Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Britai „Tokamak Energy“ sparčiai juda termobranduolinės energetikos link

Termobranduolinė energetika yra energijos gamybos Šventasis Gralis, kuris nutiestų kelią į ateitį be anglies emisijų. Nesėkmingas milijardus dolerių kainavęs ITER projektas, skirtas pagaminti termobranduolinės energijos reaktorių, nuliūdino mokslininkus ir aplinkosaugininkus. Tačiau kai kurios mažos įmonės kaip „Tokamak Energy“ mano esančios arti paslapties įminimo slenksčio, skelbia „Reuters“.

Britų įmonės teigimu, reaktoriaus sferinė forma ir magnetai, pagaminti naudojant aukštos temperatūros superlaidininkus, leis jau po kelerių metų pasiekti 100 mln. laipsnių Celsijaus. Tai būtų septynis kartus didesnė temperatūra nei Saulės branduolyje – tokios temperatūros reikia norint pasiekti termobranduolinę sintezę.

„Mes dirbame šiek tiek kitaip nei tradicinė termobranduolinės energetikos įmonės ir tai leidžia mums išgauti didesnį plazmos spaudimą duotam magnetiniam laukui. Jos efektyvumo matas vadinamas beta ir naudojant šį pagerintą efektyvumą sukuriame mažesnį įrenginį“, – sakė Billas Huangas, „Tokamak“ vyresnysis inžinierius.

Termobranduolinės sintezės procesai vyksta žvaigždėse, kai lengvi atomų branduoliai, tokie kaip vandenilio, susijungia esant itin dideliam slėgiui ir šilumai.

Termobranduoline energetika domisi ir investuotojai, kurie išleidžia milijonus dolerių nedidelio masto termobranduolinės energetikos projektams dėl potencialiai milžiniškos investicijų grąžos.

„Tokamak Energy“ kuria trečiąjį reaktorių ir tikisi, kad penktos kartos reaktorius galės perduoti energiją į elektrines iki 2030 – ųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius