-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijoje įvykusių pratybų „Zapad 2021“ apžvalga: kokie scenarijai buvo žaidžiami?

Rugsėjo 10–16 dienomis Baltarusijos, Rusijos ir Kaliningrado srities poligonuose vyko, ko gero, svarbiausios pastarųjų ketverių metų pratybos: jų scenarijai sukėlė nerimą ne tik Lietuvai.
„Zapad“ pratybos
„Zapad“ pratybos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Oficialiai teigta kad „Zapad-21“ pratybos bus gynybinio pobūdžio. Pratybų scenarijai visgi sukėlė nerimo ne tik Lietuvai, bet ir Lenkijai bei Latvijai. Turint galvoje pabėgėlių situaciją Baltarusijoje ir Baltarusijos geopolitinę situaciją bei valdžios veiksmus siekiant išlaikyti autoritarinį režimą, baimintasi dėl didelio masto Rusijos karių dislokavimo jos teritorijoje.

Lenkijos spaudoje mirgėjo straipsniai apie rengiamas provokacijas, o pasak Rusijos Gynybos ministerijos dar rugpjūtį paskelbtos informacijos, „Zapad-21“ pratybose Rusijos ir Baltarusijos teritorijoje turėjo dalyvauti iki 200 tūkst. karių, apie 80 lėktuvų ir sraigtasparnių, iki 760 karinės technikos vienetų, įskaitant 290 tankų, 240 pabūklų, reaktyvinių salvinės ugnies sistemų ir minosvaidžių, taip pat iki 15 kovinių laivų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Zapad“ pratybos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Zapad“ pratybos

Pratybų scenarijai iš esmės nėra nauji, labiau vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kad Rusija ir Baltarusija šiemet ribojo užsienio stebėtojų dalyvavimą pratybose.

Pagal viešai paskelbtą mokymų legendą Polesės Respublika (kuri turėtų atitikti Baltarusiją ir Rusija) turėtų simuliuoti gynybą nuo Vakarų valstybių – Neries, Pomorės, Šiaurinės Respublikos bei tarptautinių teroristinių organizacijų. Manoma kad Lietuvai teko Neries pavadinimas, Lenkijai – Pomorės, o Šiaurinė Respublika – Latvija arba kuri nors iš Skandinavijos šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius