Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ambicingas Vokietijos planas – atsisakyti anglių naudojimo energijos gamyboje

Vokietijos vyriausybė penktadienį turėtų apsispręsti dėl prieštaringai vertinamos, bet gana ambicingos programos, pagal kurią galingiausia Europos ekonomika planuoja išvis atsisakyti anglių energijai gaminti. Dabar vokiečių jėgaines, kūrenamos anglimis, yra didžiausias klimato šiltėjimą sukeliančio anglies dvideginio šaltinis Europoje.
Akmens anglių kasykla Krasnojarske
Akmens anglių kasykla / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po ilgų ir gana audringų debatų specialiai šiai programai suburtoje ekspertų komisijoje buvo pasiektas kompromisinis sprendimas, pagal kurį paskutines moderniausias ir mažiausiai atmosferą teršiančias anglies jėgaines Vokietija turėtų uždaryti 2038 metais. Bet šalies gamtosaugininkų nuomone, numatytas procesas per lėtas, nes Vokietijos žmonės nori ryžtingesnių veiksmų gamtosaugos srityje.

„Anglies komisija sutiko, kad per ateinančius dešimtmečius anglimis kūrenančias elektrines reikės uždaryti. Todėl mes reikalaujame, kad federalinė vyriausybė visa tai įgyvendintų be jokio vilkinimo ir nedelsiant pradėtų uždarinėti anglių jėgaines“, – sako „Greenpeace“ aktyvistas ir energetikos ekspertas Bastianas Newirthas.

Būtent ta proga „Greenpeace“ aktyvistai atvilko prie federalinės kanclerės rezidencijos maišus rudųjų anglių – paties pigiausio, bet ir nešvariausio elektrinių kuro. Anglies komisijos dalyviai nusprendė, kad tokias elektrines reikia uždaryti pirmiausia – jau iki 2022 metų, bet sunku pasakyti kaip į tai reaguos angliakasiai ir tokias anglis deginantys energetikai.

Pagal anglių atsisakymo projektą jau po dešimties metų vietoj dabartinių 45 gigavatų, o tai trečdalis visos Vokietijoje pagaminamos energijos, anglimis kūrenamos jėgainės gamins tik 17, bet pagal dabartines prognozes ši programa kainuos ne mažiau kaip 40 milijardų eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius