Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Amazon“ pristatė namų robotą „Astro“: tikisi užimti dalį robotų rinkos

„Amazon“ pristatė pirmąjį savo namų robotą „Astro“, kurį valdys „Alexa“ išmaniųjų namų technologija.
Namų robotas „Astro“
Namų robotas „Astro“ / Amazon

Bendrovė teigė, kad robotas bus valdomas nuotoliniu būdu: taip išvykus šeimininkams bus galima patikrinti naminius gyvūnus ar namų saugumą.

Jis taip pat galėa automatiškai patruliuoti namuose ir, aptikęs ką nors neįprasto, siųsti savininkams pranešimą.

„Amazon“ teigė, kad šis robotas yra daug daugiau nei „Alexa su ratukais“ ir kad jame buvo užprogramuoti įvairūs judesiai ir išraiškos, suteikiančios individualumo.

Technologijų ir mažmeninės prekybos milžinė pabrėžė, kad 999,99 JAV dolerių (apie 860 eur.) kainuojantis robotas galėtų pasitarnauti pagyvenusiems žmonėms.

Dviejų pėdų dydžio ir su akimis – kas?

Naujasis robotas yra maždaug 60 cm aukščio ir sveria apie 20 kilogramų. Jo pagrindiniai varomieji ratai pakankamai dideli, kad įveiktų durų slenksčius ir judėtų per kiliminę dangą, o vienas ratukas gale padeda išlaikyti pusiausvyrą. „Astro“ gali važiuoti maksimaliu vieno metro per sekundę greičiu ir judėti 360 laipsnių kampu, pirmyn, atgal ar bet kuria kita kryptimi.

Plastiku padengto korpuso viduje yra penki skirtingi varikliai: po vieną kiekvienam varančiajam ratui, vienas periskopo kamerai pakelti ir nuleisti, du – „veidui“ pasukti ir pakreipti.

Amazon/Namų robotas „Astro“
Amazon/Namų robotas „Astro“

Šis veidas iš tikrųjų yra ekranas, nuimtas nuo „Echo Show 10“. Jo rėmelyje yra daugybė jutiklių ir standartinė 5 megapikselių vaizdo skambučių kamera. Dažniausiai ekrane rodomi du apskritimai, kurie veikia kaip „akys“ ir leidžia suprasti, ką namų pagalbininkas daro, kur planuoja eiti arba kokia yra jo „emocija“.

Tačiau tikrosios roboto „akys“ – įvairūs jutikliai ir kameros, sumontuotos įrenginio pagrinde, pavyzdžiui, ultragarso jutikliai, skrydžio laiko kameros ir kitos vaizdavimo priemonės, leidžiančios robotui žinoti, kas yra aplink jį ir kur jis eina. Visos „Astro“ navigacijos priemonės yra jo viduje – nereikia specialių ribų žymeklių ar kitų išorinių gairių, kaip kai kurie robotai dulkių siurbliai, – ir jis gali nustatyti, kada tuoj nusileis laiptais žemyn arba atsitrenks į kokį nors objektą. Jų pagalba robotas pasidarys išsamų namų žemėlapį be jokios pagalbos.

Robotas turi įkrovimo doką, prie kurio gali automatiškai prisijungti pats, įkrovimas nuo 0 iki 100 užtrunka apie 45 minutes.

Viena iš įdomesnių roboto funkcijų – veidų atpažinimo sistema. Atpažinęs jūsų veidą, robotas gali pasisveikinti ar užgroti jūsų mėgstamą muziką, o per laiką – pažinti jūsų įpročius ir prie jų prisitaikyti.

Privatumo garantija

„Amazon“ taip pat siekė užkirsti kelią susirūpinimui dėl privatumo.

Amazon/Namų robotas „Astro“
Amazon/Namų robotas „Astro“

Kompanija teigė, kad „Astro“ galima nustatyti „draudžiamas“ zonas, į kurias jis negalėtų eiti. Jame taip pat yra mygtukai, kuriais galima išjungti kameras ir mikrofonus, tačiau juos išjungus jis praranda galimybę judėti.

Mažas robotas taip pat turi ištraukiamą „periskopinę“ kamerą, kuri iškyla iš jo galvos. „Amazon“ parodė pavyzdį, kaip ją naudoti norint patikrinti, ar išėjus iš namų nebuvo palikta įjungta dujinė kaitlentė.

Ar pavyks įsitvirtinti rinkoje?

„Amazon“ teigė, kad robotas bus pristatytas vėliau šiais metais, tačiau tik JAV. Po pradinio riboto tiražo jo kaina padidės iki 1 449,99 JAV dolerių.

„Amazon“ nori užimti dalį robotų rinkos, drąsiai teigdama, kad, jos manymu, po 5-10 metų visuose namuose bus galima išvysti po tokio tipažo robotą.

Tačiau technologijų istorijoje ne kartą matėme, kaip kiti mieli humanoidiniai robotai vartotojų širdžių neužkariavo.

Viena pagrindinių priežasčių yra gan akivaizdi – kaina. Dėl solidžios sumos robotas dar ilgą laiką bus labai ribotos visuomenės dalies namų žaisliukas. Nors „Amazon“ stengėsi įtikinti, kad už tokią kainą vartotojai gaus daugiau nei „Aleksą ant ratų“, kritikams buvo sunku įžvelgti įtikinamą šio roboto panaudojimo atvejį, išskyrus tai, kad jis padėtų pažaboti nuolatinę paranoją, jog palikote įjungtą orkaitę.

Amazon/Namų robotas „Astro“
Amazon/Namų robotas „Astro“

Šis pirmasis bandymas suteikia „Amazon“ galimybę patobulinti savo įgūdžius. Be to, tikriausiai nė viena bendrovė nėra taip tvirtai įsitvirtinusi mūsų namuose kaip „Amazon“. Įmonė yra žinoma tuo, kad kartais sukuria neįprastą išmaniųjų namų techniką, pavyzdžiui, 2018 m. pristatė „Alexa“ valdoma mikrobangų krosnelę.

Kiti prietaisai

Tarp kitų pristatytų naujų kompanijos prietaisų buvo „Amazon Glow“ vaizdo skambučių įrenginys, galintis projektuoti interaktyvų „jutiklinį ekraną“ ant grindų ar stalo priešais jį.

Taip siekiama sudominti vaikus per ilgus vaizdo pokalbius, nes vaizdo pokalbio metu jie gali žaisti žaidimus arba piešti ant projektuojamo „ekrano“. Kitoje pusėje esantys giminaičiai taip pat gali sąveikauti su projekcija naudodami planšetinio kompiuterio programėlę.

Amazon/„Amazon Glow“
Amazon/„Amazon Glow“

Viename iš pavyzdžių „Amazon“ teigė, kad vaikai, naudodami „Glow“ kamerą, gali „nuskenuoti“ mėgstamą žaislą ir paversti jį dėlione, kurią galima vėl surinkti.

Kompanija taip pat pristatė „Disney“ tema sukurta „Alexa“ versiją su „Disney“ personažų balsais, „Amazon Halo“ treniruočių apyrankes, „Ring“ išmaniosios signalizacijos modelį su įmontuotu belaidžio ryšio maršrutizatoriumi ir vaizdo žaidimą „New World“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius