Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egipte aptikta nauja keturkojų banginių rūšis – sverdavo virš 600 kg.

Egipto mokslininkai nustatė naują keturkojų banginių rūšį. Prieš 43 mln. metų gyvenęs pusiau vandeninis banginis buvo toks baisus, kad paleontologai jį pavadino senovės egiptiečių mirties dievo Anubio vardu.
Amfibijos Phiocentus anubis iliustracija
Amfibijos Phiocentus anubis iliustracija / Robert W. Boessenecker

Reikšmingas atradimas

Naujai atrastas gyvūnas buvo 3 metrų ilgio ir vaikščiojo tiek sausuma, tiek plaukiojo vandenyje. Amfibijos Phiomicetus anubis taip pat turėjo galingus žandikaulio raumenis, kurie leido jam lengvai sukramtyti grobį, pavyzdžiui, krokodilus ir mažus žinduolius, įskaitant kitų banginių rūšių jauniklius.

Be to, banginio kaukolė panaši į šakalo Anubio kaukolę, todėl tai dar viena sąsaja su mirties dievybe, pastebėjo tyrėjai.

Trečiadienį žurnale „Proceedings of the Royal Society B“ paskelbtame tyrime teigiama, kad Phiomicetus anubis svėrė apie 600 kg.

„Phiomicetus anubis yra nauja svarbiausia banginių rūšis ir labai reikšmingas atradimas Egipto ir Afrikos paleontologijai“, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė pagrindinis tyrimo autorius Abdullah Gohar.

Nors tai nėra pirmas kartas, kai randama banginio su kojomis fosilija, manoma, kad Phiomicetus anubis yra ankstyviausia Afrikoje aptikta pusiau vandeninio banginio rūšis.

Nors dabartiniai banginiai gyvena vandenyje, jų protėviai iš pradžių gyveno sausumoje ir palaipsniui virto jūrų gyvūnais. Seniausias žinomas banginis, vilko dydžio Pakicetus attocki, gyveno maždaug prieš 50 mln. metų dabartinio Pakistano teritorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius