-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CŽV paviešino Osamos bin Ladeno skaitmeninę biblioteką

JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) internete paviešino visą skaitmeninį turinį, gautą iš Osamos bin Ladeno asmeninio kompiuterio ir kitų IT įrenginių, 2011 m. gegužės 2 d. surinktų jo name Abotabade (Pakistanas), kur ieškomiausią pasaulio teroristą JAV spec. pajėgos ir nukovė, rašo „Ars Technica“.
Osama bin Ladenas su sūnumi Hamza
Osama bin Ladenas su sūnumi Hamza / „Twitter“ nuotr.

470 000 rinkmenų kolekcijoje, užimančioje net 321 gigabaitą, yra dokumentų, nuotraukų, vaizdo ir garso įrašų, tarp kurių esama ir „Al Qaeda“ propagandos, ir planavimo dokumentų, ir O.bin Ladeno sūnaus Hamzos buitinių vaizdo įrašų, ir žaliavos propagandiniams filmukams. Tiesa, milžinišką šios kolekcijos dalį užima paprasčiausias skaitmeninis šlamštas.

Straipsnio publikavimo metu informacijos rinkinys buvo neprieinamas, CŽV informuoja, kad taip yra dėl sprendžiamos techninės problemos.

Visus, norinčius su šiomis rinkmenomis susipažinti, CŽV įspėja:

Šioje failų kolekcijoje esanti medžiaga gali būti su turiniu, galinčiu įskaudinti ir/ar emociškai sutrikdyti. Medžiaga nėra tinkama visoms amžiaus grupėms. Prašome jį peržiūrėti diskrečiai. Prieš pradedant naudotis šia failų kolekcija prašome suprasti, kad ši medžiaga buvo paimta iš teroristinės organizacijos. Nors failai buvo patikrinti tarpagentūrinės komisijos, negalime užtikrinti, kad buvo pašalintas visas piktybinis, virusinis turinys.

Kai kuriuose šios kolekcijos failuose yra asmeninio susirašinėjimo tarp O.bin Ladeno ir jo šeimos narių bei kitų „Al Qaeda“ vadovų duomenys, kai kurie laiškai susiję su „Al Qaeda“ teroristinėmis operacijoms. Tačiau didžiulę kolekcijos dalį sudaro skaitmeninės šiukšlės – aplankytų interneto svetainių, kito interneto turinio kopijos, kurias O.bin Ladenas turėjo peržiūrėti būdamas neprisijungęs prie interneto, interneto reklamos, svetainių dizaino elementai. Taip pat šioje kolekcijoje galima rasti nuskenuotų laikraščių, žurnalų, vadovėlių bei nuotraukų, kurios veikiausiai atsisiųstos iš „Wikipedia“.

Taip pat būtina paminėti, kad viešai pateikiamoje kolekcijoje dalies pilnojo O.bin Ladeno kompiuterių turinio nėra – pašalinta „didelio jautrumo medžiaga, kurios paviešinimas pakenktų pastangoms apsaugoti valstybę; medžiaga, kuri yra saugoma autorių teisėmis; pornografija; piktybinio pobūdžio turinys; tuščios, sugadintos bei besidubliuojančios rinkmenos“, – sakė CŽV atstovas spaudai.

Tarp autorių teisėmis saugomo turinio buvo keletas Holivudo kino bei animacinių filmų, kompiuterinių žaidimų, dokumentinė medžiaga, kurios dalis kurta apie O.bin Ladeną, dalis – „National Geographic“ kolekcijos.

Tiesa, CŽV, valydama kolekciją nuo autorių teisėmis saugomo turinio bent keliais atvejais dirbo nepakankamai kruopščiai: šiame duomenų rinkinyje dar galima rasti animuotą serialą „Jackie Chan Adventures“ bei nupiratautų „Tom and Jerry“ animacinių filmukų.

Archyve esanti vaizdo medžiaga yra pačių įvairiausių formatų: „RealMedia“, „Windows Media Format“, .MOV, įvairių MPEG variacijų, „Flash“ formato „YouTube“ vaizdelių rinkiniai.

Kolekcijoje yra ir 100 MB dydžio į PDF formatą nuskenuotas O.bin Ladeno asmeninis dienoraštis, tačiau jis parašytas arabų kalba, o CŽV vertimo neprideda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius