TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Audros įkarštyje: kaip telefonu nufotografuoti žaibus?

Dažniausiai fotografuodami pasitelkiame išmaniųjų telefonų kamerų automatinius režimus. Tačiau norint padaryti įspūdingą kadrą neįprastomis sąlygomis – tamsoje, judant ar žaibuojant – automatinių nustatymų negana. Vis dėlto išsigąsti neverta – užtenka vos kelių korektūrų ir audros įkarštį už lango įamžinti sugebės kiekvienas.
Žaibas
Žaibas / Vida Press nuotr.

Tokius kaip išmanusis telefonas ar nešiojamas kompiuteris yra saugu naudoti audros su žaibais metu, jei jie nėra prijungti prie elektros tinklo. Taip yra todėl, nes telefonas yra mažos galios įrenginys ir negali pritraukti žaibo.

Vis dėlto saugiausia vieta griaustiniui aidint – namai. Įspūdingus audros vaizdus galima padaryti stovint už lango, o maksimaliam saugumui užtikrinti reikėtų išjungti visus įrenginius iš elektros lizdų.

Žaibams užfiksuoti yra sukurta begalė programėlių, iš kurių dauguma – mokamos. Jei nesate pasirengę įsigyti papildomo įrankio, štai universalūs patarimai, ką patys galite pasireguliuoti savo „Android“ ir „Apple“ išmaniuosiuose.

Įjunkite HDR

Esant sudėtingam ar nepakankamam apšvietimui, telefono kameros nustatymus reikėtų pasirinkti rankiniu būdu fotografuojant RAW režimu, kuris yra daugumoje išmaniųjų telefonų.

Nors RAW failai yra daug didesni ir užima daugiau vietos telefone, tačiau jie yra itin aukštos kokybės ir užtikrina plačias redagavimo galimybes.

123RF.com nuotr./telefonas
123RF.com nuotr./telefonas

Tuo tarpu HDR (angl. High Dynamic Range) funkcija nuotraukai gali suteikti daugiau ryškių detalių ir spalvų, rašo „Phone Arena“.

Jautrumas šviesai

Dėmesį reikėtų skirti ir jutiklio šviesos jautrumo (ISO) funkcijai.

Kuo ISO skaičius aukštesnis, tuo kamera jautresnė šviesai – tad patartina ISO parametrą nustatyti ties 100.

Tačiau reikėtų nepersistengti – kuo didesnį ISO skaičių nustatysite, tuo nuotraukoje matomas grūdėtumas bus didesnis.

Užrakto greitis

Žaibas trenkia akimirksniu – pernelyg greitai, kad jį būtų galima užfiksuoti vienu mygtuko paspaudimu. Tačiau yra būdas jį užfiksuoti naudojant fotografavimo greičio (angl. „Shutter speed“) funkciją.

Fotografavimo greitis išreiškiamas sekundės dalimis – štai 1/4 reiškia ketvirtį sekundės. Lėtesnis greitis suteikia daugiau šviesos kameros jutikliui, o greitesnis – mažiau šviesos.

123RF.com nuotr./Kelionės
123RF.com nuotr./Kelionės

Fotografuojant rekomenduojama naudoti greitį tarp 1/60 ir 1/125 sekundžių. Nors lėčiausias greitis ir užtikrina daugiau šviesos, jo patartina vengti, nes taip sumažinamas vaizdo aštrumas.

Žaibų fiksavimas vaizdo įrašais

Dar vienas puikus būdas užfiksuoti žaibą – vaizdo įrašai. Panašiai kaip ir naudojant laiko intervalų metodą, paspauskite mygtuką įrašyti ir leiskite telefonui atlikti visą darbą, rašo „iPhone photography school“.

Svarbiausia – nepamirškite nustatykite aukščiausios kokybės / kadrų per sekundę vaizdo įrašo nustatymus, pavyzdžiui: „4k at 60fps“. Galutinį vaizdo įraša galite peržiūrėti, sustabdyti geriausias vietas ir jas išsikirpti kaip atskirus vaizdus.

Dar vienas variantas – pastatyti telefoną ant trikojo ir padaryti laiko intervalo (angl. time-lapse) nuotraukas.

Nuotraukos redagavimas

Galiausiai, nepamirškite paredaguoti gautos nuotraukos taip, kad ji atrodytų dar gražesnė. Tiesa, nors filtrus naudoja didžioji dauguma soc. tinklų vartotojų, ne visi jie yra verti dėmesio.

123RF.com nuotr./Žaibas
123RF.com nuotr./Žaibas

Tam, kad nuotraukos neatrodytų per daug apdirbtos, patartina naudoti „VSCO“ arba „PicsArt“ programėles. Jose išsirinkite norimą filtrą, pakoreguokite nuotraukos ryškumą ar kontrastą.

„VSCO“ geriausiai tinka kokybiškiems filtrams taikyti ir ekspozicijos nustatymams pakeisti. Jei norite naudoti sudėtingesnius įrankius, pavyzdžiui, dėmių šalinimą, tuomet tam puikiai tiktų „Photoshop“ programėlė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius