-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CERN vadovas: Lietuva turi stiprių IT specialistų, kurių reikia centrui

Lietuva turi vienus stipriausių informacinių technologijų (IT) specialistų, kurių paslaugų prireiks didžiausiam pasaulyje mokslinių tyrimų centrui CERN, sako centro vadovas Rolfas-Dieteris Heueris.
CERN vadovas Rolfas Dieteris Heueris
CERN vadovas Rolfas Dieteris Heueris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Interviu žurnalistams Vilniuje antradienį jis pažymėjo, kad Lietuvos siekis tapti asocijuota CERN nare 2017-aisiais. Esą tai yra pozityvus žingsnis, nes tuomet Lietuvos mokslininkai ir specialistai galėtų tapti nuolatiniais CERN personalo nariais, mokslo ir verslo sektorius galėtų tikėtis daugiau užsakymų.

Mums reikia gerų IT specialistų ir aš susidariau įspūdį, kad ši sritis yra viena geriausių Lietuvoje.

„Mokslininkai galėtų tapti personalo nariais, moksliniais bendradarbiais, jie grįžtų į savo šalį įgiję papildomų žinių. Tuo metu privatus sektorius gali bendradarbiauti vykdant tyrimus, plėtojant naujas technologijas, privatus sektorius taip pat gali dalyvauti viešuosiuose pirkimuose – mes galime siūlyti projektus, teikti užsakymus gamintojams, įmonėms, ypač mažoms ir vidutinėms, kurios yra tikrai pajėgios vystyti naujas technologijas“, – pažymėjo R.D.Heueris.

Anot jo, šiuo metu centre dirba 22 Lietuvos mokslininkai, tačiau pasirašius asocijuotos narystės sutartį, jų galėtų būti įdarbinta dar daugiau. CERN vadovas taip pabrėžė, kad centras yra itin patenkintas centre dirbančiais lietuviais, kurie šiuo metu padeda atlikti „vieną iš didžiausių eksperimentų“, t.y. dalyvauja 2012-aisiais atrastų elementariųjų dalelių – Higso bozono – tyrimuose bei daugiausia yra atsakingi už programinę įrangą apdorojant, kalibruojant didžiulius kiekius eksperimento duomenų.

„Mums reikia gerų IT specialistų ir aš susidariau įspūdį, kad ši sritis yra viena geriausių Lietuvoje. Mes norėtumėme jų daugiau. Mes čia nebūtumėme, jei jie neatliktų savo darbo gerai. Mes nesidomime bet kuo, mes domimės gerais specialistais. Galiu pasakyti, kad susidariau teigiamą įspūdį nuo praėjusio vizito pernai metais, taip pat per pirmąsias šio vizito valandas. Ir žinau, kad žmonės, dirbantys CERN centre, yra labai gerai vertinami“, – sakė jis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė po susitikimo su R.D.Heueriu antradienį patvirtino, jog Lietuva sieks asocijuotos narystės CERN – tikėtina, kad įvykdžius reikalavimus, centro nare šalis galėtų tapti jau 2017-aisiais.

Kaip nurodė prezidentūra, Lietuvos mokslininkai su CERN bendradarbiauja daugiau nei du dešimtmečius. Fizikai yra sukūrę prietaisą, skirta radiacijos lygiui eksperimentuose stebėti, tuo metu IT specialistai prisideda ir prie geresnių duomenų valdymo programų kūrimo. CERN taip pat vykdo mokymus pedagogams bei suteikia galimybę studentams atlikti praktiką – vien šiemet centro mokymuose dalyvavo 11 mokytojų iš Lietuvos, o per pastarąjį dešimtmetį praktiką CERN atliko 80 šalies studentų.

CERN – didžiausias pasaulyje mokslinių tyrimų centras, įsikūręs Šveicarijoje ir Prancūzijoje. Šiame centre dirba mokslininkai iš 113 šalių – apie 2500 dirba nuolat, o 12 tūkst. atvyksta įgyvendinti įvairius atskirus projektus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius