Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antradienį danguje – dalinis Saulės užtemimas: kitas įvyks tik po 1,5 metų

Spalio 25 d. (antradienio) popietę danguje bus galima pamatyti įspūdingą reginį – dalinį Saulės užtemimą. Visas reiškinys truks dvi valandas, o jo maksimumo metu Mėnulis uždengs net 59 proc. Saulės.
Saulės užtemimas Vilniuje
Saulės užtemimas Vilniuje / 15min.lt skaitytojos Evelinos Pratusevičiūtės nuotr.

Kaip skelbia Lietuvos etnokosmologijos muziejus, Lietuvoje Saulės užtemimas prasidės apie 12 val. 15 min., maksimumą pasieks 13 val. 26 min. – tuomet bus uždengta 59 proc. Saulės – o galutinai pasibaigs 14 val. 37 min.

Dalinis Saulės užtemimas įvyksta tada, kai Saulė, Mėnulis ir Žemė išsidėsto vienas priešais kitą, tačiau ne idealioje tiesėje.

Kitas dalinis Saulės užtemimas Lietuvoje matysis tik 2025 m. kovo 29 d., jo metu bus uždengta apie 15 proc. saulės disko diametro. Tuo tarpu visiškas Saulės užtemimas Lietuvoje matysis tik po daugiau negu 100 metų – 2126 m. spalio 16 d.

Didžiausia tikimybė pamatyti – pajūrio gyventojams

Tiesa, ruduo Lietuvoje nėra pats palankiausias metas dangaus reiškinių stebėjimui dėl didesnio debesuotumo. Meteorologo Gyčio Valaikos teigimu, kol kas didžiąjai daliai Lietuvos orų prognozės išlieka „stabiliai prastos“.

„Labai didelė tikimybė, kad Vilniaus (kaip ir didžiosios Lietuvos dalies) gyventojai reiškinio negalės stebėti, nes dangus bus apsiniaukęs, didelė ir rudeniško lietaus tikimybė“, – 15min komentavo meteorologas.

Tiesa, jis taip pat pastebėjo, kad geriausios sąlygos susidarys pajūryje – ten gali būti daugiau pragiedrulių.

Stebėti – tik su specialia įranga

Norintiems stebėti dalinį Saulės užtemimą reikėtų pasiruošti iš anksto, mat plika akimi žiūrėti į Saulę – kenksminga akims.

Lietuvos etnokosmologijos muziejus rekomenduoja naudoti teleskopą arba žiūronus su specialiais filtrais. Taip pat galima naudoti specialiai Saulei stebėti skirtą plėvelę, arba suvirintojo akinius.

Neturint specialios įrangos, Saulės užtemimus patartina stebėti internete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius