Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Didžiajame hadronų greitintuve ieškoma paralelinių visatų egzistencijos įrodymų

Didysis hadronų greitintuvas (DHG) dabar veikia maksimaliu pajėgumu, o jame dirbantys mokslininkai siekia aptikti miniatiūrines juodąsias skyles, kurios, manoma, yra vienas iš paralelinių visatų egzistavimo įrodymų, rašoma DHG mokslininkų pranešime.
Didžiojo Hadronų greitintuvo CMS laboratorijoje dirbantys mokslininkai
Didžiojo Hadronų greitintuvo CMS laboratorijoje dirbantys mokslininkai / Scanpix nuotr.

Bandymai gali sukelti nerimo kritikams, kurie baiminosi, kad DHG gali sukelti pasaulio pabaigą, tačiau mokslininkai mano, kad naujasis eksperimentas suteiks svarbių įžvalgų apie mūsų visatą.

„Visai kaip vienas ant kito sudėti popieriaus lapai, kurie yra dviejų matmenų objektai (aukštis ir plotis), gali egzistuoti trečiame matmenyje (aukštis), taip pat ir paralelinės visatos gali egzistuoti aukštesniuose matmenyse“, – sakė vienas prie projektų dirbančių mokslininkų Miras Faizalas iš Vaterlo universiteto Kanadoje.

„Mes spėjame, kad gravitacija gali nutekėti į kitus matmenis, ir, jeigu taip yra iš tiesų, DHG galime aptikti miniatiūrines juodąsias skyles“, – sakė jis. Kovo mėnesį mokslininkas ir jo komanda apskaičiavo, kokios energijos reikėtų norint jas aptikti.

Šiuo metu energija, kuria veikia DHG, yra kelis kartus didesnė, nei tuo metu, kai buvo atrastas Higgso bozonas.

Anot M.Faizalo, jeigu DHG veikiant tokiu intensyvumu pavyktų aptikti miniatiūrines juodąsias skyles, tai reikštų, kad gravitacijos vaivorykštės teorija ir spėjimai apie papildomus matmenis yra teisingi.

Pasak teorijos, iš mūsų visatos į paralelines visatas gali ištrūkti tik gravitacija.

Alberto Einsteino reliatyvumo teorijoje teigiama, kad gravitaciją sukelia erdvėlaikio išlinkimai, o gana naujoje Gravitacijos vaivorykštės teorijoje – kad laikas ir erdvė išsilenkia dėl skirtingos dalelių energijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius