Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Atsargiai – net ir prie kompiuterio prijungtos ausinės gali tapti šnipu

Įdomus faktas: jeigu skubiai reikia mikrofono, bet jo neturite po ranka, tą funkciją gali atlikti ir paprasčiausios ausinės. Bauginantis faktas: Izraelio Ben Guriono universiteto tyrėjai išsiaiškino, kad ausinės gali būti panaudotos kaip nuotolinė pasiklausymo priemonė, rašo engadget.com.
Ausinės ir klaviatūra
Nenaudojate? Atjunkite! / BFL nuotr.

Formaliai kompiuterių specialistai iš Izraelio „nulaužė“ ne ausines, o patį kompiuterį, prie kurio jos prijungiamos. Tyrėjai sukūrė ir nelabai doriems tikslams pritaikomą programinę įrangą, kuri „RealTek“ kodekus – garso technologiją, esančią praktiškai visuose kompiuteriuose – modifikuoja taip, kad garso perdavimo įranga, prijungta prie kompiuterio, gali būti traktuojama kaip garso priėmimo įranga. Ir visa tai gali būti atliekama nuotoliniu būdu, tad specialiai infekuotas kompiuteris, netgi jei prie jo nėra prijungta jokių garso priėmimui tinkamų priedų, gali tapti pasiklausymo aparatu.

O bandymu metu naudojus niekuo neišsiskiriančias „Sennheiser“ ausines buvo galima įrašyti tokios kokybės garsą, kad įmanoma buvo suprasti ir už 6 metrų besikalbančius žmones.

Mokslininkų sukurta programinė įranga „Speake(a)r“ savo pirmine paskirtimi nėra piktybinė – ja tik buvo tikrinama teorija. Tačiau patys tyrimo autoriai teigia, kad grėsmė yra labai reali. „Žmonės net nepagalvoja apie tokį privatumo pažeidimo būdą. Net nuo kompiuterio atjungus mikrofoną, jeigu liko prijungtos ausinės, jūsų pokalbį galima išgirsti“, - sakė tyrėjų komandos vadovas Mordechai Guri.

VIDEO: "SPEAKE(a)R: Turn Speakers to Microphones for Fun and Profit"

Kol kas tyrėjai bandymus atliko tik su „Windows“ kompiuteriais, kuriuose yra „RealTek“ garso įranga, tačiau neatmestina galimybė, kad panašiai galima koreguoti ir mobiliųjų įrenginių – planšečių ir telefonų – įrangą. Kol kas nesama jokios informacijos, kad tokią galimybę išnaudojanti programinė įranga būtų naudojama žvalgybos organizacijų, tačiau jeigu tikrai rūpinatės savo privatumu ir nešiojamojo kompiuterio kamerą esate užklijavę nepermatoma lipnia juosta, galbūt prasminga būtų ir atjungti ausines, jeigu jos tuo metu nėra naudojamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius