Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Australijoje ryklys tris kartus užpuolė banglentininką: ar tokios mirtinos atakos – dažnas reiškinys?

Australijoje ryklys užpuolė banglente prie Pietų Australijos krantų plaukiojusi vyrą. Pranešama, kad ryklys prie aukos grįžo tris kartus ir galiausiai kūną nusitempė po vandeniu. Tai – netipiškas elgesys ir taip reto užpuolimo metu, rašo „Live Science“.
Ryklys
Ryklys / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Australija Ryklys

46 metų mokytojas Simonas Baccanello gegužės 14 d. plaukiojo banglente prie Pietų Australijos krantų. Jis buvo vienas iš dešimties tuo metu vandenyje buvusių banglentininkų.

Vienas iš užpuolimo liudininkų Jaidenas Mileris „Adelaide Advertiser“ pasakojo: „Mačiau, kaip jo lenta juda, o tai reiškia, kad jis yra po vandeniu, ir jo lenta traukiama po vandeniu. Jis [Baccanello] buvo dingęs. [Mes] matėme, kaip ryklys tiesiog mėtėsi iš paskos. Akivaizdu, kad ryklys jį paleido, grįžo ir trečią kartą jį pagavo“.

Gegužės 15 d. išplatintame pareiškime Pietų Australijos policija teigė, kad vyras laikomaa mirusiu, nes gelbėjimo tarnybos nerado jo kūno, tačiau rado hidrokostiumo gabalą ir balto polistirolo gabalėlius, kurie, kaip manoma, buvo banglentės medžiaga.

Mirtinos ryklių atakos pasitaiko itin retai. Remiantis Floridos muziejaus duomenimis, 2022 m. pasaulyje buvo žinomi penki mirtini išpuoliai.

Dauguma ryklių užpuolimų įvyksta dėl klaidos. Žiūrint iš apačios, plaukikų ir banglentininkų beveik neįmanoma atskirti nuo ruonių – mėgstamiausio ryklių grobio. Daugeliu atvejų ryklys užpuolęs auką supranta, kad žmogus nėra maistas, ir plaukia tolyn. Kraujo netekimas po užpuolimo yra pagrindinė mirties priežastis.

Floridos muziejaus ryklių tyrimų programos direktorius Gavinas Nayloras sakė, kad ryklys, pakartotinai užpuolantis vieną žmogų, yra „netipiškas, bet ne negirdėtas atvejis“.

„Jei įkandimo motyvas yra plėšrumas ar teritorinis priklausomumas, jie gali įkąsti pirmą kartą, o paskui vėl sugrįžti ir vėl įkąsti“, – „Live Science“ sakė jis. Grįžimo prie aukos priežastis priklauso nuo susijusios rūšies, kuri pastarojo incidento atveju nežinoma.

Gyvūno emocinė būsena taip pat turi įtakos tam, kiek jis agresyvus ir ar sugrįš vėl įkąsti.

„Jei ryklys yra susijaudinęs ir maitinosi ten, kur yra kitų ryklių, konkuruojančių dėl riboto maisto, jis gali būti įsiaudrinęs ir atkaklesnis ir (arba) agresyvesnis“, – pridūrė jis.

M.Baccanello yra antras žmogus, kurį šiemet Australijoje nužudė rykliai. Vasario 4 d. Vakarų Australijoje šešiolikmetę Stelą Berry, įšokusią į vandenį paplaukioti, mirtinai užpuolė bukasnukis ryklys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius