Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Dvi lietuvės mokslininkės pagerbtos prestižiniais „Moterims moksle“ apdovanojimais

Septynios iškilios mokslininkės iš Baltijos šalių šiemet buvo pripažintos „L’Oréal Baltic“ programos „Moterims moksle“ (angl. „Women in Science“) apdovanojimuose. Konkurso Lietuvoje nugalėtojų laurai ir 6000 eurų dotacijos šiemet atiteko ir dviem Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro mokslininkėms: dr. Rimai Budvytytei ir Dominykai Dapkutei, rašoma pranešime spaudai.
Programos „Moterims moksle“ laureatės – dr. Rima Budvytytė ir Dominyka Dapkutė
Programos „Moterims moksle“ laureatės – dr. Rima Budvytytė ir Dominyka Dapkutė / T.Kaunecko nuotr.

Programa „Moterims moksle“ skatina talentingas mokslininkes tęsti tyrimus ir pagerbia už indėlį, siekiant visuomenės pažangos. Programą „L’Oréal Baltic“ įgyvendina bendradarbiaudama su Baltijos šalių mokslų akademijomis ir UNESCO nacionalinėmis komisijomis.

„Paraiškas vertinanti komisija atsižvelgia į daugelį mokslininkių profesinės veiklos pusių pagal stipendijos suteikėjo sukurtą vertinimo dizainą. Suteikiama stipendija yra ne tik mokslinės kokybės ženklas, bet ir asmeninio meistriškumo pripažinimas, kuris turi būti ne tik matomas, bet ir sektinas pavyzdys“, – teigia Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Organizacinio skyriaus vadovas Andrius Bernotas.

Konkurso laimėtojomis paskelbtos dvi Lietuvos mokslininkės Rima Budvytytė ir Dominyka Dapkutė, taip pat Iveta Pugajeva, Aiga Ivdrė ir Ivita Bitė iš Latvijos, Maarja Grossberg ir Lisandra Meneses iš Estijos. Vertinimo komisija pabrėžė, kad „Moterims moksle“ apdovanojimais pagerbtos moterys svariai prisideda prie mokslo pažangos įvairiose srityse – nuo žaliosios energetikos iki vėžio gydymo.

Dr. Rima Budvytytė, Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro biochemijos instituto bioelektrochemijos ir biospektroskopijos skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja, buvo pripažinta už tyrimus, siekiant išsiaiškinti galimus veiksnius, susijusius su molekulinio lygio biocheminiais ir biofizikiniais įvykiais, sukeliančiais arba skatinančiais neurodegeneracines ligas, tokias kaip Alzheimerio ir Parkinsono ligos. Jos projektas skirtas tirti netvarkių baltymų ir fosfolipidinių membranų sąveiką, kuri gali padėti suprasti neurodegeneracijos priežastis.

„Aš stipriai tikiu mokslo galia, o žinojimas, kad mano tyrimai gali pagerinti neurodegeneracinėmis ligomis sergančių žmonių gyvenimo kokybę ir prailginti jų gyvenimo trukmę, skatina mane judėti pirmyn ir dirbti toliau“, – sako Dr. R.Budvytytė.

T.Kaunecko nuotr./Dr, Rima Budvytytė
T.Kaunecko nuotr./Dr, Rima Budvytytė

Dominyka Dapkutė, biofizikos krypties doktorantė Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre ir jaunesnioji mokslo darbuotoja Biomedicininės fizikos laboratorijoje Nacionaliniame vėžio institute, buvo pripažinta už mokslinius tyrimus, kaip pristatyti nanotechnologijomis pagrįstas teranostines (derinančias diagnostiką ir terapiją) priemones į vėžinį audinį naudojant unikalias mūsų kūno ląsteles, vadinamas mezenchiminėmis kamieninėmis ląstelėmis. Šie tarpdisciplininiai tyrimai skirti dabartinių vėžio diagnostikos ir terapijos trūkumų šalinimui bei gali reikšmingai prisidėti prie nesibaigiančios kovos su vėžiu, taip pat pateikti novatoriškų įžvalgų fundamentiniame lygmenyje.

„Nuo vaikystės mane žavėjo žmogaus kūnas kaip nepriekaištingas mechanizmas, dirbantis vienybėje nuo molekulių iki organų sistemų. Mane įkvepia žinojimas, kaip tvarkingai viskas susijungia ir veikia“, – pripažįsta D.Dapkutė.

T.Kaunecko nuotr./Dominyka Dapkutė
T.Kaunecko nuotr./Dominyka Dapkutė

Kasmet įvertinus Latvijos, Lietuvos ir Estijos mokslininkių pateiktas paraiškas, programos „Moterims moksle“ apdovanojimai skiriami mokslų daktarėms iki 40 metų amžiaus, taip skatinant jų mokslinius pasiekimus gyvybės, aplinkos, fizikos ir inžinerijos mokslų srityse. Papildomai skiriami du prizai Latvijos ir po vieną Lietuvos bei Estijos doktorantėms iki 33 metų amžiaus, taip skatinant užbaigti jų vykdomus disertacijų tyrimus gyvybės, aplinkos, fizikos bei inžinerijos mokslų srityse.

Pernai apdovanojimais ir 6 tūkst. eurų vertės stipendijomis buvo įvertintas kitų dviejų Lietuvos mokslininkių indėlis į medicinos mokslo pažangą. Vilniaus universiteto doktorantė Milda Alksnė pripažinimo sulaukė už indėlį kuriant dirbtinį kaulinio audinio transplantą, o daktarė Jurgita Skiecevičienė – už tyrimus, kuriais siekiama nustatyti kraujyje cirkuliuojančius biožymenis, tinkamus neinvazinei skrandžio vėžio diagnostikai. 2018 m. Lietuvoje stipendijos buvo skirtos dr. Giedrei Motuzaitei-Matuzevičiūtei Keen, 2017 m. Dr. Urtei Neniškytei.

Tarptautinė „Moterims moksle“ programa buvo pradėta 1998 metais. Nuo šio projekto pradžios 2005 metais – „L’Oréal Baltic“ stipendijos Latvijoje“ iniciatyvos – buvo pripažintos ir stipendija paskatintos 48 Latvijos mokslininkės. 2017 metais projektas išsiplėtė ir tapo jungtine programa visose trijose Baltijos šalyse – nuo to laiko apdovanojimais kasmet įvertinamos Latvijos, Lietuvos ir Estijos mokslininkės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius