-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 svarbiausi faktai apie pirmąją „SpaceX“ turistinę kelionę aplink Mėnulį

„SpaceX“ neseniai paskelbė pirmojo turisto, apskrisiančio aplink Mėnulį, vardą – tai bus japonų milijardierius Yusaku Maezawa. Kodėl minimas tik vienas vardas? Todėl, kad jis įsigijo visus erdvėlaivio bilietus ir su savimi ims ne šiaip draugus ir verslo partnerius, o menininkus. Štai 5 įdomiausi faktai apie naujas „SpaceX“ ambicijas.
„SpaceX“ vadovas Elonas Muskas ir pirmasis apie Mėnulį skrisiantis turistas Yusaku Maezawa
„SpaceX“ vadovas Elonas Muskas ir pirmasis apie Mėnulį skrisiantis turistas Yusaku Maezawa / „Scanpix“/AP nuotr.

Kartu su Y.Maezawa aplink Mėnulį skries 6 menininkai iš viso pasaulio. Jų vardai dar nėra žinomi, nes verslininkas jų dar neieškojo. Misija planuojama tik 2023 metams, todėl jei dar nekuriate meno, laikas pradėti. Tik štai ką turite žinoti apie pirmąją „SpaceX“ turistinę kelionę aplink Mėnulį.

1. Rinkodaros triukas ar tikra misija?

Pamenate tuos laikus, kai ilgos kosminės misijos buvo labai rimtos, pavojingos ir reikalaujančios didelio pasiruošimo? Dabar aplink Mėnulį skries milijardierius ir 6 jam patikę menininkai. Tai iš karto susilaukė kritikos - kodėl tokia pavojinga kelionė laikoma rinkodaros triuku? Ar tikrai galima rengti konkursus žmonėms atrinkti, jei prizas gali būti mirtis ant raketų paleidimo aikštelės.

Visgi, tai yra tikra misija. Kosmoso turizmas yra tikra nauja pramogų pramonės šaka - turistams jau sukurtas specialus šampano butelis. Kartu tai reiškia, kad ateityje keliones į kosmosą gali pasiūlyti ir kitos korporacijos - koks skirtumas, kokia ta mirties tikimybė?

VIDEO: Misijos pristatymo įrašas

2. Misija - labai pavojinga

„SpaceX“ vadovas Elonas Muskas nevyniojo žodžių į vatą: skrydis aplink Mėnulį bus labai pavojingas. Tuo pačiu kompanijos vadovas pavadino Y.Maezawą drąsiausiu ir ryžtingiausiu žmogumi, kuris yra tam pasiruošęs. Rizika iš tiesų yra didžiulė. „SpaceX“ erdvėlaivis praskris visai netoli Mėnulio, o tada pasuks atgal link Žemės. Šiems manevrams reikės labai tikslių raketinių variklių veiksmų, kurie turi būti atlikti tinkamu metu. Nedidelė klaida gali pasiųsti pirmuosius „SpaceX“ turistus į Mėnulį arba juos paklaidinti kosmose. Prisimenate, kaip E.Muskas į Marsą siuntė savo „Tesla Roadster“ ir nepataikė?

3. JAV valdžia gali būti nepatenkinta

JAV raketų pramones veikla yra griežtai reguliuojama ir valstybė yra viena iš pagrindinių „SpaceX“ klienčių. Mat „SpaceX“ dažnai iškelia karinius palydovus, pristato krovinius į Tarptautinę Kosminę Stotį. Jau kitais metais buvo planuojama paleisti „Big Falcon Rocket“ su įgula kapsulėje. Dabar E.Muskas teigia, kad šie planai gali vėluoti. Jei vėluos jie, vėluos ir Y.Maezawos misija. E.Muskas pažadėjo, kad skrydis aplink Mėnulį pareikalaus mažiau nei 5 proc. „SpaceX“ pastangų ir šis pažadas buvo skirtas būtent kitiems, valstybiniams klientams. Jei tik jie pajus, kad turistinė misija trukdo jų darbui, Y.Maezawa su savo menininkais gali likti ant Žemės.

4. Jau rikiuojasi „menininkai“

Ar „Youtube“ kūrėjai gali save vadinti menininkais? Galbūt, priklauso nuo jų kuriamo turinio. Visgi, Cody don Reederis, populiaraus kanalo „Cody's Lab“ autorius, tikrai nėra menininkas. Įvairius eksperimentus atliekantis jaunas vyras jau anksčiau norėjo persikelti į Marsą ir „Mars One“ atrankoje buvo pasistūmėjęs labai toli. Visgi, „Mars One“ projektas užgeso, o „SpaceX“, panašu, tikrai skraidins turistus. Todėl C.Reederis nusprendė paraginti savo gerbėjus - jei tik bus galimybė, reikia palaikyti jo norą tapti vienu iš Y.Maezawos menininkų.

VIDEO: YouTubers are artists, right?

Panašų pageidavimą pareiškė ir Scottas Kelly, garsus astronautas, „Twitter“ tinkle parašęs: „Sėkmės kelionėje ir jei tik reikia ko nors su šiek tiek patirties, mano tvarkaraštis 2023-iems yra atviras“. Sakytume, subtilus prašymas.

5. Ar skris pats E.Muskas?

Per pristatymą E.Muskas juokais tarė - „Gal abu keliausim“, o Y.Maezawa ėmė pritariamai ploti ir linkčioti. E.Muskas nuo pat pradžių sakė, kad nori išsilaipinti Marse, todėl jis tikrai galvoja apie keliones į kosmosą. Tačiau tikriausiai, kad šįkart jam keliauti nebus leista. „SpaceX“ ir „Tesla Motors“ turi investuotojus, kuriuos būtina išlaikyti. Jie gali griežtai paprieštarauti tokiems E.Musko planams - per daug pavojinga, per didelė rizika netekti labai efektyviai dirbančio kompanijų vadovo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius