-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Fitbit Charge 5“ išmaniojo laikrodžio apžvalga: geriausias sporto laikrodis?

Naujas išėjęs „Fitbit Charge 5“ išmanusis laikrodis žada daug atnaujinimų, palyginus su savo pirmtakais. Į rinką įžengęs „Google“ priklausančio prekės ženklo sukurtas fitneso stebėjimo įrenginys liaupsinamas apžvalgininkų ir technologijų mylėtojų. Tad ar tikrai kokybė atitinka kainą, o laikrodis – naudotojų lūkesčius?
Fitbit Charge 5
Fitbit Charge 5 / Gamintojo nuotr.

Fitneso sekimo prietaisai ir išmanieji laikrodžiai jau daugelį metų siūlo mums daugybę duomenų, surinktų iš mūsų riešų, tačiau gebėjimas juos interpretuoti daugumai žmonių yra tarsi galvosūkis. Sporto apyrankės dažnai būna nepatogios, o treniruočių rėžimai ne visada veikia taip, kaip žada gamintojai. Ar „Fitbit Charge 5“ įveikia labiausiai vartotojus erzinančias kliūtis?

Patogumas ir estetika

Kaip ir visada, visų pirma reikėtų pradėti nuo pačio modelio dizaino, kuris, turiu pripažinti, atrodo neblogai.

Praėjusių metų „Fitbit Charge 4“ buvo puikus treniruočių sekimui, tačiau jį apribojo pasenęs pilkos spalvos OLED ekranas ir pigus plastikinis korpusas. Dabar penktosios kartos populiariausias „Fitbit“ prietaisas pagaliau turi spalvotą jutiklinį AMOLED ekraną ir nerudyjančio plieno korpusą.

Dizainas neatrodo pigus ir dailiai guls ant jūsų riešo, jeigu jums užtenks 26,43 mm (įstrižainė) x 21,93 mm x 14,75 mm dydžio ekrano. Lyginant su kitais „Fitbit“ modeliais, tekstas ekrane yra tikrai gan įskaitomas ir jam įžiūrėti didinamojo stiklo neprireiks.

Smagu ir tai, jog komplektacijoje yra mažesnė ir didesnė juostelės, tad pagalvota apie įvairaus plauko klientus. Užapvalinti ekrano kampai sušvelnina vaizdą, o šonuose esančios detalės suteikia subtilumo.

Galima rasti trijų spalvų „Fitbit Charge 5“ dizainus: juodos (grafito spalvos nerūdyjantis plienas), mėnulio baltumo (aukso spalvos nerūdyjantis plienas) ir plieno mėlynumo (platinos spalvos nerūdijančio plieno), kurį testavau aš.

Galiu pasakyti atvirai – nors man asmeniškai patinka didesni ir kuo apvalesnio dizaino laikrodžiai su visokiom šiuolaikinių technologijų gudrybėm, per laiką šis laikrodis „prilipo“, beveik nesijautė ant rankos, nekliuvo už drabužių ir buvo patogus bet kuriuo paros metu. Įrenginys taip pat atsparus vandeniui iki 50 m gylyje, tad jį galite laisvai imti į atostogų keliones prie jūros.

Programinė įranga, baterija ir kiti atnaujinimai

Į sekimo įrenginį įeina šešių mėnesių „Fitbit Premium“ narystė (tiek naujiems, tiek grįžtantiems naudotojams), kuri suteikia prieigą prie daugiau nei 200 vedamų treniruočių ir meditacijų.

Asmeninio archyvo nuotr./„Fitbit Charge 5“
Asmeninio archyvo nuotr./„Fitbit Charge 5“

„Charge 5“ taip pat yra pirmasis „Fitbit“ fitneso laikrodis su nuolat įjungto ekrano parinktimi – funkcija, kuri praverčia, kai norisi tiesiog žvilgtelėti į riešą ir pasitikrinti laiką, ir pirmasis be jokių mygtukų. Naršyti galite braukdami ir bakstelėdami ekraną, tada braukite į dešinę arba dukart bakstelėkite bet kur, kad grįžtumėte į ankstesnį ekraną ar laikrodžio ciferblatą.

Patogu ir tai, jog jei nesate atsiskaitymu kortele mėgėjas, laikrodis taip pat palaiko „Fitbit Pay“ bekontakčius mokėjimus.

Tiesa, didelių programinės įrangos atnaujinimų horizonte nematyti, kaip ir baterijoje. „Fitbit Charge 5“ gali veikti iki septynių dienų ir gali būti įkrautas iki 100 proc. per dvi valandas, taip pat, kaip ir „Fitbit Charge 4“. Nepaisant to, tai vis tiek tikrai geras baterijos veikimo rodiklis. Man laikrodis pasikrovė per kiek mažiau nei dvi valandas. Bandant prietaisą su dieną nuolat įjungtu ekranu, man jis artėjo prie išsikrovimo ribos ketvirtos dienos vakarą.

Sveikata ir sportas

Fitneso stebėjimui „Charge 5“ turi 20 treniruočių režimų, „SmartTrack“ automatinį treniruočių atpažinimą, „Fitbit“ aktyvių zonų minučių metriką, GPS žemėlapį maršrutui lauke (pvz., bėgant, važiuojant dviračiu ir einant pėsčiomis) ir programėlėje esančius treniruočių intensyvumo žemėlapius, kuriuose rodomas jūsų tempas ir širdies ritmo zonos visame maršrute. Kad būtų lengviau stebėti savo pulsą, laikrodis visą parą seka jūsų širdies ritmą ir gali įspėti, jei jis neįprastai aukštas arba žemas.

Asmeninio archyvo nuotr./„Fitbit Charge 5“
Asmeninio archyvo nuotr./„Fitbit Charge 5“

Naktį laikrodis gali sekti jūsų miego trukmę ir kokybę, taip pat jūsų miego stadijas (lengvas, gilus ir REM miegas), kvėpavimo dažnį, širdies ritmo kintamumą, odos temperatūros svyravimus (ar jums buvo karščiau, ar šalčiau, palyginti su pradiniu lygiu) ir kraujo prisotinimą deguonimi. Kiekvieną rytą jis pateiks jums streso valdymo ir miego įvertinimą.

Perbraukus į programą „Pratimai“, joje pateikiamos šios numatytojo stebėjimo parinktys: dviratis, intervalinė treniruotė, bėgimas, plaukimas, bėgimo takelis ir svarmenys. Šį sąrašą galite redaguoti „Fitbit“ programėlėje (bakstelėkite profilio paveikslėlį > „Charge 5“ > „Exercise Shortcuts“). Į galimų pratimų nuorodų sąrašą taip pat įtraukta daug kitų treniruočių, kurių gali prireikti eiliniam žmogui ir ne tik: nuo golfo iki kikbokso ar pilateso.

Šiek tiek nuvilia tai, kad vienu metu į prietaisą galima įdėti tik šešias treniruotes, ypač turint omenyje, kad fizinės būklės stebėjimas yra pagrindinė treniruočių stebėjimo prietaiso esmė. Bet vėlgi, kasdieniam naudojimui, ir tiek būtų per akis.

Kalbant apie tikslumą, „Charge 5“ parodyti širdies ritmo ir sudegintų kalorijų duomenys buvo panašus kaip ir mano įprastai naudojamo laikrodžio.

„Fitbit SmartTrack“ funkcija automatiškai atpažįsta ir įrašo tam tikrų tipų treniruotes, įskaitant ėjimą, bėgimą, aerobikos ir elipsės treniruotes, važiavimą dviračiu lauke, nuolatinį intensyvaus judėjimo sportą (pvz., tenisą, krepšinį ir futbolą) ir plaukimą. Testavimo metu „SmartTrack“ tiksliai užregistravo kelis pasivaikščiojimus.

Asmeninio archyvo nuotr./„Fitbit Charge 5“
Asmeninio archyvo nuotr./„Fitbit Charge 5“

„Charge 5“ yra pirmasis „Fitibt“ sekimo įrenginys su EDA jutikliu, kuris matuoja nedidelius elektrinius odos pokyčius, kad būtų galima stebėti jūsų kūno reakciją į stresą. Kuo mažiau EDA reakcijų užfiksuota, tuo ramesni esate.

Atsisveikinkite su „Spotify“

Taip, išgirdote teisingai – šis laikrodis turi didžiulį, širdį draskantį minusą. Su juo negalėsite perjunginėti klausomų dainų „Spotify“ programėlėje. Praėjusiais metais į „Charge 4“ įtraukusi „Spotify“ palaikymą, „Fitbit“ pašalino transliacijos paslaugą iš savo naujausio modelio.

Pirkti ar nepirkti?

Pagal savo paskirtį, „Fitbit Charge 5“ yra tikrai geras laimikis už kokybę atitinkančią kainą. Kadangi pats laikrodis skirtas sekti jūsų sveikatą ir aktyvią fizinę veiklą, daugiau iš jo tikėtis ir nereikėtų.

Skonis draugų neturi, bet išmaniojo laikrodžio dizainas nėra blogas. Gražiai atrodantis ant rankos, malonių splavų ir aiškaus ekrano, prietaisas atlieka savo funkcijas sistemingai ir be didesnių trukdžių.

Jei norite sekti savo sveikatą ar judėjimą, o iš laikrodžio nesitikite kažko, ką siūlo „Apple Watch“ serija, šis įrenginys jums puikiai tiks.

Jame siūlomos aukščiausio lygio fizinės būklės, miego ir streso sekimo funkcijos, kurios gali padėti išlaikyti motyvaciją siekti treniruočių tikslų, eiti anksčiau miegoti ir įtraukti dėmesingumą į kasdienę rutiną. Tai brangiausias „Fitbit“ treniruoklis, tačiau jis siūlo keletą naudingų sveikatos ir gyvenimo būdo funkcijų, kurių nėra į stilių orientuotame „Luxe“ ar pradinio lygio „Inspire 2“, įskaitant integruotą GPS, EDA programėlę stresui matuoti ir mobiliųjų mokėjimų palaikymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius