Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikiečiai kuria šautuvų priedą, kuris panaikins rankos drebėjimo poveikį taiklumui

Kad ir koks patyręs būtų karys, mūšio lauke jo rankos vis tiek drebės. Ir ne tik dėl baimės, bet ir dėl nuovargio – juk ginklai yra pakankamai sunkūs. Tie nedideli rankų judesiai kenkia taiklumui, tačiau JAV Sausumo pajėgos jau bando paprastą prietaisą, kuris gali padėti įveikti šią problemą.
Šaudymo pratybos
Lengvieji pėstininkų ginklai po kurio laiko pasidaro ne tokie ir lengvi / vyresn.eilinės Viktorijos Sinkevičienės nuotr.
Temos: 2 Ginklas Šautuvas

2019 metais JAV Sausumos pajėgos atšaukė projektą TALOS („Tactical Assault Light Operator Suit“), kuriame buvo bandoma sukurti vadinamąjį „Geležinio žmogaus“ kostiumą. Be kitų technologijų šis daiktas būtų turėjęs ir ginklo stabilizavimo bei taikymosi sistemą, kuri būtų padėjusi užtikrinti, kad kone kiekvienas paleistas šūvis bus taiklus. Dėl didelių projekto sąnaudų ir neaiškių tokių technologijų pritaikymo galimybių kare, TALOS buvo atšauktas. Tačiau kai kurios jo dalys dar gali būti naudojamos.

ACE („Aim Control Enhancer“) yra viena iš tokių dalių. Tai – labai kompaktiškas delne telpantis įrenginys, kuris padėtų kompensuoti nevalingų rankos judesių poveikį ginklo taiklumui. Automatiniai šautuvai vis dar yra gana sunkūs, o žmogaus raumenys sunkiai išlaiko stabilią padėtį. Tai neišvengiamai kenkia taiklumui, ypač jei vieną padėtį tenka laikyti ilgesnį laiką.

ACE – tai nedidelis stabilizuojantis blokas, tvirtinamas po ginklo vamzdžiu (ten, kur įprastai būtų ranka). Jis veikia labai panašiai kaip įvairūs kamerų stabilizatoriai, kokius tikriausiai esate matę, bet yra labai mažas. ACE nepadeda nusitaikyti ir neturi kitų tokių išmaniųjų funkcijų – jis tiesiog panaikina smulkiųjų rankos judesių poveikį ginklo padėčiai. Tas drebančios rankos judesių amortizavimas ne tik padės taiklumui, bet ir sumažins karių patiriamą nuovargį, nes jiems nebereikės patiems kovoti su tais neišvengiamais judesiais.

ACE priedo išvaizdą ir veikimo principą pamatysite čia.

JAV Sausumos pajėgos dar šią vasarą ims testuoti ACE sistemą. Prototipai yra pagaminti ir veikia puikiai, tačiau būtina įsitikinti, kad toks įrenginys nepakenktų ginklo ergonomikai ar kario efektyvumui. Toks įrenginys tiesiog privalo būti labai lengvas ir patikimas – jis negali virsti tik papildomu svoriu be akivaizdžios naudos.

ACE galėtų būti naudojamas su dabartiniais ginklais (kaip M16) ir su tais automatiniais šautuvais, kurie juos pakeis. Šis įrenginys taip pat galėtų būti integruotas su kita įranga – automatiniais taikikliais, lazeriais ir žibintuvėliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius