Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

600 tūkst. dolerių dotacija: dirbtinį intelektą bandys sujungti su žmogaus smegenų ląstelėmis

Australijos „DishBrain“ komanda, tyrinėjanti sintetinio biologinio intelekto sritį, tikisi sukurti „geresnes dirbtinio intelekto mašinas“, nepaisant susirūpinimo dėl tokios technologijos keliamos rizikos, praneša „The Guardian“.
Dirbtinis intelektas
Dirbtinis intelektas / 123RF.com nuotr.

Žmogaus smegenų ląstelių sujungimo su dirbtiniu intelektu tyrimams gynybos ir Nacionalinės žvalgybos biuras (ONI) skyrė 600 000 JAV dolerių dotaciją.

Monašo universiteto ir „Cortical Labs“ vadovaujama tyrimų grupė sukūrė „DishBrain“ – smegenų ląsteles, galinčias žaisti senovinį vaizdo žaidimą „Pong“.

Universiteto Turnerio smegenų ir psichikos sveikatos instituto docentas Adeelis Razis sakė, kad jų darbas „sujungia dirbtinio intelekto ir sintetinės biologijos sritis, kad būtų sukurtos programuojamos biologinės skaičiavimo platformos“.

Šimtai tūkstančių gyvų, laboratorijoje išaugintų smegenų ląstelių mokosi atlikti įvairias užduotis, pavyzdžiui, žaisti „Pong“. Daugelio elektrodų matrica naudoja elektrinį aktyvumą, kad ląstelės gautų grįžtamąjį ryšį apie tai, kada „irklas“ pataiko į „kamuoliuką“.

Mokslo žurnale „Neuron“ paskelbtame straipsnyje tyrėjai rašo, kad sintetinis biologinis intelektas, kuris „anksčiau buvo tik mokslinės fantastikos sritis“, gali tapti realybe.

A.Razi teigimu, komanda laimėjo ONI ir Gynybos departamento Nacionalinio saugumo mokslo ir technologijų centro dotaciją, nes reikėjo naujo tipo mašininio intelekto, kuris galėtų „mokytis visą savo gyvenimą“.

Pasak jo, toks intelektas pagerintų mašininį mokymąsi technologijoms, įskaitant savavaldžius automobilius, autonominius dronus ir pristatymo robotus.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

„Šis naujas technologinis pajėgumas ateityje galiausiai gali pranokti esamos, tik siliciu pagrįstos aparatinės įrangos našumą. Tokių mokslinių tyrimų rezultatai turėtų didelę reikšmę įvairiose srityse, pavyzdžiui, planavimo, robotikos, pažangiosios automatikos, smegenų ir mašinų sąsajų ir vaistų atradimo srityse, bet jomis neapsiribojant, o Australijai suteiktų didelį strateginį pranašumą“, – teigė jis.

„Šią dotaciją naudosime geresnėms dirbtinio intelekto mašinoms, kurios atkartoja šių biologinių neuroninių tinklų mokymosi gebėjimus, kurti“, – sakė A.Razi.

Ši žinia paskelbta dirbtinio intelekto lyderiams raginant vyriausybę pripažinti „galimą katastrofišką ar egzistencinę dirbtinio intelekto keliamą riziką“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius