerikiečių vaikų yra nutukę. Trečdaliui šių vaikų išsivysto diabetas. Nutukę asmenys turi didesnę riziką patirti insultą ar infarktą, labai sutrumpina savo gyvenimo trukmę. Būtent dėl nutukimo XXI amžiaus vaikai gali tapti pirma karta, kuri gyvens trumpiau nei jų tėvai.

4. Miego trūkumas

60 proc. tėvų nekontroliuoja, kiek vaikai naudoja technologijas, 75 proc. vaikų leidžiama turėti elektroninių prietaisų jų miegamuosiuose. 75 procentams 9–10 metų vaikų trūksta miego, o tai neigiamai veikia jų vystymąsi.

 

5. Psichikos ligos

Technologijos turi glaudų priežastinį ryšį su psichikos ligomis, didėjančia vaikų depresija, nerimu, dėmesio sutrikimu, autizmu, bipoliniu sutrikimu, psichoze ir probleminiu vaikų elgesiu.

Vienam iš šešių mažųjų kanadiečių diagnozuojama psichikos liga, kurios gydymas paremtas pavojingais psichotropiniais medikamentais.

6. Agresija

Smurtinis turinys gali sukelti vaikų agresiją. Maži vaikai mato fizinį ir seksualinį smurtą, sekso scenas, nužudymus, prievartavimą, išžaginimus, kankinimą ir žalojimą.

JAV įvardijo smurtą žiniasklaidoje kaip vieną rizikų visuomenės sveikatai ir priežastiniu poveikiu vaikų agresijai.

7. Skaitmeninė silpnaprotystė

Didelės apimties informacijos gavimas gali prisidėti prie dėmesio trūkumo, taip pat sumažinti koncentraciją ir atmintį. Vaikai, kurie negali sutelkti dėmesio, negali ir mokytis.

8. Priklausomybė

Tėvams vis daugiau laiko skiriant delniniams įrenginiams, jie tolsta nuo savo vaikų. Nejausdami tėvų prieraišumo, vaikai taip pat gali „prisirišti“ prie prietaisų, kurie gali sukelti priklausomybę. Vienas iš vienuolikos 8–18 metų vaikų yra priklausomi nuo technologijų.

9. Spinduliuotė

2011 metų gegužę Pasaulio sveikatos organizacija dėl skleidžiamos spinduliuotės mobiliuosius telefonus ir kitus belaidžius įrenginius priskyrė 2B rizikos klasei (galimas kancerogenas).

Kanados sveikatos organizacija 2011 metais išleido dėmesį atkreipiantį įspėjimą, kuriame teigiama: „Vaikai jautriau reaguoja į daugelį veiksnių nei suaugusieji, nes jų smegenys ir imuninė sistema vis dar vystosi, tad negalima teigti, jog rizika suaugusiajam ir vaikui yra vienoda.“ 

Anot Toronto universiteto Visuomenės sveikatos mokyklos daktaro Anthony Millerio, remiantis naujausiais moksliniais tyrimais, radijo dažnio poveikis turėtų būti perkvalifikuotas į 2A (tikėtinas kancerogenas), o ne 2B (galimas kancerogenas). JAV pediatrų akademija paragino peržiūrėti technologinių įrenginių spinduliuočių lygį.

10. Tvarumo stygius

Būdai, kuriais vaikai auga ir ugdomi greta technologijų, nebėra tvarūs. Vaikai yra mūsų ateitis, tačiau vaikams, kurie technologijų naudoja per daug, – ateities nėra.

Siekiant sumažinti vaikų technologijų naudojimą, būtinas visaapimantis požiūris.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius