Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

2023 metai gali būti patys šilčiausi per visą stebėjimų istoriją: esame prie pat pavojingos ribos

Tarptautinės klimato kaitos dienos proga Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba atkreipia dėmesį į precedento neturinčią oro temperatūrą mūsų planetoje šiais metais. Tikėtina, jog 2023 metai bus patys šilčiausi per visą tokių stebėjimų istoriją.
Vilniuje alinantis karštis
Vilniuje alinantis karštis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Po rekordinės vasaros (kuomet liepos mėnesį stebėtos šilčiausios dienos planetoje; >17,0 laipsnių) rugsėjį ir toliau fiksuota šiam metų laikui nebūdinga temperatūra, kuri neįprastai daug pagerino ankstesnius rekordus, rašo tarnyba savo paskyroje „Facebook“ meteo.lt.

Dėl ekstremaliai šilto rugsėjo mėnesio (o toks jis buvo ir Lietuvoje) 2023 metai šiuo metu užima pirmąją vietą. Tikėtina, šie metai bus šilčiausi istorijoje ir net 1,4 °C viršys ikipramoninio laikotarpio vidutinę temperatūrą. Negerą tendenciją rodo ir aplink Antarktidą fiksuojamas rekordiškai mažas jūrinių ledynų plotas (žr. grafike su baltu fonu). Na, o Žemės poliuose esantis ledas yra geras globalios temperatūros indikatorius.

„Copernicus“ klimato kaitos tarnyba / ECMWF
„Copernicus“ klimato kaitos tarnyba / ECMWF

Paryžiaus susitarime dėl klimato kaitos buvo sutarta užtikrinti, kad vidutinės globalios oro temperatūros kilimas būtų gerokai mažesnis nei 2 °C, palyginti su ikipramoninio laikotarpio temperatūra, ir stengtis, kad vidutinė temperatūra nepadidėtų daugiau kaip 1,5 °C. Norint pasiekti šį tikslą reikia kasmet sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį 5–7 %. Deja, nemaža pasaulio dalis problemą ignoruoja ir/ar realių veiksmų nesiima, o vien Europos pastangų mažinti taršą tikrai neužteks.

Grafikuose galite matyti kasdienę paviršiaus oro temperatūrą planetoje, jūrinių ledynų ploto kaitą aplink Antarktidą ir rugsėjo mėnesio oro temperatūros anomalijas skirtingais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius