Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Antrą naktį iš eilės Lietuvos padangę puošė Šiaurės pašvaistė

Sekmadienio naktį retą progą pasigrožėti Šiaurės pašvaiste praleidę tautiečiai gavo dar vieną šansą – pirmadienio vakare dalyje Lietuvos dangus ir vėl mainėsi visomis spalvomis. Socialiniuose tinkluose pasklido daugybė įstabių Šiaurės pašvaistės nuotraukų įvairiose Lietuvos vietose.
Šiaurės pašvaistė Zarasų rajone
Šiaurės pašvaistė Zarasų rajone / „Lapės slėnis AVM“ paskyros nuotraukos

Socialiniuose tinkluose esančio puslapio „Lapės Slėnis AVM“ savininkai Šiaurės pašvaistę fiksavo Rytinėje Lietuvos dalyje, Brogiškių kaime, Zarasų rajone.

Ryškiausiai aurora borealis matėsi apie 20 valandą, tačiau net ir gerokai po vidurnakčio dar buvo matyti jos pėdsakų. Ši nuotrauka daryti tarp 1 ir 2 valandos:

„Lapės slėnis AVM“ paskyros nuotraukos/Šiaurės pašvaistė Dusetose
„Lapės slėnis AVM“ paskyros nuotraukos/Šiaurės pašvaistė Dusetose

Savo užfiksuotomis nuotraukomis dalinosi ir kiti feisbuko vartotojai.

Grupėje „Orų entuziastai“ vartotojai dalinosi savo nuotraukomis iš įvairių Lietuvos vietų Kėdainių, Šiaulių rajono, Jurbarko, Pajūrio, Marijampolės rajono ir kitų Lietuvos vietų.

Kaip jau skelbėme, šį gana retą reiškinį vėlyvą sekmadienio vakarą galėjo stebėti Vakarų Lietuvos gyventojai – ypač gerai šis reiškinys buvo matomas Palangos, Kretingos apylinkėse.

Daivaro Baranausko nuotr./Daivaro Baranausko įamžinta šiaurės pašvaistė.
Daivaro Baranausko nuotr./Daivaro Baranausko įamžinta šiaurės pašvaistė.

Pašvaistę galėjo ir išvysti sostinės gyventojai, tiesa, jeigu būtų nepatingėję pakeliauti kiek toliau nuo miesto šviesų. Žinomas gamtos fotografas Marius Čepulis Šiaurės pašvaistės vaizdus fiksavo prie Vilniaus rajone esančio Minkelių ežero.

„Vakar daugelis matėt pašvaistę ar jos nuotraukas. Aš su pavydu stebėjau, kaip kolegos spygauja iš džiaugsmo, nes pats galėjau iš namų išvykti tik 10. Pasiėmiau sūnų, nulėkėm iki ežeriuko ir pataikėm ant paskutinio antros bangos pliūpsnio“, – savo paskyroje rašė fotografas M.Čepulis.

Gamtos fotografas Mindaugas Ilčiukas savo feisbuko profilyje dalinosi vaizdais, užfiksuotais ne per toliausiai nuo Kauno – apie 30 km nuo laikinosios sostinės nutolusiame Cinkiškių kaime, Kauno rajone.

„Didžiausias aktyvumas 2023-02-27 d. buvo apie 20 val., tačiau tuo metu man dar miesto šviesos trukdė kažką įžiūrėti. Nuvykus į keletą numatytų vietų užmiestyje – tolumoje tik žalsvai žėrėjo dangus, o pašvaistė buvo nurimusi. Jau mintyse pradėjo suktis „gal nespėjau...“, tačiau telefono programėlės neleido prarasti vilties. Apie 23 val. šviesos pradėjo ryškėti, pasirodė ir plika akimi matomi rausvi stulpai! Antras šviesų pliūpsnis įvyko 23.10–23.30 val.“, – rašė M.Ilčiukas.

Šiaurės pašvaistė susidaro Saulės vėjo atneštoms dalelėms susidūrus su Žemės atmosfera. Tiesa, tokie reiškiniai dažniau vadinami poliarine pašvaiste, kadangi gali būti stebiti ne tik Šiaurės, bet ir Pietų pusrutulyje – tokios pašvaistės susidarančios netoli Pietų poliarinio rato yra vadinamos aurora australis arba tiesiog Pietų pašvaiste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius