Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Antrasis „Blue Origin“ skrydis: ar W.Shatneris taps pirmuoju aktoriumi, pakilusiu į kosmosą?

JAV technologijų milijardieriaus Jeffo Bezoso bendrovė „Blue Origin“ patvirtino, kad Williamas Shatneris, seriale „Žvaigždžių kelias“ (angl. „Star trek“) vaidinęs Kapitoną Kirką, spalio 12 d. iš Teksaso išskris į kosmosą.
Williamas Shatneris seriale „Žvaigždžių kelias“
Williamas Shatneris seriale „Žvaigždžių kelias“ / Vida Press nuotr.

Seniausias žmogus kosmose

Būdamas 90 metų, aktorius taps seniausiu žmogumi, skridusiu į kosmosą.

„Jau seniai girdėjau apie kosmosą. Naudojuosi galimybe pamatyti jį savo akimis. Koks stebuklas“, – pareiškime sakė W.Shatneris.

W.Shatneris prisijungs prie trijų kitų žmonių, skrendančių „Blue Origin“ raketa „New Shepard“, ir dalyvaus antrajame bendrovės vykdomame žmonių skrydyje į kosmosą.

Prie pirmojo skrydžio su įgula liepos mėn. prisijungė „Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas kartu su savo broliu, 82 metų amžiaus kosmoso lenktynių pradininku ir 18 metų studentu.

Kaip ir ankstesnio skrydžio metu, tikimasi, kad spalio mėnesio kelionė truks apie 10 minučių ir įgula pakils vos už Karmano linijos – plačiausiai pripažintos kosmoso ribos, esančios 100 km virš Žemės.

Kompanija „Blue Origin“ pranešė, kad skrydžio metu taip pat dalyvaus jos misijų ir skrydžių operacijų viceprezidentė Audrey Powers, taip pat buvęs NASA inžinierius ir vienas iš programinės įrangos bendrovės, kuri specializuojasi klinikinių tyrimų srityje, įkūrėjų.

Kanados aktorius W.Shatneris garsėjo tuo, kad septintajame dešimtmetyje originaliame televizijos seriale „Žvaigždžių kelias“ vaidino laivo „USS Enterprise“ kapitoną Jamesą T.Kirką, o vėliau vaidino šios frančizės filmuose.

2013 m. pasirodė pranešimų, kad jis atsisakė sero Ričardo Bransono pasiūlymo skristi į kosmosą su „Virgin Galactic“ – milijardieriaus kosminių kelionių bendrove. 2011 m. aktorius prisipažino, kad atsisakė pasiūlymo, nes milijardierius esą norėjo, kad jis sumokėtų už kelionę.

Ne pirmas aktorius kosmose

„Žvaigždžių kelio“ žvaigždė nebus pirmasis originalios aktorių grupės narys, palikęs planetą.

Pernai „The Times“ atskleidė, kad 2008 m., praėjus trejiems metams po D.Doohano mirties, į Tarptautinę kosminę stotį buvo slapta atgabenti Montgomerį Skotą vaidinusio Jameso Doohano pelenai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./J.Bezoso skrydis į kosmosą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./J.Bezoso skrydis į kosmosą

J.Bezoso bendrovės „Blue Origin“ sukurtas „New Shepard“ skirtas sparčiai augančiai kosmoso turizmo rinkai.

„Naująja kosmoso erdve“ vadinamose lenktynėse dėl pigių komercinių kelionių į kosmosą dalyvauja vis daugiau verslininkų.

„Blue Origin“ pastarosiomis dienomis pateko į laikraščių antraštes po to, kai 21 dabartinis ir buvęs darbuotojas pareiškė, kad įmonė ignoravo saugos problemas, siekdama įgyti pranašumą kosmoso lenktynėse, be to, skundėsi dėl seksizmo kultūros.

Bendrovė „Blue Origin“ atmetė kaltinimus ir teigė, kad palaiko savo saugos rezultatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius