Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 08

Deguonis Marse ir vorai Tarptautinėje kosminėje stotyje: 8 įdomūs eksperimentai iš kosmoso

Technologijų pažangai įgavus didėjantį pagreitį įvairūs moksliniai eksperimentai nuo Žemės paviršiaus persikėlė ir į kosmosą. Štai, pavyzdžiui, Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) per daugiau nei 20 veikimo metų įvyktyda virš 3 tūkst. skirtingų bandymų. Štai įdomiausi mokslo eksperimentai, kažkada atlikti kosmose.
Astronautas
Astronautas / 123RF.com nuotr.

Jau daugiau nei pusę amžiaus žmonės skraido į kosmosą, tad gali atrodyti, jog mikrogravitacija yra savaime suprantamas dalykas. Tačiau mokslininkai vis dar nežino, kokia bus tam tikrų augalų ar daiktų sąveika su kosmosu. Tik atlikdami eksperimentus jie gali sužinoti atsakymus į neatsakytus, bet aktualius klausimus.

Būtent dėl šios priežasties kosmose jau ilgą laiką atliekami įvairūs, kartais beprotiškai skambantys eksperimentai. Štai įdomiausi iš jų.

Rožės kosmose kvepia kitaip

1998 m. per „Space Shuttel“ STS-95 misiją, pavadinimu „Discovery“, į orbitą erdvėlaivio viduje buvo išsiųsta ir viena rožė.

Bendrovė „International Flavors and Fragrances“ (IFF) norėjo sužinoti, kaip mikrogravitacija keičia saldų ir gerai pažįstamą rožių kvapą, ir ar šis eksperimentas padės sukurti naują kvepalų komponentą.

123RF.com nuotr./Rožių krūmas
123RF.com nuotr./Rožių krūmas

Todėl IFF pasiuntė miniatiūrinį rožės augalą, o erdvėlaivio astronautai paėmė jo lakiųjų aliejų, perteikiančių esminius gėlės kvapus, mėginius. Paaiškėjo, kad kosminė rožė išskiria mažiau lakiųjų aliejų nei Žemėje auganti rožė. Dar svarbiau, kad jos bendras kvapas buvo visiškai kitoks, rašo „Space“.

IFF komercializavo kosminės rožės kvapą, kuris vėliau buvo įtrauktas į kvepalus „Zen“ – juos išleido kompanija „Shiseido Cosmetics“. 2007 m. NASA erdvėlaivis skraidino dar vieną rožę, tačiau ši gėlė buvo skirta kasmetiniam Naujųjų metų rožių paradui Pasadenoje, Kalifornijoje.

Kosminiai vorai

2011 m. mokslininkai ėmėsi ieškoti atsakymo į opų klausimą: ar vorai gali prisitaikyti prie kelionių į kosmosą? Jie išsiuntė du vorus – Esmeraldą ir Gladį – 45 dienų viešnagei TKS.

Vorai buvo laikomi gražioje buveinėje, kurioje buvo sukurtos tokios šviesos sąlygos, kurios imitavo nakties ir dienos ciklą, taip pat buvo kontroliuojama temperatūra ir drėgmė bei sveika sultingų vaisinių muselių mityba.

Abu vorai puikiai prisitaikė, toliau verpė tinklus ir medžiojo maistą. Kiekvienos dienos pabaigoje vorai suvalgo savo tinklus, kad pasisavintų baltymus, o ryte vėl juos verpia; tai vorai irgi darė tiksliai pagal grafiką.

Tačiau ne viskas buvo visiškai įprasta. Mikrogravitacijos sąlygomis vorai audė kitokius tinklus – plokštesnius ir apvalesnius, palyginti su trimatėmis, asimetriškesnėmis struktūromis, kurias galima pamatyti Žemėje.

Pasibaigus viešnagei kosmose, abu vorai grįžo į Žemę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius