Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Astronomai atrado arčiausiai mūsų esančią uolingą Žemės dydžio egzoplanetą

Maždaug už 39 šviesmečių nuo mūsų aplink nedidelę žvaigždę skrieja uolinga žemės dydžio planeta. Ji astronomams suteiks unikalią galimybę tyrinėti, kaip už Saulės sistemos ribų formuojasi planetos, rašo „Reuters“.

„Ši planeta neįprasta tuo, kad ji skrieja visai šalia savo mažos žvaigždės. Faktas, kad planeta yra arti reiškia, kad ją mums tyrinėti bus kur kas lengviau. Iš žvaigždės sklinda daug šviesos, todėl galime daugiau sužinoti ir apie jos planetą“, – sakė astronomas Zachas Berta – Thompsonas iš Masačusetso technologijų instituto JAV.

GJ1132b yra arčiausiai mūsų galaktikos kada nors atrasta planeta. Jos klimatas panašus į Veneros, o paviršiaus temperatūra pasiekia daugiau nei 260 laipsnių Celsijaus.

Toliau mokslininkai stebės žvaigždę ir sieks nustatyti, ar aplink ją yra daugiau planetų. Taip pat ketinama žengti pirmuosius žingsnius, kad būtų ištirta planetos atmosfera.

„Vien Paukščių Tako galaktikoje yra milijardai planetų. Aš apie jas galvoju kaip apie užverstas knygas lentynoje, kurios labai toli nuo mūsų. Mūsų atrasta planeta GJ1132b yra pakankamai arti, ji skrieja aplink gana mažą žvaigždę, kurią mes galime detaliai ištirti. Taigi mes tą knygą galime paimti nuo lentynos, atversi ir pradėti skaityti detalią šio pasaulio istoriją, nepaisant to, kad žvaigždė yra už Saulės sistemos“ , – aiškino Z.Thompsonas.

GJ1132b yra arčiausiai mūsų galaktikos kada nors atrasta planeta. Jos klimatas panašus į Veneros, o paviršiaus temperatūra pasiekia daugiau nei 260 laipsnių Celsijaus. Planetoje per karšta, kad galėtų egzistuoti vanduo ir gyvybė, tačiau jos atmosfera neišgaravusi.

Atrasta planeta už Žemę didesnė 1,2 karto, jos masė – 1, 6 karto didesnė nei Žemės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius