Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Atsinaujino „Windows 10“: kokios naujovės pačios smagiausios?

Pastaraisiais mėnesiais „Microsoft“ su didelės savanorių kariaunos pagalba tobulino stambų „Windows 10“ funkcinį atnaujinimą, pavadintą „Creators Update“ - o jau šiandien šį atsinaujinimą nemokamai gali atsisiųsti visi, kurių kompiuteriuose įdiegtos senesnės „Windows 10“ versijos. „The Verge“ žurnalistai, kelis pastaruosius mėnesius skyrę naujų funkcijų ir galimybių bandymams, atrinko įdomiausias atnaujinimo detales.
„Microsoft“ naujovių pristatymas
„Microsoft“ naujovių pristatymas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Cortana“ nustatymai

Jeigu „Windows 10 Creators Update“ įdiegsite į tuščią kompiuterį arba įsigysite naują kompiuterį su „Windows 10“, pastebėsite, kad skaitmeninis asistentas „Cortana“ atlieka savotišką diegimo vedlio vaidmenį – ji vartotojo komandų ir pageidavimų klausosi mikrofonu, o savo informaciją pateikia per garso kolonėles arba ausines. Žinoma, standartinė ekrano, klaviatūros ir pelės sąsaja vis dar reikalinga, nes tenka ir pasirinkti belaidžio interneto stotelę, ir slaptažodžius suvesti, tačiau didelę dalį operacinės sistemos pritaikymo sau galima atlikti balsu.

VIDEO: Windows 10 Creators Update - Official Release Demo

Naujovė yra iš tiesų smagi, tačiau jos naudojimas – neprivalomas. Ir kokį „Windows 10“ parengimo darbui kelią bepasirinktumėte, jis iš tiesų bus paprastesnis už ankstesnius analogiškus procesus – ypač jeigu lygintume su tokiomis senomis „Windows“ versijomis, kaip iš palaikomų sistemų sąrašo antradienį pašalinta „Vista“.

Žaidimų režimas

Išleidžiant „Creators Update“, „Microsoft“ sutelkė visą dėmesį į žaidimų patirties gerinimą. Naujas žaidimų režimas („Game Mode“), kurį galima rasti „Xbox“ programėlėje, koreguoja pagrindinio ir grafikos procesoriaus resursų perskirstymą taip, kad visas dėmesys būtų skiriamas konkrečiai žaidimams. Šio režimo paskirtis – sumažinti fone veikiančių procesų naudojamus išteklius ir tkiu būdu užtikrinti, kad žaidimo patirtis būtų kuo sklandesnė.

VIDEO: Introducing Game Mode for Windows 10

„Windows 10“ skirtoje „Xbox“ programėlėje taip pat atsirado funkcija „Beam streaming“, primenanti interneto paslaugą „Twitch“. Ji bet kuriam vartotojui suteikia galimybę transliuoti savo žaidimo vaizdą draugams. Tiesa, kad ši funkcija veiktų, būtinai reikės įjungti Žaidimų režimą. Nors teoriškai šis režimas turėtų būti įjungiamas kiekvienam žaidimui atskirai, praktiškai bent jau ateityje patys žaidimų kūrėjai turėtų pasirūpinti, kad paleidus žaidimą į koreguotą režimą būtų pereinama automatiškai.

„Vaizdas vaizde“

„Microsoft“ įdiegė „Vaizdas vaizde“ funkcionalumą visoms „Universal Windows“ tipo programėlėms. Pavyzdžiui, pagal nutylėjimą įdiegta „Movies & TV“ programėlė, per kurią galima žiūrėti televizijos laidas arba filmus, dabar pasileidus kokį nors kitą programėlės langą liks ekrane, tad galėsite ir toliau žiūrėti mėgiamą filmą net tuo pačiu metu naudodamiesi, tarkime, interneto naršykle. Kol kas tokį funkcionalumą palaiko tik pačių „Microsoft“ sukurtos programėlės, tačiau ateities atnaujinimuose jis turėtų atsirasti ir visų kitų kūrėjų programinėje įrangoje.

Naktinio darbo režimas

„Microsoft“ į „Creators Update“ įtraukė ekrano švytėjimo reagavimo į aplinkos sąlygas funkcionalumą. „Night Light“ funkcija, vakarinio apšvietimo sąlygomis sumažinanti iš ekrano sklindančios mėlyno spalvos kiekį, iš esmės atkartoja tai, ką jau sugeba įrenginiai su „iOS“, „macOS“ ir „Android“ sistemomis įdiegus į jas trečiųjų šalių programėlę, tačiau „Windows“ sistemoje tai bus daroma be jokių papildomų priemonių diegimo.

VIDEO: Windows 10 Insider new feature Night Light or Blue Light Reduction and what it is

Dinaminis užraktas

Dinaminis užraktas („Dynamic Lock“) - tai visiškai nauja funkcija, sukurta kaip priešprieša „Windows Hello“. Tarp „Microsoft“ programuotojų „Windows Goodbye“ vadinta funkcija leidžia automatiškia užrakinti kompiuterį vis nuo jo pasitraukus. Su kompiuteriu galima suporuoti kokį nors „Bluetooth“ ryšį palaikantį įrenginį – dėvimosios elektronikos aksesuarą ar išmanųjį telefoną. Ryšiui tarp įrenginių nutrūkus (jūsų kišeniniam ar dėvimam įrenginiui pasitraukus per toli nuo kompiuterio) kompiuteris užrakinamas.

Trimatis „Paint“

Viena iš esminių „Windows 10 Creators Update“ idėjų – kūrybiškumo skatinimas ir trimatės kūrybos galimybių suteikimas. Akivaizdžiausia šios idėjos realizacija yra „Paint 3D“. Kaip galima suprasti iš pavadinimo, tai yra kiekviename „Windows“ kompiuteryje esančios „Paint“ programėlės patobulinimas – ji yra praktiškai neatpažįstamai patobulinta, modernizuota. Dabar su „Paint“ galima kurti trimačius objektus patiems ar įsikelti juos iš interneto bendruomenės „Remix 3D“ pasiūlymų.

VIDEO: Hands on with Microsoft Paint 3D - The next version of Paint!

Be to, programėlė dabar yra kur kas labiau pritaikyta naudoti lietimui jautriuose ekranuose, taip pat naudojant specialų rašiklį.

Su „Paint 3D“ sukurtais objektais galima dalintis per tą pačią „Remix 3D“ platformą, manipuliuoti jais naudojant „Windows Mixed Reality“ ar „HoloLens“ papildytosios realybės įrangą.

Nuotraukų ir vaizdo įrašų ženklinimas

Nors formaliai žiūrint tai nėra išskirtinė „Windows 10 Creators Update“ funkcija, tačiau standartinėje „Photos“ programėlėje atsirado nuotraukų ženklinimo funkcija – ji leidžia pasižymėti bet kurią fotogalerijoje esančią nuotrauką ir lengvai ja pasidalinti elektroniniu paštu ar socialiniais tinklais. Ta pati funkcija veikia ir žemėlapiuose (žemėlapių programėlė pagal pirštu nubrėžtą maršrutą netgi surašo nuorodas!), ir vaizdo įrašuose. Tiesa, elektroninio pašto programoje ženklinimas dar neveikia. Tačiau galima manyti, kad tai yra reikalingų permainų pradžios požymis.

VIDEO: Windows 10 Creators update hands-on

Paspartintas „Windows Hello“

Vienas iš netikėtų „Windows 10“ atnaujinimo efektų – paspartėjęs „Windows Hello“ kompiuterio atrakinimo būdas. „Microsoft“ patobulino veido atpažinimo procesą – o pritaikant kompiuterį asmeniniams poreikiams „Windows Hello“ parodo, kaip tiksliai skenuoja vartotojo veidą ir jį atpažįsta.

Patobulinta „Microsoft Edge“ naršyklė

Su „Creators Update“ pasikeitė ir naršyklės „Edge“ funkcionalumas. Atsirado naujovė, leidžianti „atidėti“ naudojamus skirtukus vėlesniam panaudojimui. Iš esmės tai yra būdas išsisaugoti darbo naršyklėje būseną laikinai pereinant prie „švaraus“ naršyklės lango. Labiausiai tai turėtų žavėti tuos vartotojus, kurių darbą naršykle nuolat apsunkina dešimtys skirtukų. Tiesa, kitus vartotojus nauji mygtukai naršyklės sąsajoje gali tik trikdyti.

VIDEO: Windows 10 Creators Update - Microsoft Edge Features

Be to, „Edge“ naršyklėje atsirado automatinis elektroninių knygų formatų palaikymas, o iš „Windows Store“ galima įsigyti ir atsisiųsti elektronines knygas.

Geresnė atnaujinimų periodiškumo ir duomenų privatumo kontrolė

Vienas iš funkciniu požiūriu ne itin reikšmingų, tačiau privatumą paranojiškai vertinantiems asmenims itin svarbių atnaujinimų – pakeista kompiuterio atnaujinimų ir duomenų siuntimo į „Microsoft“ serverius kontrolė. Dabar atnaujinimo atsisiuntimą galima atidėti savaitei, konfigūruoti kompiuterį taip, kad aktyviomis kompiuterio naudojimo valandomis būtų pažymėtos 18 iš 24. Dėl to „Microsoft“ turėtų susilaukti mažiau vartotojų skundų dėl darbo metu automatiškai persikraunančių kompiuterių ir suteiks daugiau kontrolės vartotojams.

Keičiasi ir privatumo valdymo centras. Diegiantis atnaujinimą jūsų bus paprašyta pakartotinai peržiūrėti ir, esant reikalui, pakeisti leidimus į „Microsoft“ serverius siųsti diagnostikos, buvimo vietos, kalbos atpažinimo, reklamų pritaikymą vartotojui lemiančius duomenis. Tokiu būdu „Microsoft“, reaguodama į vartotojų kritiką, bando didinti skaidrumą.

VIDEO: Hands-on Windows 10 Build 15007 Creators Update, Privacy Settings

Bendrai vertinant „Creators Update“ savo turiniu nėra labai turtingas atnaujinimas – jo apimtis funkciniu požiūriu yra kur kas mažesnė, nei pernykščio „Anniversary Update“. Tačiau dar šiais metais turėtume sulaukti ir kito stambesnio funkcinio sistemos atnaujinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius