Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Didžiausio Indijos uosto darbą sutrikdė pasaulinė kibernetinių atakų banga

Didžiausio Indijos jūros konteinerių uosto darbą sutrikdė pasaulinė kibernetinių atakų banga, trečiadienį pranešė šalies vyriausybė.
Pinigų prievartautojas „Petya“ kompiuterio ekrane pasirodo tokiu pavidalu
Pinigų prievartautojas „Petya“ kompiuterio ekrane pasirodo tokiu pavidalu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Indijos laivybos ministerija informavo, kad virusas paveikė Mumbajaus Jawaharlalo Nehru uoste (JNPT) esančio privataus terminalo, valdomo danų transporto milžinės „A.P. Moller-Maersk“, sistemas.

Kiek anksčiau „A.P. Moller-Maersk“ socialiniame tinkle „Twitter“ rašė, kad naujausia kompiuterinė ataka paveikė „keletą vietų ir verslo padalinių“, bet konkrečių vietų nenurodė.

„Privatus terminalo operatorius informavo ją (JPNT), kad šis sutrikimas yra pasaulinio sutrikimo pasekmė, su kuria jie susiduria dėl kibernetinės atakos“, – sakoma pranešime.

„Kol terminalo operatorius imasi veiksmų spręsti darbą trikdančias problemas; numatoma, kad gali būti įplaukiančių ir išplaukiančių konteinerių krovinių spūsčių“, – priduriama jame.

Kibernetinių atakų banga prasidėjo antradienį Ukrainoje ir Rusijoje. Virusams išplitus į Vakarus ir už Atlanto, nukentėjo gausybė vyriausybių ir kompanijų kompiuterių visame pasaulyje.

Apie sutrikusias kompiuterių sistemas pranešė kelios tarptautinės kompanijos, įskaitant JAV farmacijos įmonę „Merck“, Rusijos naftos milžinę „Rosneft“, britų reklamos agentūrą WPP ir didžiausią Europoje statybinių medžiagų tiekėją iš Prancūzijos „Saint-Gobain“.

Maskvoje įsikūrusios kibernetinio saugumo bendrovės „Kaspersky Lab“ atstovai mano, kad dabar plinta ne „Petya“ atmaina, o „naujas išpirkos reikalaujantis virusas, su kuriuo anksčiau dar nebuvo susidurta“.

Pirmųjų pranešimų apie sutrikimus buvo gauta iš Ukrainos bankų, Kijevo pagrindinio oro uosto ir Rusijos naftos milžinės „Rosneft“.

Šis didelio masto puolimas atrodo panašus į neseniai vykdytą ataką, per kurią buvo panaudotas duomenis šifruojantis virusas „WannaCry“. Praėjusį mėnesį 150 šalių išplitęs virusas paveikė daugiau kaip 200 tūkst. kompiuterių.

Kai kurie IT ekspertai sako, kad per dabartinę ataką naudojamas virusas „Petrwrap“ – modifikuota failus blokuojančio ir išpirkos reikalaujančio viruso „Petya“, kuris buvo panaudotas per pernykštes atakas, atmaina.

Vis dėlto Maskvoje įsikūrusios kibernetinio saugumo bendrovės „Kaspersky Lab“ atstovai mano, kad dabar plinta ne „Petya“ atmaina, o „naujas išpirkos reikalaujantis virusas, su kuriuo anksčiau dar nebuvo susidurta“.

Indijos laivybos ministerija nurodė, kad „reaguoja į situaciją ir imasi veiksmų, siekiant užtikrinti kuo mažesnius trukdžius prekybai, vežėjams ir, svarbiausia, vietos gyventojams“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius