Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Astronomai įspėja: verslui paleidus visus planuojamus palydovus, galime nebematyti žvaigždžių

Tarptautinės astronomų sąjungos mokslininkai paskelbė, kad vienas ryškiausių naktiniame danguje matomų objektų šiuo metu yra nebe žvaigždė ar planeta, o mobiliojo ryšio prieigą užtikrinantis palydovas „BlueWalker 3“. Tai gali būti tik pradžia – iš viso pasaulio kompanijos norėtų į orbitą paleisti net iki pusės milijono įvairių palydovų.
Etnokosmologijos muziejuje buvo stebimas Merkurijaus tranzitas per Saulę
Etnokosmologijos muziejuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„BlueWalker 3“ gali būti vienas iš daugelio planuojamų palydovų, trukdysiančių Žemės orbitoje trukdysiančių astronominiams stebėjimams.

„Daugeliui dangaus stebėtojų visame pasaulyje jis yra nepriimtinai ryškus“, – portalui Space.com sakė straipsnio apie šį atradimą bendraautorė ir IAU Tamsiųjų ir tyliųjų dangaus kūnų apsaugos nuo palydovų trukdžių centro (IAU CPS) narė Meredith Rawls.

Tarptautinė astronomų sąjunga rekomenduoja, kad žemoje Žemės orbitoje esančių dirbtinių palydovų didžiausias ryškis būtų +7. „BlueWalker 3“ gali būti šimtus kartų ryškesnis, nustatė tyrimo autoriai.

Tuo tarpu bendrovė „AST SpaceMobile“ teigia planuojanti užtikrinti plačiajuosčio ryšio aprėptį su 90 panašių palydovų, įskaitant 5, kuriuos planuojama paleisti 2024 m. pradžioje, rašo „Scientific American“.

Kompanijos „AST SpaceMobile“ sukurtos 5G ryšio sistemos dalis „BlueWalker 3“ buvo paleistas 2022 m. rugsėjį. Jau tada girdėjosi nuogąstavimų, kad šis palydovas taps ryškiu dirbtiniu šviesuliu – jie išsipildė.

Tai ne pirmas kartas, kai dirbtinių dangaus šviesų klausimas atsiduria astronomų dėmesio centre. Anksčiau jie buvo sunerimę dėl gausiai atsirandančių palydovų megaspiečių, tokių kaip „SpaceX Starlink“, kurių blizgantys paviršiai kartais trukdo matyti kosmosą iš Žemės.

„SpaceX“ į orbitą iškėlė daugiau kaip 5 000 palydovų, o viso pasaulio bendrovės pasiūlė artimiausiais metais į orbitą paleisti daugiau kaip pusę milijono palydovų – toks scenarijus, kaip baiminasi astronomai, gali trukdyti moksliniams Visatos stebėjimams, rašo „Scientific American“.

„[Tyrimas]rodo, kad palydovų ryškumas neturi ribų. Esu susirūpinęs, kad per ateinantį dešimtmetį paleisime labai daug didelių palydovų, ir tai visiems laikams pakeis naktinio dangaus vaizdą“, – cituojamas Mičigano universiteto astronomas emeritas Patrickas Seitzeris, kuris tyrime nedalyvavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius