-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arabijos dykumos paslaptis: mokslininkai paaiškino, iš kur ant žemės atsirado aitvaro formos statiniai

Pirmą kartą V raidės formos statinius praėjusio amžiaus trečiajame dešimtmetyje pastebėjo Didžiosios Britanijos oro pajėgų pilotai, o daugiau nei šimtmetį ekspertai diskutavo, kodėl jie buvo pastatyti.
Arabijos dykuma
Arabijos dykuma / Shutterstock.com

Visame Arabijos pusiasalyje, nuo Jordanijos iki Saudo Arabijos, Sirijos, Armėnijos, Kazachstano ir Irako, mokslininkai iš dangaus aptiko tūkstančius didžiulių akmeninių statinių.

Neseniai darytos palydovinės nuotraukos ir bepiločių orlaivių tyrimai ʿUwayriḍ vietovėje Saudo Arabijoje dabar patvirtina visuotinai paplitusį įtarimą.

Archeologai, tyrinėjantys šiuos senovinius akmeninius raštus, kartais vadinamus „dykumos aitvarais“, mano, kad jie greičiausiai buvo naudojami kaip masinės medžioklės spąstai, rašo „Science Alert“.

Atrodo, kad dešimtys anksčiau nežinomų dykumos aitvarų, neseniai rastų šiaurės vakarų Saudo Arabijoje, pastatyti turint omenyje tą pačią funkciją.

Vieni V formos statiniai nukreipia į duobę, kiti – į uolą, treti – į aptvarą.

Visi trys dizainai leidžia manyti, kad kadaise jie buvo naudojami laukinių gyvūnų bandoms nukreipti į mirtį arba nelaisvę.

„Paprastai sutariama dėl aitvarų formos paskirties: gyvūnai buvo varomi (aktyvi aitvarų sistema) arba nukreipiami (pasyvi aitvarų sistema) į ribotą teritoriją statinio sienomis“, – rašo naujojo tyrimo autoriai, – „Dabar pripažįstama, kad dažniausiai šios konstrukcijos buvo naudojamos gyvūnų, dažniausiai gazelių ir kitų žolėdžių kanopinių, galbūt ir dygliuotųjų, laukinių arklinių ir stručių, medžioklei.“

Norint išsiaiškinti, kokie konkrečiai gyvūnai buvo viliojami į šias gaudykles, reikia atlikti daugiau kasinėjimų, tačiau faktas, kad jos aptinkamos ir kitose Arabijos pusiasalio dalyse, rodo, jog tai buvo populiari ir veiksminga išgyvenimo strategija.

Toliau į pietus esantys dykumos aitvarai paprastai yra sudėtingesni ir labiau koncentruoti. Kartais jie sujungia kelias V formos figūras.

Apie Saudo Arabijos dykumų aitvarus žinoma jau kelis dešimtmečius, tačiau mokslo bendruomenė jiems skyrė stebėtinai mažai dėmesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius